Έργα του Γιάννη Στρατή σε χρονοκάψουλα για τα επόμενα 100 χρόνια



Ο Δήμος Βοΐου στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της περιοχής  από τον τουρκικό ζυγό, εγκαινιάζει τη “Χρονοκάψουλα” σημαίνοντας έτσι τη λήξη των εκδηλώσεων.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2012 & ώρα 11.30 π.μ. στο Δημαρχείο Βοΐου.

Υλικό των εκδηλώσεων μαζί με μηνύματα που θα δώσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδευόμενα με ένα έργο του καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή θα φυλαχθούν στη “Χρονοκάψουλα”.

Η εντολή είναι να ανοίξει 100 χρόνια αργότερα στα 200 χρόνια ελευθερίας με σκοπό οι επόμενες γενιές να έχουν στην κατοχή τους ιστορικά ντοκουμέντα Ο συνδυασμός των 3 κλειδιών που θα ανοίξει τη “Χρονοκάψουλα” θα δίνεται στον εκάστοτε Δήμαρχο.

Το εικαστικό έργο-μνημείο, σε σχήμα πλανήτη που συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον φιλοτεχνήθηκε από τον Αρχιτέκτονα – Εικαστικό Τσιούμα Στέργιο και κατασκευάστηκε από τον Λαζαρίδη Γιώργο.

Ο καλλιτέχνης Γιάννης Στρατής συμμετέχοντας σε αυτό το Ελληνικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς δηλώνει ότι “Η Τέχνη θα πρέπει να διαφυλάσσεται στο πέρασμα των αιώνων ως ζωντανή απόδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς.”.

Η Δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου σχετικά με τη “Χρονοκάψουλα” αναφέρει:

“Σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου οι επόμενες γενιές να έχουν στα χέρια τους ντοκουμέντα από το παρελθόν του Βοΐου, θα υπάρχει η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της περιοχής με τις απόψεις τους για το πώς φαντάζονται τον τόπο τους τα επόμενα 100 χρόνια.

Η καλύτερη έκθεση κάθε σχολείου, μετά από επιλογή των εκπαιδευτικών, θα τοποθετηθεί στη “Χρονοκάψουλα”, αποτελώντας μαζί με το υπόλοιπο υλικό, σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα του σήμερα.

Η συμμετοχή των μαθητών σε αυτό το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς έτσι αποδεικνύουμε στην πράξη πως δίνουμε το βήμα στη σημερινή νέα γενιά να χαράξει την πορεία του τόπου μέχρι το μακρινό μέλλον, το οποίο οι επόμενες γενιές θα κληθούν να διαχειριστούν”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.