Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανού θα τιμήσει ο Δήμος Κοζάνης



Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανού θα τιμήσει ο Δήμος Κοζάνης σε ειδική εκδήλωση που περιλαμβάνει συναυλία  με ύμνους της εκκλησίας αλλά και του μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανού από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης «Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης» με Χοράρχη τον κ. Σωτήρη Αρβανίτη, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη. Για τη ζωή και το έργο του μακαριστού θα μιλήσει ο διδάκτωρ Ιστορικής Θεολογίας Αναστάσιος Δάρδας. Τους ύμνους θα προλογίσει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαρισίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Κοζάνης, (εκπαιδευτικός) προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Διονύσιος Ψαριανός, κατά κόσμο Νικόλαος, υπήρξε λόγιος της εκκλησίας, των γραμμάτων και της μουσικής. Ξεχώρισε γιατί η προσφορά του δεν είχε όρια. Στις 19 Νοεμβρίου του 1957 με την ομόθυμη γνώμη της Ιεράς συνόδου εκλέγεται Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης και από τις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπηρέτησε το ποίμνιό του για 33 ολόκληρα χρόνια. 33 χρόνια όπου δίδαξε την πίστη με έναν τρόπο μοναδικό και αγκάλιασε όλους τους κοζανίτες με την ίδια θέρμη. Πλούσιο το συγγραφικό του έργο και το μουσικό, αλλά η σημαντικότερη παρακαταθήκη που άφησε ο μακαριστός είναι η ίδια έκφραση ελευθερίας που τον χαρακτήριζε σε όλη του τη ζωή. Με αυτή πορεύτηκε και βάσει αυτής δίδαξε το ποίμνιό του και τους συνεργάτες του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.