Ψήφισμα Δ.Σ. Σερβίων – Βελβεντού για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 συμφώνησε κατά πλειοψηφία στο παρακάτω ψήφισμα:

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην παραγωγή σιδηρονικελίου.
   
Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γη. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας. που φέρνει ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα στην Εθνική Οικονομία που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων της τάξεως των 20 δις € και έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητο λιμάνι, τρία μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο. Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη.
 
Είναι κερδοφόρα, δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της.

Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό περί τα 1500 άτομα, ενώ δίνει έμμεσα εισόδημα σε 20.000 προμηθευτές, εργολάβους και μεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην εταιρεία.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 6 Νομούς :Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και Αττική.

Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων – Λάβας και το μεταλλείο της Καστοριάς αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Το κράτος συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου.

Τα όποια δημόσια κεφάλαια έχουν επενδυθεί για την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας  είναι ασήμαντα και  δεν συγκρίνονται με τα πολλαπλάσια οφέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και της χώρας.

Το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται αποκλειστικά σε μεγάλους πελάτες του εξωτερικού.

Το μερίδιο της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται στο 3%.

Η ανανέωση των αδειών εκμετάλλευσης των εδαφικών εκτάσεων των μεταλλείων και της άδειας μίσθωσης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου κρίνεται όχι μόνο αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό δίκαιο παρέχει ρητώς τη δυνατότητα στον Υπουργό ΠΕΚΑ να ανανεώσει με απλή απόφασή του τις άδειες.

Το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η ΛΑΡΚΟ σήμερα αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια το οφείλει στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο.

Η διχοτόμηση σε ΄΄καλή΄΄ και ΄΄κακή΄΄ ΛΑΡΚΟ και η ένταξη στην ΄΄κακή΄΄ ΛΑΡΚΟ του Λιγνιτωρυχείου Σερβίων – Λάβας και του μεταλλείου της Καστοριάς οδηγεί στην υποβάθμισή τους, την εκποίησή τους  και ουσιαστικά σε απολύσεις εργαζομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους  το Δημοτικό Συμβούλιο αντιτίθεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και:

εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα των εργαζομένων.
ζητά την απόσυρση του σχετικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει ενιαία και καθετοποιημένη.
προτείνει την ανάπτυξη επενδυτικών – αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την πλευρά της εταιρίας με την λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής χάλυβα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://vimeo.com/55201448 η ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλο σχετικά με την παρουσία του στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα σε Αταλάντη και Λάρυμνα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.