Κοσμοσυρροή στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου



Αναφορές Ιερώνυμου στην κρίση, την οποία απέδωσε στην απληστία και στην απομάκρυνση από το Θεό

Το περίσσευμα της απληστίας και η έλλειψη εγκράτειας, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από το Θεό, είναι οι αιτίες της κακοδαιμονίας της κρίσης και της δυστυχίας του ανθρώπου, υπογράμμισε από την Κοζάνη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τίμησε με την παρουσία του τις λαμπρές εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου και προστάτη της Κοζάνης. Ο «παππούλης» όλων των Κοζανιτών τιμήθηκε δεόντως από τους πιστούς που γέμισαν ασφυκτικά τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ανήμερα της εορτής ο αρχιεπίσκοπος, ενώ πάνδημη ήταν η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου, μετά τη Θεία λειτουργία, στους κεντρικούς δρόμους την πόλης, καθώς στην πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου βοήθησε και ο καλός καιρός που επικρατούσε χτες.

Κατά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, καλωσόρισε τον αρχιεπίσκοπο, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. «Στην πόλη η οποία φέρει στους ώμους της ιστορία λαμπρή, ιστορία παιδείας, πολιτισμού, εμπορίου και τέχνης, τα οποία τη σημάδεψαν και την επέβαλαν στα δύσκολα χρόνια του οθωμανικού ζυγού». Είπε ότι δύο ήταν τα μεγάλα γεγονότα που τον επέβαλαν να προσκαλέσει τον μακαριότατο στην Κοζάνη: η εορτή του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι θρονιασμένος στις καρδιές όλων των Κοζανιτών από γενεά σε γενεά, αλλά και τα εκατόχρονα από την απελυθέρωση της Κοζάνης, με τα οποία συμπίπτει ο φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου.

Ο μακαριότατος στην αντιφώνησή του, σημείωσε πως πράγματι αυτοί «οι δύο λόγοι είναι που με συγκίνησαν και οδήγησαν την καρδιά μου να βρίσκομαι εδώ, όμως υπάρχει και ένας τρίτος λόγος. Είναι η μορφή η Αγία του Αγίου Νικολάου. Είναι αυτός που κατά το όνομα, ενίκησε με την αγάπη των λαών και είναι τόσο πολύ αγαπητός Άγιος σε οποιοδήποτε μέρος της Ορθοδοξίας». Αναφερόμενος στα εκατό χρόνια ελεύθερης Κοζάνης, υπογράμμισε ότι αυτός ο τόπος έχει χαρακτηριστεί για τους μεγάλους αγώνες, σημειώνοντας ότι δυσκολίες υπήρξαν πάντοτε σ’ αυτό τον τόπο, όπως και σήμερα υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχει όμως μια διαφορά του τότε με το σήμερα. Τότε δεν μετράγανε με αριθμούς τη δύναμη. Οι αριθμοί δεν είχανε την πρώτη θέση. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής αυτής ήταν αυτό που έχει η Ελλάδα πάντοτε, το πύρωμα της καρδιάς. Και αυτό νίκησε.

Και σήμερα θα νικήσουμε και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μόνο που πρέπει να μετατοπίσουμε λίγο τις επιδιώξεις μας. Όλη την ώρα μιλάμε για τα νούμερα, για τους αριθμούς. Τόσα εδώ τόσα εκεί. Και έχουμε παραγκωνίσει το πλήρωμα το εσωτερικό, αυτό το μεγάλο γεγονός, το μεγάλο όπλο της πατρίδας μας.

Παρέπεμψε στο απολιτίκιο του Αγίου Νικολάου, το οποίο μας λέει: Εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος, κανόνας πίστεως. Ο Άγιος Νικόλαος, είναι ο κανόνας της χάραξης της πίστεως, ο εκφραστής της πραότητας. Για δείτε την κρίση μας σήμερα που οφείλεται. Ο άπληστος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Ο άπληστος άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος όσα και αν κερδίσει δεν τελειώνει. Θέλει συνέχεια να ρίχνει μέσα στο πιθάρι εκείνο που δεν έχει πάτο και δεν χορταίνει. Μεγαλύτερο σπίτι, εξοχικό, δεύτερο εξοχικό, αυτοκίνητα, κάρτες κ.λ.π.

Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο να μας δώσει την εικόνα αυτής της απληστίας. Η εγκράτεια είναι κάτι άλλο. Και σ’ αυτό είναι οδηγός ο Α. Νικόλαος. Δεν στερείσαι, δεν γίνεσαι όμως άπληστος.

Από τι υποφέρει όμως σήμερα ο τόπος μας και γενικότερα ο κόσμος μας; Από αυτόν τον εγωισμό και την απληστία. Ξεχάσαμε ότι είμαστε άνθρωποι με περιβάλλον και σκοπό πνευματικό. Τον άλλο τον άνθρωπο ξεχάσαμε ότι είναι αδερφός μας. Γιατί; Διότι ξεχάσαμε πρώτα το Θεό. Και αυτοί που μας δίδαξαν και προσπαθούν και σήμερα να μας επηρεάζουν από έξω απ’ αυτόν το χώρο, αυτοί είπαν στους ανθρώπους ότι ο Θεός πέθανε. Ελάτε να τον κηδέψουμε. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μπροστά από μερικές δεκαετίες στην Ευρώπη. Και αφού πέθανε ο Θεός πέθανε και η ανθρωπιά. Και έτσι βλέπουμε την περιφρόνηση του προσώπου και του ανθρώπου. Απολύεται από τη δουλειά του γιατί; Διότι μερικοί θέλουν να είναι άπληστοι. Δεν έχει να αντιμετωπίσει τα ασφάλιστρα σήμερα στο νοσοκομείο του, γιατί; Διότι η απληστία δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Και σ’ αυτό είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Όταν ψάξει ο καθένας από μας αυτό το κομμάτι, θα δει ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη.

Αναφερόμενος στην Κοζάνη και στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ότι αυτός ο τόπος, όπως και κάθε τόπος, έτυχε να έχει διασώσει πάρα πολλά πράγματα από τον ελληνισμό μας και την ορθοδοξία μας. Πολιτισμό, μνημεία, κείμενα, προσωπικότητες. Όπου και να περάσει κανείς έχουν οι πέτρες φωνή. Είναι αυτό που λέει το γραφικό: και αν το στόμα πάψει να μιλάει, ή οι ανάγκες μας πιέζουν και δε λέμε κάτι περισσότερο, «οι λίθοι κεκράξονται». Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην επαρχία Σερβίων και Κοζάνης. Οι λίθοι κεκράξονται, οι πέτρες, τα μνημεία, όπως αυτός ο ναός, το περίφημο επισκοπείο, που δεν είναι μόνο κέντρο θρησκευτικό, αλλά είναι εθνικό κέντρο.

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Γ. Δακής δώρισε στον αρχιεπίσκοπο ένα μεγάλο ωμοφόριο και ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας ένα μικρό ωμοφόριο. Ο αρχιεπίσκοπος δώρισε στον μητροπολίτη Παύλο ένα εγκώλπιο.

Μετά την πάνδημη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε επίσκεψη στο επισκοπείο και γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Κοζάνης, που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρέστησαν οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, o γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, η στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον αντιστράτηγο διοικητή της Α΄ Στρατιάς, Γεώργιο Σοφιανίδη και τον διοικητή του Α΄ Σ.Σ. Γεώργιο Τζημάνη, καθώς και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Βάιος Χονδρός και ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Γεώργιος Καραΐτσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ από τον Πτολεμαίο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.