Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση του καιρού για τον Δεκέμβριο



Συνοψίζοντας, τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε μελετώντας τα διαθέσιμα μέσο- και μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

(1) 01 – 05/12/2012
Το ξεκίνημα της περιόδου αναμένεται να χαρακτηριστεί από γένικα άστατο καιρό στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Περισσότερα αναμένονται ωστόσο να είναι τα φαινόμενα, καταρχήν στη Δ. και εν συνεχεία στην Αν. Ελλάδα (νησιά Αν. Αιγαίου). Κατά τις τελευταίες 2 ημέρες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δημιουργία του λεγόμενου καιρού ΒΑ ρεύματος. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κατά τις τελευταίες 2 ημέρες της περιόδου.

(2) 06 – 10/12/2012
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει με γενικά άστατο καιρό, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας. “Ευνοημένες υετικά” φαίνεται πως θα είναι, όπως και κατά το πρώτο χρονικό διάστημα (1), τα λεγόμενα ανατολικά προσήνεμα της χώρας καθώς και τα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή.

(3) 11 – 15/12/2012
Το τρίτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα ξεκινήσει με γενικά βελτιωμένο καιρό, δίχως να λείπου σποραδικά και μάλλον πρόσκαιρου χαρακτήρα φαινόμενα. Προς το τέλος της περιόδου υπάρχουν ενδείξεις για περισσότερο αξιόλογα φαινόμενα, κυρίως στη Ν. Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει αμετάβλητη ως προς τα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για περαιτέρω πτώση το διήμερο 14-15/12.

(4) 16 – 20/12/2012
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχουν ενδείξεις για δημιουργία κυκλοφορίας τύπου Ω πάνω από την Κ. Ευρώπη, με την χώρα μας να βρίσκεται οριακά μέσα στον τομέα επίδρασης αυλώνων κατερχόμενων δια μέσω της ΝΔ Ρωσίας και των Βαλκανίων. Παρόλα αυτά, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούν σε περαιτέρω βελτίωση του καιρού ως προς την εκδήλωση φαινομένων. Η θερμοκρασία φαίνεται πως θα σημειώσει αρκετά σημαντική πτώση, γεγονός που θα μπορούσε να συνδεθεί και με την διαφαινόμενη επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(5) 20 – 25/12/2012
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φαίνεται πως η χώρα μας θα μπει σταδιακά υπό την επίδραση πεδίου υψηλών πιέσεων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει αφενός μεν στη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (τιμές οριακά κοντά στις κλιματικές), αφετέρου δε στην επικράτηση γενικά αίθριων συνθηκών. Υπάρχουν ενδείξεις για σποραδικά φαινόμενα προς το τέλος της περιόδου.

(6) 26 – 31/12/2012
Σύμφωνα με τα τελευταία μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να χαρακτηριστεί από γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει αξιόλογη μεταβολή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για μικρή άνοδο προς το τέλος του έτους. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο δε φαίνεται να είναι δυνατό να επηρεαστεί η χώρα μας από κάποιο καλά οργανωμένο σύστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πολύ πρώιμη και μακροπρόθεσμη εκτίμηση, τα Λευκά Χριστούγεννα αναβάλλονται (εκ νέου) για το 2014! (εύχομαι ολόθερμα να διαψευστώ παταγωδώς)

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την μακροπρόθεση εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κατά τον Δεκέμβριου του 2012. Η τεκμηριώση της εκτίμησης στηρίζεται σε προγνωστικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα εκτίμηση με κριτική σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη του πως στόχος της δεν είναι η πρόγνωση του καιρού αλλά η σκιαγράφηση του περιγράμματος εντός του οποίου αυτός αναμένεται να κινηθεί κατά τον εξεταζόμενο μήνα.

Κάθε σχόλιο που αφορά στην αποτίμηση της προηγούμενης μακροπρόθεσμης εκτίμησης (Νοέμβριος) είναι ευπρόσδεκτο!

Επιμέλεια – Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)
meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.