Κοζάνη: Πολλά κενά στα δημοτικά σχολεία!



Σημαντικά προβλήματα με την κάλυψη των διδακτικών θέσεων υπάρχει στα δημοτικά σχολεία της Κοζάνης, αφού αρκετές ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, ακόμα υπάρχουν δεκάδες κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, πολλές από τις οποίες απουσιάζουν! Μάλιστα την ύπαρξη των κενών επιβεβαιώνει και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, ενώ από την πλευρά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρει πως τα κενά είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να έχει μπει ο Οκτώβριος και να μη μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το σχολικό έτος!

Ελλείψεις υπάρχουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Σταυρούλα Σαβίδου, σε γυμναστές στα δημοτικά όπου υπολογίζεται να λείπουν περίπου 20 τον αριθμό (σχεδόν 180 ώρες), αλλά και 15 περίπου δάσκαλοι από τα σχολεία. Το ίδιο και στις ξενόγλωσσες ειδικότητες (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γερμανικά, όπου λείπουν περί τους 6-7 διδάσκοντες της γλώσσας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας). Πρόβλημα υπάρχει και με τις ειδικότητες της πληροφορικής, ενώ μάλιστα ο Σύλλογος καθηγητών έχει ζητήσει από την πρωτοβάθμια να γίνουν 25 προσλήψεις…!

«Γενικά, οι ειδικότητες δεν μας έχουν έρθει στα σχολεία. Φέτος είναι τόσα πολλά τα κενά που πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κοζάνη, και κλείσαμε ραντεβού μαζί του την ερχόμενη Τρίτη. Εμείς ζητήσαμε τη συνάντηση για να δούμε πως θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά. Φθάσαμε στον Οκτώβρη και ακόμα μιλάμε για κάλυψη κενών, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα περιφερειακά σχολεία! Σε ερώτηση του «Πρωινού Λόγου» αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε οικονομικό επίπεδο και πως «κρατιούνται» τα σχολεία της Κοζάνης, η κ. Σαββίδου είπε πως ακόμη χρήματα δεν έχουν δοθεί και ότι τρέχουν «χρεωστικά» τιμολόγια… «Το επόμενο διάστημα αν δεν δοθούν κι άλλα χρήματα θα έχουμε μεγάλα προβλήματα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όσο και στη θέρμανσή τους».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, αφού όπως επεσήμανε στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Χάρης Καλημέρης, υπάρχουν ελλείψεις κυρίως μαθηματικών (περίπου 5 τον αριθμό), αριθμός πολύ μικρός, ο οποίος θα καλυφθεί από αναπληρωτές εντός των ημερών. Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν και τα Ειδικά Σχολεία, αφού την περασμένη εβδομάδα εστάλησαν και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής από το Υπουργείο.

Τι λέει η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από την πλευρά του ο διευθυντής Γιάννης Γκαμπούρας, μιλώντας στον «Π.Λ.», επεσήμανε ότι μόλις εχθές εστάλησαν κάποιες ειδικότητες από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης και αφού γίνει ο καταμερισμός και καλυφθούν κάποια κενά, θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για το ποιες θέσεις ακόμη θα απαιτούνται. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κενά ειδικοτήτων αγγλικής, γερμανικής (100 ώρες), γυμναστών, και πληροφορικής. Σε ό,τι αφορά τα κενά των δασκάλων στα οποία αναφέρθηκε η κ. Σαββίδου, ο κ. Γκαμπούρας απάντησε πως πρόκειται για κενά λόγω ασθενειών από αναρρωτικές άδειες (τα αναμενόμενα κάθε χρόνο), και ότι δεν υπάρχει κενό σε δάσκαλους και νηπιαγωγούς πέρα από τις ειδικότητες που αναφέρθηκαν. Συγκεκριμένα εχθές διατέθηκαν στην Πρωτοβάθμια για την κάλυψη κενών: 139 ώρες ειδικότητας πληροφορικής, 98 ώρες γυμναστών (ενώ απαιτούντα οι διπλάσιες), όπως και ειδικότητα γαλλικής γλώσσας (ανά περιοχές), αλλά και κάποιες θέσεις γερμανικών. Μένει να καλυφθεί, όπως τόνισε ο ίδιος, επίσης, ένα κενό 30 ωρών στα γαλλικά, και 100 ώρες στα γερμανικά αλλά και γυμναστές.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να υπάρξει (για την κάλυψη των ειδικοτήτων) μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα τουλάχιστον, όπου και θα καλυφθούν ακόμη κάποια κενά…

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.