Επί ποδός «πολέμου» τα συνδικάτα για τη ΔΕΗ!



Επί …ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα εργαζομένων στη ΔΕΗ, τόσο στην περιοχή όσο και κεντρικά, με τα σενάρια πώλησης σε ιδιώτες και του δικτύου ηλεκτρισμού και υδροηλεκτρικών, πέραν των λιγνιτικών, μονάδων της ΔΕΗ όπως προβλέπει ένα από τα σενάρια για τις νέες ενεργειακές υποχρεώσεις της χώρας, στο πλαίσιο του Μνημονίου που συζητεί η κυβέρνηση με την τρόικα. Με έκτακτη ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να δώσει «τη μητέρα όλων των μαχών» ενάντια στα σενάρια πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ «επί ποδός πολέμου» βρίσκονται και τα συνδικάτα, όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης.

Το σχέδιο που παρουσιάζουν Τα Νέα, και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ δεν είναι και το τελικό πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση, βάζει ρητά χρονοδιαγράμματα σε μια σειρά από θέματα: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012 πρέπει να έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της. Στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό πλάνο των προς ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) και οι αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013.

Μάλιστα τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβάλει η ΓΕΝΟΠ και δηλώνει ότι «και ετοιμάζεται να δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών’ για να προστατέψει την επιχείρηση του ελληνικού λαού, με την τεράστια προσφορά σε εθνικό , κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο». Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του κράτους να διατηρεί ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, «η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης «προφανώς είναι κάτι το οποίο εμείς ως συνδικάτο το περιμένουμε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις επιλογές, όχι από συντεχνιακού λόγους. Θα ήμασταν κι εμείς σύμφωνοι αν η κυβέρνηση μας αποδείκνυε ότι από τη συγκεκριμένη επιλογή θα κερδίσει ο Έλληνας καταναλωτής και το ελληνικό δημόσιο. Όπως τρόπο και να επιλέξουν να προχωρήσουν, είναι βέβαιο ότι η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ με την τιμή της μετοχής κάτω των 3 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς τι έσοδα θα έχει». Μάλιστα προσέθεσε πως σε αυτή την περίπτωση, όλη η ΔΕΗ δεν θα κοστίζει ούτε το μισό από τη Μονάδα Πτολεμαΐδα V. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν, θα είμαστε επί ποδός πολέμου και μαζί με εμάς είναι και το Περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια, που έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις. Όλη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι αντίθετη σε αυτά τα σενάρια.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ έχει ως εξής:

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και κάθε δημόσια επιχείρηση»

ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩΡΙΣΟΥΝ

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (7/9/2012) σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του κράτους να διατηρεί ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και το Δημόσιο θα μπορεί είτε να κρατήσει μικρό ποσοστό , είτε να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του,

Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Με τροπολογία στη Βουλή (15/10/2012) ικανοποιεί την  απαίτηση του ΤΑΙΠΕΔ , με πρόεδρο τον κ. Αθανασόπουλο, για άμεση πώληση μετοχών ποσοστού 17% σε πρώτη φάση ή την παραχώρηση της ΔΕΗ, που είναι η ναυαρχίδα της Εθνικής Οικονομίας, σε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ίσως γερμανικής καταγωγής.

Μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με το βάρος της ιστορίας της και τη βαθιά ριζωμένη αγωνιστικότητά της ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΙΑ, ΕΜΠΟΔΙΟ Σ΄ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.

Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων δανειστών, των τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει την παρουσία της και ετοιμάζεται να δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών» για να προστατέψει την επιχείρηση του Ελληνικού λαού, με την τεράστια προσφορά σε εθνικό , κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα μετερίζια σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κοινωνικούς φορείς να είναι δίπλα μας, στήριγμά μας στον αγώνα, γιατί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι υπόθεση ΟΛΩΝ.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.