Η Ψηφιακή Μαστογραφία και τα οφέλη της – Άρθρο του ειδικού ακτινοδιαγνώστη μαστού Ηλία Παπαποστόλου



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού ( 25/10 ) θα ήθελα να ενημερωθούν οι γυναίκες για την αξία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αν και παρουσιάζεται με ραγδαία αύξηση παγκοσμίως εν᾽τούτoις είναι και από αυτούς οι οποίοι αν γίνει σωστή και πρώιμη διάγνωση δύναται να θεραπευθεί και να ιαθεί.

Η ΑΓΝΟΙΑ των γυναικών, για τις διαφορές και για τα πλεονεκτήματα,της απόλυτα  ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (DR), τις οδηγεί σε λανθασμένη απόφαση, εν᾽αγνοία τους.

Η Απόλυτα Ψηφιακή Μαστογραφία (DR) έχει λιγότερη ακτινοβολία τουλάχιστον 30-40% σε σχέση με την συμβατική και την ψηφιοποιημένη μαστογραφία (CR) με φίλμ και ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και μικρότερες ασβεστώσεις που πιθανόν να συνοδεύουν πρώϊμο μη ψηλαφητό καρκίνο, θεραπεύσιμο, του μαστού.

Στόχος της ΨΗΦΙΑΚΗΣ μαστογραφίας (DR) , είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την ανίχνευση μικρών όγκων και μικροαποτιτανώσεων.

Η προσπάθεια της Ιατρικής Τεχνολογίας να βελτιώσει την ποιότητα και την ακρίβεια της μαστογραφίας, κατέληξε σε μια επαναστατική εφαρμογή, αυτήν της Απόλυτα Ψηφιακής Μαστογραφίας DR, Full Digital Mammography.

Στην Απόλυτα Ψηφιακή Μαστογραφία DR δεν χρησιμοποιείται κασέτα, αλλά ειδικός ανιχνευτής ακτίνων Χ, που μετατρέπει την ακτινοβολία σε φως, το φως ακολούθως μετατρέπεται σε ψηφιακό σήμα που λαμβάνεται σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και από εκεί δίδεται η εντολή για εκτύπωση στο φίλμ.

Όταν μία γυναίκα ζητήσει να υποβληθεί σε Απόλυτα Ψηφιακή Μαστογραφία (DR), πολλές φορές εν αγνοία της, της γίνεται Υπολογιστική Μαστογραφία (CR) την οποία ονομάζουν Ψηφιακή Μαστογραφία (CR).

Από την Διεθνή βιβλιογραφία, και από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, απεδείχθη υπεροχή της Απόλυτα Ψηφιακής Μαστογραφίας DR, ενώ οι παράμετροι που ενδιαφέρουν την γυναίκα είναι:

1.Η  Ψηφιακή DR  υπερέχει της Ψηφιοποιημένης ¨Ψηφιακής¨ CR σχετικά με την ακτινοβολία.

Η Ψηφιακή Μαστογραφία DR έχει τουλάχιστον 4 φορές λιγότερη ακτινοβολία από αυτή της Ψηφιοποιημένης CR.

2. Η σαφήνεια της εικόνας και ειδικότερα η απεικόνηση των μικροαποτιτανώσεων είναι πολύ ανώτερη με την Ψηφιακή DR μαστογραφία.

3. Υπερέχει  στις ακόλουθες ομάδες γυναικών:

    Γυναίκες κάτω των 50 ετών
    Γυναίκες κάθε ηλικίας με πολύ πυκνούς μαστούς
    Γυναίκες κάθε ηλικίας προ ή περι εμμηνοπαυσιακές

4. Μικρός χρόνος εξέτασης

Απαιτούνται 1-2 λεπτά της ώρας για την ψηφιακή μαστογραφία ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για μια συμβατική μαστογραφία είναι 15 λεπτά της ώρας.

    Αυτόματη μεγέθυνση περιοχών του μαστού, χωρίς επιπρόσθετη ακτινοβόληση.
    Ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια βιοψιών ή τοποθέτηση βελόνης εντοπισμού.

5.Επεξεργασία της ακτινολογικής εικόνας ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ποιότητα.

Χρήση διαγνωστικών βοηθημάτων όπως η υποβοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή διάγνωση.

6. Αρχειοθέτηση όλων των μαστογραφιών της εξεταζομένης γυναίκας σε ηλεκτρονικό αρχείο.

7.Χρήση της τηλεϊατρικής ώστε να είναι δυνατή και εύκολη η δεύτερη γνώμη ειδικού ακτινολόγου.

8.Τρισδιάστατη απεικόνιση με σχετικά χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΗΛΙΑΣ    MD, Ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.