Πετρέλαιο θέρμανσης: Η Δυτική Μακεδονία στα όριά της… Άρθρο της Κωνσταντίνας Μητροπούλου



Της Κωνσταντίνας Μητροπούλου*

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η Δυτική Μακεδονία  βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών.  Η εξίσωση της φορολογίας στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, την ώρα, μάλιστα,  που μειώνονται μισθοί και συντάξεις, πρόκειται να οδηγήσει σε μια δυσβάσταχτη επιβάρυνση τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επιπλέον, ισοδυναμεί με οικονομική αφαίμαξη για χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και για εκατοντάδες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ανεργίας. Και το πρόβλημα, πλέον, βρίσκεται μπροστά μας, δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες, συντονισμένες και ορθές πρωτοβουλίες και κινήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (η οποία έχει εδώ και μήνες κινητοποιηθεί και συνεχίζει να κινητοποιείται σε πολιτικό επίπεδο) προκειμένου να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η αρνητική αυτή εξέλιξη.

Σε μια περιφέρεια στην οποία ο βαρύς χειμώνας διαρκεί 7 μήνες και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει προκαλέσει, όπως είναι ήδη γνωστό, την έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην Καστοριά, στη Φλώρινα και στα Γρεβενά. Αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σε αυτή δεν ανήκουν μόνο οι πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, που έχουν το προνόμιο της τηλεθέρμανσης, αλλά και οι περιοχές του Βοϊου, των Σερβίων-Βελβεντού, της Εορδαίας, του Ελλησπόντου, της Ελίμειας και των Καραγιαννείων. Και εκεί οι κάτοικοι πρόκειται να υποφέρουν, κάτι που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε…

Μάλιστα, σε πολλές από τις εν λόγω ορεινές, ειδικά, περιοχές, τη φετινή χρονιά συντελείται, ως απόρροια της αδυναμίας των πολιτών να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο τεράστιο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, μια πρωτοφανής, παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία, η οποία ήδη έχει επιφέρει οικολογική καταστροφή. Και, ειδικά, όταν βρισκόμαστε σε μια Περιφέρεια, η οποία έχει επιβαρυνθεί οικολογικά, ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Οι επόμενες ημέρες, λοιπόν, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να καταφέρει, έστω, να αμβλύνει το κόστος από την αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και, καθώς, σύντομα πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα και ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, περιμένουμε από τη συγκυβέρνηση να ενσκήψει, επιτέλους,  με ευαισθησία επάνω στο φλέγον αυτό θέμα, ακούγοντας τις δίκαιες φωνές των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως, για παράδειγμα, την πρόταση για την πλήρη επιστροφή του φόρου, με πλαφόν για τη Δυτική Μακεδονία και, φυσικά, με περισσότερο ελαστικά κριτήρια.

Σε διαφορετική περίπτωση, χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν ήδη δοκιμάζουν τα όριά τους…

*Η Κωνσταντίνα Μητροπούλου είναι εκπαιδευτικός και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.