Νέες καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες στο κυνοκομείο Πτολεμαΐδας!



Από φιλόζωους, αλλά και τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Νέες καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες στο κυνοκομείο Πτολεμαΐδας

Την απαίτηση να ληφθούν άμεσα μέτρα από το δήμο Εορδαίας για να μπει τέρμα στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο δημοτικό κυνοκομείο Πτολεμαΐδας, ζητούν φιλόζωοι της πόλης, καθώς επίσης ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες το κυνοκομείο.

Φιλόζωοι, στις πλάτες των οποίων έχει πέσει αποκλειστικά η φροντίδα των σκύλων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο αδέσποτων, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό, δηλώνουν ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο». Διαμαρτύρονται συγκεκριμένα για το γεγονός ότι έχει εναποθέσει στους φιλόζωους τη φροντίδα των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, αλλά και για τη γενικότερη πλημμελή βοήθεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία-λένε, περιορίζεται μονάχα στην προμήθεια τροφής για τους σκύλους, αλλά τόσο κακής ποιότητας που έχει ως συνέπεια τα περισσότερα ζώα να πάσχουν από γαστρεντερίτιδα ή να υποσιτίζονται.

«Για τι να πρωτοπούμε, για το βόθρο που παρακαλάμε το δήμο να έρθει να τον αδειάσει; Την τελευταία φορά που τον άδειασαν χρειάστηκε η παρέμβαση της ίδιας της δημάρχου. Δεν μπορεί να παρακαλάμε για στοιχειώδη πράγματα ή για να έρθουν να πάρουν τα σκουπίδια. Μάλιστα σταμάτησε να έρχεται απορριμματοφόρο και άνοιξαν μία λακκούβα για να πετάμε μέσα τις ακαθαρσίες και τα σκουπίδια!», δήλωσε η κ. Ζωή, ένα από τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου που φροντίζουν τα ζώα. Σημείωσε επίσης ότι «τα αυλάκια στα οποία πέφτουν τα λύμματα είναι γεμάτα ακαθαρσίες και σκουλήκια, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε, πρώτον γιατί είναι στενά και δεύτερον επειδή δεν προλαβαίνουμε. Είμαστε 3-4 άτομα που ερχόμαστε στο κυνοκομείο και προτεραιότητά μας είναι να ταΐσουμε τα σκυλιά και να καθαρίσουμε τα κλουβιά». Σοβαρό πρόβλημα, τόνισε, υπάρχει ακόμα και με το νερό, λέγοντας ότι «ολόκληρο το καλοκαίρι το βγάλαμε με το να βάζουμε το βράδυ το λάστιχο για να γεμίσουμε τις δεξαμενές, για να έχουμε την άλλη μέρα νερό, γιατί δεν λειτουργεί η γεώτρηση. Και μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 100-150 ευρώ». Πρόβλημα, είπε, υπάρχει και με την τροφή, διότι «η τροφή που στέλνει ο δήμος δεν είναι καλή ποιοτικώς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα 180-200 περίπου σκυλιά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κυνοκομείο να έχουν διάρροια».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ένα άλλο μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου, η κ. Σούλα Κολέτσα, η οποία μάλιστα δήλωσε «ότι πολλά ζώα πάσχουν και από ψώρα. Θέλουμε φάρμακα γι’ αυτό, και κυρίως για τα κουταβάκια, γιατί πολύς κόσμος έρχεται και εγκαταλείπει νεογέννητα έξω από το κυνοκομείο και χρειάζονται φάρμακα και εμβόλια». Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι «ενώ είχαν ξαναρχίσει να γίνονται στειρώσεις σταμάτησαν, άγνωστο για ποιο λόγο», ενώ έθεσε και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Το ότι εδώ και τόσο καιρό δεν περπατά το θέμα με την εξασφάλιση νόμιμης άδειας λειτουργίας του κυνοκομείου. «Δεν μπορεί να κάνουν ένα οίκημα, να πετάνε μέσα τα αδέσποτα ζώα για να μην ενοχλούνται οι πολίτες της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, χωρίς να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τη λειτουργία του κυνοκομείου. Στο κάτω- κάτω δεν είναι δικό μας το κυνοκομείο, είναι του δήμου. Πρέπει λοιπόν να ενδιαφερθεί ο ίδιος ο δήμος για τη λειτουργία του και όχι να αφήνει τη λειτουργία του αποκλειστικά στους φιλόζωους και τους εθελοντές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το κυνοκομείο ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ζώης Γακίδης, στο πλαίσιο επιθεώρησης προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας στο κυνοκομείο. Μιλώντας στον «Π» είπε ότι «είναι κρίμα να υπάρχει στην Πτολεμαΐδα ένα τέτοιο στολίδι, ένα τόσο ωραίο καταφύγιο αδέσποτων, μια τόσο ωραία εγκατάσταση και να μην γίνονται ενέργειες για να γκρεμιστούν οι μεσοτοιχίες για να μεγαλώσουν τα κλουβιά», καθώς το κυνοκομείο κατασκευάστηκε πριν αρκετά χρόνια, στο μεταξύ όμως άλλαξαν οι προδιαγραφές για τα καταφύγια ζώων. Το μόνο που χρειάζεται, είπε, είναι «να γκρεμιστούν οι μεσοτοιχίες και να διατεθεί προσωπικό για τη λειτουργία του, γιατί οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο είναι άθλιες».

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου ο διευθυντής της περιφερειακής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο θέμα του εμβολιασμού όλων των ζώων που βρίσκονται στο καταφύγιο, όπως και όλων των αδέσποτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, λόγω ότι η χώρα μας έχει τεθεί σε συναγερμό πλέον λόγω του κρούσματος λύσσας που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε κόκκινη αλεπού στο Παλαιόκαστρο Βοΐου. Ο δήμος Εορδαίας, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι βέβαια, είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό όλων των αδέσποτων ζώων και όσων φιλοξενούνται σε καταφύγια για να δημιουργηθεί φραγμός στην εξάπλωση του ιού της λύσσας», πρόσθεσε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία φιλόζωων της Πτολεμαΐδας πραγματοποιείται συλλογή υπογραφών μέσω του διαδικτύου ώστε να μπει τέλος στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο κυνοκομείο, καθώς μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι τα ζώα στο κυνοκομείο υποσιτίζονται.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.