Παράταση αποπληρωμής για τα χρέη των δήμων!



dimarxeio koz345345ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ «Π.Λ.» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ 

Νομοθετική ρύθμιση με εντολή του πρωθυπουργού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την παράταση αποπληρωμής των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών κατά 8 με 10 χρόνια όπως αποκάλυψε, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι τα χρέη των δήμων προς τις τοπικές κοινωνίες- αγορά ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα καλύψει τα χρέη αυτά με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Και οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να αποφέρουν έμπρακτη ρευστότητα στους δήμους, που θα φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης κι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Λάζαρος Μαλούτας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών των ΟΤΑ, διότι θα μειώσει τη μηνιαία επιβάρυνση και καταβολή των χρεολυσίων προς το Ταμείο. Όμως, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά μια μονάδα, αλλά και να συμπεριλήφθούν και όλα εκείνα τα δάνεια, εγγυητής των οποίων είναι οι Δήμοι, δηλαδή εκείνα που αφορούν στους Οργανισμούς τους».

Όπως τονίζει το newsit, η προαναγγελία της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας έγινε από τον υπουργό στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Σοφίας Σακοράφα για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτεπιστασίας των δήμων, λόγω των σκληρών περικοπών. Και οι δύο βουλευτές χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση για χιλιάδες γονείς και ανέργους που αναζητούν διέξοδο μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και προέβλεψαν ότι σύντομα αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν αυτή η «φιλομνημονιακή» πολιτική την οποία καταγγέλλουν σήμερα δεν υπήρχε, τότε δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι σήμερα υπάρχουν σχολεία στα οποία έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά εκταμιεύθηκε το 50% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των σχολείων (από τα 80 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί ήδη 40 εκατομμύρια ευρώ) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ειδικά με τη μαθητιώσα νεολαία θα το πράξει.

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.