Τραγική εικόνα στις τοπικές αγορές Κοζάνης και Πτολεμαΐδας!



ekptoseis kozaniΠρόβλημα επιβίωσης θέτουν ευθέως οι έμποροι σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, αφού η περίοδος των εκπτώσεων που έληξε εχθές 31 Αυγούστου, δεν τους άφησε καθόλου ευχαριστημένους από πλευράς αγοραστικής κίνησης. Τόσο σε Κοζάνη όσο και σε Πτολεμαΐδα, η πτώση του τζίρου ανήλθε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, στο 30%, ενώ οι πρόεδροι των συλλόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον «θερμό» χειμώνα που έρχεται, λέγοντας πως τα λουκέτα θα γίνουν πλέον επιδημία στην περιοχή. Σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στην τοπική αγορά, έρχονται από τη Δευτέρα τα 10ήμερα προσφορών (σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα), όπου ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει σε πολύ καλές τιμές.

Τελευταία ημέρα εκπτώσεων η χθεσινή και ο απολογισμός για τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης ήταν δραματικός, αφού η πτώση του τζίρου ήταν πολύ μεγάλη, ενώ η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα είναι δύσκολη ενόψει ενός ακόμη πιο δύσκολου χειμώνα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης «η κίνηση στα καταστήματα ήταν σαφέστατα πολύ πεσμένη και κατά μια πρώτη εκτίμηση, κυμάνθηκε 30% πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά, πήρε τα απολύτως απαραίτητα, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει όλα όσα ήθελε, μιας και διάθεση υπάρχει, απλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα».

Από 1η Σεπτεμβρίου ο Εμπορικός Σύλλογος θα

δώσει ένα ακόμη περιθώριο ανάκαμψης στην αγορά, δίνοντας ένα δεκαήμερο προσφορών, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου. «Είναι μια τελευταία ευκαιρία για το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί ευκαιρίες και οι έμποροι να επωμιστούν ότι μπορούν. Η κατάσταση δεν έχει προοπτική, άλλωστε περιμένουμε νέους φόρους και χαράτσια και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότεροι την ψυχολογία του κόσμου».

Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναμένεται νέο κύμα «λουκέτων» στην Κοζάνη, ενώ μέχρι τώρα το πρώτο εξάμηνο του 2012 στην Κοζάνη έκλεισαν γύρω στα 90 καταστήματα, και η κατάσταση προμηνύεται δραματική. Όπως αναφέρει, κλείνοντας ο κ. Αθανασιάδης, τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ προοπτική βελτίωσης δεν υπάρχει.

Πτολεμαΐδα: 30% πτώση του τζίρου – Έρχονται λουκέτα – Πρόβλημα επιβίωσης!

Την μεγάλη πτώση του τζίρου στα καταστήματα της Πτολεμαΐδας, που έφτασε σε ποσοστό 30%, αλλά και τον φόβο του λουκέτου, που πλέον γίνεται ορατός για μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, επεσήμανε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας: «Υπήρξε μεγάλη πτώση στα καταστήματά μας, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 30%. Η αγορά δεν θύμιζε σε τίποτα περίοδο εκπτώσεων. Ως συνήθως, υπήρξε μια κίνηση στα καταστήματα τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων και μετά τίποτα. Τα λουκέτα «κρέμονται» σαν απειλή πάνω από τους εμπόρους της περιοχής ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που θα περάσουμε. Πολλοί από τους συναδέλφους θα έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας, από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει περίπου 30 επιχειρήσεις, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στα 140 περίπου καταστήματα τα οποία έκλεισαν στην Πτολεμαΐδα το 2011. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένονται και άλλα, η εικόνα είναι «απελπιστική» όπως σημειώνει ο κ. Καλαϊτζόπουλος, προσθέτοντας ότι: «Αποδείχθηκε ότι ούτε οι εκπτώσεις ούτε και οι ημέρες προσφορών μπορούν να παρακινήσουν τον κόσμο. Τώρα λείπουν τα χρήματα, έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις, οπότε είναι πολύ περιορισμένες οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν. Η μόνη λύση είναι να πέσουν χρήματα στην αγορά, να ανοίξει το ΕΣΠΑ, να αυξηθούν οι μισθοί, για να υπάρξει ανάπτυξη».

Από τη Δευτέρα ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας θα εφαρμόσει δεκαήμερο προσφορών για τον κόσμο, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλα τα καταστήματα, κάνοντας προσφορές στα είδη τους μέχρι το 50% των εμπορευμάτων. «Οι συνάδελφοι έχουν τα είδη τους σε τιμές κόστους, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες που τρέχουν», κατέληξε ο κ. Καλαϊτζόπουλος, καλώντας τον κόσμο που προγραμματίζει να ψωνίσει, να στηρίξει την τοπική αγορά, η οποία και διαθέτει επάρκεια προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές.

Τι ορίζει ο νόμος για την περίοδο προσφορών

Μετά τη λήξη των εκπτώσεων επιτρέπονται οι προσφορές, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων και περιορισμών που ορίζει ο Νόμος.

Συγκεκριμένα: Επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα συνεχόμενες ημέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη.

το ρεπορτάζ από τον Πρωινό Λόγο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.