Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών από την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης



arsis kozanis76547Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης ξεκινάει μια σημαντική προσπάθεια συλλογής σχολικών ειδών για παιδιά, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για ολόκληρο το Σεπτέμβριο, όποιοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια μπορούν να φέρνουν στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, σχολικά είδη καινούργια ή και μεταχειρισμένα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Σχολικές τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, χαρτί Α4, διορθωτικά, μπλοκ ζωγραφικής-ακουαρέλες, τέμπερες-κηρομπογιές, μαρκαδόρους-ξυλομπογιές, πινέλα, κόλλες (υγρές και στικ), πλαστελίνες, ψαλιδάκια, διαφάνειες κ.α.

Η αυξανόμενη μείωση των εισοδημάτων, η φτώχεια και η ανεργία, διογκώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και εμποδίζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας από την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά αγαθά, οξύνοντας με ραγδαίους ρυθμούς τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Δημήτρης Χ., μαθητής Δημοτικού: «Η οικονομική κρίση μου προκαλεί μαύρα λυπητερά συναισθήματα. Εάν ζωγράφιζα έναν πίνακα με τα συναισθήματα μου, θα τον έβαφα μαύρο… Εκεί θα ζωγράφιζα, επίσης, έναν άστεγο άνθρωπο να ζητιανεύει και να κλαίει».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη σε 22 σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας, στην οποία πήραν μέρος 1211 μαθητές, το 89% των μαθητών πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογένεια τους, το 82% στο σχολείο, και το 92% στην υπόλοιπη κοινωνία. Το 29% των μαθητών, μάλιστα, συζητούν στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα, για παράδειγμα, το 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και το 60% στο χαρτζιλίκι τους, ενώ το 67% αυτών έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Ακόμα και σ’ αυτές τις πρωτόγνωρα εξοντωτικές συνθήκες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουμε την επαναθεμελίωση της δημόσιας εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης, ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την αλληλεγγύη μας σε όσους πλήττονται περισσότερο, γιατί όπως αναφέρει ο Στέλιος Δ., μαθητής δημοτικού: «Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι, να μην αφήνουμε τη στεναχώρια και την απελπισία να μας χωρίσουν, να αλληλοστηριζόμαστε…».

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, μπορείτε να αναζητήσετε στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr ή μέσω της σελίδας facebook/Arsis.Kozani.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.