Κοζάνη: Ζήτηση χωρίς προηγούμενο στα καυσόξυλα!



Από τον Πρωινό Λόγο

Χωρίς προηγούμενο είναι η ζήτηση για καυσόξυλα από τους πολίτες της Κοζάνης, οι οποίοι παραγγέλνουν από πολύ νωρίς –ήδη από το καλοκαίρι- τα απαραίτητα καυσόξυλα για τον χειμώνα που έρχεται.

Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που μπορεί να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και πάνω από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο οδηγεί όλο και περισσότερους στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης του σπιτιού τους. Οι ξυλέμποροι της περιοχής λένε πως αν η ζήτηση του κόσμου για καυσόξυλα συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, το χειμώνα δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ξύλα να τους δώσουν…!

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο έμπορος ξυλείας στην Κοζάνη Ευθύμιος Μπάμπος: «Η ζήτηση που έχουμε είναι πολύ μεγάλη. Ξεκίνησε από τον Ιούνιο μήνα, αρκετά νωρίς μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου ο κόσμος να προμηθευτεί εγκαίρως αναγκαίες ποσότητες για να βγάλει το χειμώνα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε ξύλα για να βγάλουμε το χειμώνα. Δεν υπάρχει επάρκεια, τα δασαρχεία δεν έχουν κάνει προχωρήσει στην κοπή πολλών ξύλων, ενώ ακόμα και αυτά που βρίσκουμε είναι πολύ ακριβά για μας να τα αγοράσουμε».  Ο κ. Μπάμπος, ανέφερε πως πουλάει αυτή τη στιγμή για 135 ευρώ τον ένα τόνο ξύλα (δρυς, οξιά και ελληνικά ξύλα), ενώ πέρυσι ο ένας τόνος ξύλα πωλούταν για 120 ευρώ. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η τιμή αυξήθηκε λόγω της έλλειψης επάρκειας διαθέσιμου που υπάρχει στην αγορά.

Οι παραγγελίες στους ξυλέμπορους έχουν συσσωρευτεί και οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπάμπος ανέφερε πως έχει αυτή τη στιγμή παραγγελίες που αξίζουν τους 80 τόνους για ξυλεία, ενώ εκφράζει φόβους και έντονες επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο το χειμώνα θα υπάρχει επάρκεια, ειδικά αν επικρατήσουν οι δύσκολες περυσινές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. «Έχουμε ακόμα πολύ χειμώνα μπροστά μας, είναι πολύ νωρίς και έχουμε κάνει ήδη αρκετές παραγγελίες. Τι θα κάνουμε το χειμώνα; Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Ο κόσμος ζητάει πλέον εναλλακτικά καύσιμα, και πρώτα στη ζήτηση είναι τα ξύλα, κυρίως λόγω οικονομίας! Αρκετά νοικοκυριά που έκαιγαν μέχρι πέρυσι πετρέλαιο στη Δυτική Μακεδονία (και στην Κοζάνη) το «γύρισαν» σε σόμπα, τζάκι και καίνε πλέον ξύλο, σε μια προσπάθεια να κάνουν οικονομία από το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο φέτος έχει εξισωθεί στην τιμή του κίνησης. «Αρκετός κόσμος έρχεται και μας αναφέρει ότι δεν θα κάψει πετρέλαιο και ιδίως στα χωριά, ο κόσμος έχει επιστρέψει πολύ στις σόμπες. Έρχονται πελάτες που είχαν καυστήρες πετρελαίου και τώρα έκαναν αλλαγή και ζητούν καυσόξυλα. Είναι κόσμος όλων των κοινωνικών τάξεων….».

Ο κόσμος έπρεπε ήδη να έχει προμηθευτεί ξύλα, τονίζει ο κ. Μπάμπος, πριν ο καιρός χειροτερεύσει, ενώ προσθέτει πως με ενάμισι τόνο το μήνα βοηθιέται αρκετά ένα νοικοκυριό της περιοχής στον τομέα της θέρμανσης. Μάλιστα πρότεινε τη σύνδεση του τζακιού με το καλοριφέρ για καλύτερη απόδοση και αποδοτικότητα του σπιτιού!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.