Διάψευση των φημών για κατάργηση του Πανεπιστημίου και τμημάτων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας ζήτησε το ΕΒΕ από τον Υπουργό Παιδείας



kiriakidis eve kozanis8758Μετά την έντονη φημολογία των ημερών και κατόπιν σχετικών  δημοσιευμάτων  του τοπικού τύπου για επικείμενη κατάργηση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τμημάτων του ΤΕΙ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) κ. Κώστας Κυριακίδης  απέστειλε εκ μέρους της διοίκησης του Φορέα, επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, που έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έντονη είναι η φημολογία ότι σχέδιο με το κωδικό  όνομα «Αθηνά» έρχεται να καταργήσει περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών στον τομέα της παιδείας.

Οι πληροφορίες που «θέλουν» την κατάργηση του Πανεπιστημίου ή σχολών του της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τμημάτων του ΤΕΙ της περιφέρειάς μας, οργιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται έντονη ανησυχία και προβληματισμός, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και μεταξύ των τάξεων της επιχειρηματικής κοινότητας που βλέπουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και της απασχόλησης, που σαφώς και ενισχύονται από την παρουσία της σπουδάζουσας νεολαίας στην περιοχή. Και αυτό γιατί  αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ύπαρξη  Πανεπιστημιακών  και τεχνολογικών  Ιδρυμάτων  σε ένα τόπο εκτός από τα άμεσα ακαδημαϊκά οφέλη, που εξ ορισμού επιφέρουν στους συμμετέχοντες,  σχετίζονται άμεσα και καθοριστικά και με την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών εγκατάστασης τους.  

Το Επιμελητήριό μας αφουγκραζόμενο την αγωνία των μελών του που  βιώνουν έναν άνευ προηγουμένου μαρασμό και κατήφορο, λόγω της κρίσης  που επιτείνει η τεράστια ανεργία ( 25% επίσημα) που πλήττει την περιοχή, με τη μεγαλύτερη ίσως συνεισφορά στην Εθνική οικονομία (70% της παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στη Χώρα), θεωρεί ότι θα πρέπει «εδώ και τώρα» να δοθεί τέλος στην φημολογία που επιβαρύνει την ψυχολογία όλων και απομακρύνει  τον τόπο μας από την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης.

Εμείς, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κοινότητας της Π.Ε.. Κοζάνης, ως άνθρωποι της «πραγματικής Οικονομίας» και βιοπάλης, είμαστε σύμφωνοι με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για περιστολή της όποιας κρατικής σπατάλης και υπερβολής στις δημόσιες δαπάνες, λέμε όμως κατηγορηματικά «ΟΧΙ» σε μέτρα που  οδηγούν σε ερήμωση την ελληνική περιφέρεια.

Κατά το παρελθόν, εκφράσαμε την άποψη ότι όλα τα ανώτατα και ανώτερα Ιδρύματα της χώρας, θα έπρεπε να μεταφερθούν από την Πρωτεύουσα  και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα που διαθέτουν άλλες δομές, υποδομές και ευκαιρίες  ανάπτυξης, όπως λιμάνια, εμπορευματικούς σταθμούς, τουριστικά μνημεία κ.α., στην Ελληνική περιφέρεια ώστε να δοθούν κίνητρα ανάπτυξής της με παράλληλη αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και κυρίως της πρωτεύουσας, που σήμερα συγκεντρώνει το μισό σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού.

Είναι γεγονός ότι κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν. Μια από αυτές η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και νέων τμημάτων στο ΤΕΙ, αντίστοιχων με ανάγκες εκπαίδευσης σε σύγχρονες ειδικότητες.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ για τα οποία είμαστε υπερήφανοι στην  περιφέρειας μας, μετά από επίμονες προσπάθειες ετών εκ μέρους των Διοικήσεων τους, αλλά και των σπουδαστών τους, παρουσιάζουν αξιόλογο έργο. Στα θετικά αυτού συμπεριλαμβάνεται  και η προσπάθεια συνεργασίας με το Επιμελητήριό μας στα πλαίσια σύνδεσης της ακαδημαϊκής  κοινότητας με τη σύγχρονη επιχείρηση,  στην οποία μπορεί να βρει εφαρμογή η καινοτομία και η γνώση που παράγεται στα εν λόγω Ιδρύματα. Επίσης, η πορεία της κατασκευής πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνης δείχνει να πηγαίνει καλά, καθώς από ότι φαίνεται έχουν εξευρεθεί και οι απαραίτητοι πόροι .

Κύριε Υπουργέ,

Σας ζητάμε να διαψεύσετε τις φήμες για  κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή για συρρίκνωση ή κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας ό,τι άλλο αναστατώνει την τοπική κοινωνία και βεβαίως τα μέλη του Επιμελητηρίου μας που διέρχονται εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και καλούνται να σταθούν όρθιοι,  και να ξεκινήσουν μια νέες αναπτυξιακές  και επενδυτικές δραστηριότητας για να έρθει η ανάκαμψη στην οικονομία.

Όμως, αν κλείσουν ιδρύματα, οργανισμοί, φορείς που δίνουν ζωή σε μια περιοχή που δεν έχει  τίποτα άλλο να στηρίξει την ανάπτυξή της, η ελπίδα θα εκλείψει και αυτό θα σημάνει περισσότερα «λουκέτα», μεγαλύτερη ανεργία, ίσως το «χάος».

Μην αφήσετε να συμβεί αυτό στην περιοχή μας.

Στείλτε «σχολές» από την πρωτεύουσα στην επαρχία. Δώστε «ψυχή»  στην Ελληνική περιφέρεια,  κρατήστε ψηλά τη Δυτική Μακεδονία που αργοπεθαίνει, μαζί με τα αποθέματα λιγνίτη που τελειώνουν.
Για τις ενέργειές σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Κοζάνης
Κωνσταντίνος Κυριακίδης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.