Βελβεντός, για όσους ψάχνουν βουνό μέσα στο κατακαλόκαιρο!



velventos klassikiΟ Βελβεντός (ή ο Βελβενδός, ή το Βελβεντό ή Βελβενδό) είναι κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, έδρα του ομώνυμου δήμου.

Απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. . Στα δυτικά του χωριού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Όρη.

Στις ρίζες των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (ή αλλιώς Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινάει από το Καταφύγι και χύνεται στη Λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου, 2,5 χλμ. από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς … το «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι από ένα σημείο όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη.
Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, τους πλατανεώνες, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους … κι έχει ταυτιστεί απόλυτα στη συνείδηση των βελβεντινών και των επισκεπτών με το Βελβεντό.

Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», πρόσφατα διαμορφωμένο, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ…

Φύση και περίπατος…
-Ο επισκέπτης, λάτρης της φύσης, μπορεί να κατέβει τον καταρράκτη από ένα μονοπάτι ειδικής δυσκολίας, αναζητώντας το πέρας του. Για τους εραστές των «extreme sports», η κατάβαση μπορεί να γίνει με σκοινιά και μέσα από τον ίδιο τον καταρράκτη.

-Από την περιοχή του πάρκου, ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κορυφή (κοίτη) του φαραγγιού, ψηλά από τον πρώτο καταρράκτη, συναντώντας μικρές φυσικές λίμνες, σκεπασμένες από αιωνόβια πλατάνια και άλλα αυτοφυή δέντρα. Κάπου εκεί θα ανακαλύψει και την πίστα χορού, διαμορφωμένη κατά τη δεκαετία του ’50 από τους παλιότερους Βελβεντινούς για να διασκεδάζουν με τις παρέες τους.

-Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την ανάβαση στο Φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι. Η διαδρομή αυτή, πέρα από τη μαγεία της ανάβασης, κρύβει μικρές εκπλήξεις, δέκα ακόμα καταρράκτες, μικρούς και μεγαλύτερους, περίπου είκοσι λιμνούλες αλλά και λείψανα παλιών νερόμυλων.

Σεργιανίστε στις παραδοσιακές γειτονιές, με τα παλιά σπίτια, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γνωρίστε τη λαϊκή παράδοση και ιστορία του τόπου. Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στις μικρές γειτονιές του Βελβεντού, όπως στου «Ψυρή» και τη «Μπαράγκα», στο «Τσαμπλάκ’» και «τ’ Φίγκα τ’ αλώνια».

Γευτείτε τη φιλοξενία των κατοίκων, που με χαρά θα σας προσφέρουν ένα τσίπουρο, έναν καφέ ή ένα γλυκό του κουταλιού και τους λαχταριστούς μεζέδες στα ταβερνάκια της πλατείας.

Στο Ιστορικό Κέντρο βρίσκονται αρκετά από τα διατηρητέα κτίρια της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτίρια δημόσια (όπως το παλιό «Αρρεναγωγείο» δίπλα στην κεντρική εκκλησία, αλλά και ιδιωτικά, όπως η «οικία Τσιρίγκα» ή το πρόσφατα αναπαλαιωμένο «αρχοντικό Κώνστα» που διαμορφώθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο.

Η «Λαογραφική Συλλογή Βελβεντού» είναι αξιολογότατη τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την έκθεση του υπάρχοντος υλικού, που ανταποκρίνεται επάξια στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας.

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στο Βελβεντό, θα συναντήσετε επίσης δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αλλά και παλιά πετρινα σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές. Από το γραφικό αυτό φόντο δε θα μπορούσε να λείπει και το χαρακτηριστικό των παλιότερων οικισμών πηγάδι («του Καστανάρα»), οι μικρές πλατεΐτσες και τα καταπράσινα πάρκα και λίγο πιο έξω από το χωριό, ο αναπαλαιωμένος Μύλος του Παπασταμάτη, ή κοντά στο Μετόχι ο Μύλος του Κοσμά και οι διάσπαρτες, μέσα και έξω από τον οικισμό κρήνες με το δροσερό νερό των Πιερίων.

Επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους του Βελβεντού…

Στη θέση «Βασιλάρα Ράχη» και «Μπράβας», οι ανασκαφές έφεραν στο φώς σημαντικά λείψανα προϊστορικών οικισμών.

Ένας σημαντικός και εκτεταμένος οικισμός πρέπει επίσης, αν κρίνουμε από τα αρχαιολογικά τεκμήρια, να άνθισε κατά τα κλασικά & ελληνιστικά χρόνια γύρω από την «Γρατσιάνη» (ή Παλαιόκαστρο Γρατσάνου»), με δορυφορικούς οικισμούς στη γύρω περιοχή.

Η θέση Μπράβας και η τοποθεσία «Φσόκα» αποκάλυψαν επίσης οικιστικά κ.α. λείψανα.

Η Βυζαντινή περίοδος αντιπροσωπεύεται ακόμα πιο έντονα. Λείψανά της είναι ορατά και επισκέψιμα: Στο « Παλαίκαστρο» μπορεί κανείς να δει θεμέλεια ρωμαϊκού φρουρίου (3 ου αι. μ.Χ.) , ανακατασκευασμένου από τον Ιουστινιανό στον 6ο αι. μ.Χ. ενταγμένο στην ευρύτερη ενότητα κάστρων της περιοχής (Παλαιόκαστρο Γρατσάνου, Σέρβια, Φρούριο).

Αξίζει εξάλλου να επισκεφτεί κανείς τον Άγιο Μηνά (12ος-15ος αι.), τον Άγιο Γεώργιο & τον Άγιο Νικόλαο στο «Μπάϊκο» (13 ος αι.), την Αγία Παρασκευή στην «Αβουζιανή» (14ος αι.), τον Άγιο Δημήτριο (Γρατσιάνης: 14ος-15ος αι.), το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (15ος-17ος αι.), τον Άγιο Νικόλαο στην είσοδο του Βελβεντού και τον Προφήτη Ηλία Παλαιογρατσάνου (16ος αι.) των οποίων σώζονται αξιολογότατες τοιχογραφίες ή αρχιτεκτονικά τμήματα.

Εκκλησίες: Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Μηνά η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα κι εκείνη του Αγίου Νικολάου (του 16 ου αι.), που αποτελούν δύο μόνο από τα 80 γραφικά και πανέμορφα ξωκλήσια που κοσμούν την ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού.

Οι δύο ενοριακοί ιεροί ναοί του οικισμού είναι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στο κέντρο του χωριού με το επιβλητικό και περίτεχνο ξύλινο τέμπλο της και ο «Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» που δέχεται κάθε χρόνο τα λείψανα του Αγίου συγκεντρώνοντας τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής σε προσκύνημα.

Σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που συνοδεύονται από πανηγυρικούς εορτασμούς αποτελούν ο 15αύγουστος, γιορτή της Θεοτόκου-πολιούχου της πόλης, του Σωτήρος (6 Αυγούστου), του Αη-Θανάση (18 Ιαανουαρίου), της Αγίας Τριάδας και του Προδρόμου στο Μαναστήρι κλπ..

Άλλωστε, σε όλα τα ξωκκλήσια του Βελβεντού, την ημέρα της γιορτής τους πραγματοποιούνται μικρές ή μεγαλύτερες εκδηλώσεις χάρη στην φροντίδα και τη συμμετοχή των Βελβεντινών.

Εξαιρετική πρόταση για στάση ταξιδεύοντας προς την δυτική Μακεδονία είναι το Φράγμα πολυφύτου σε συνδιασμό με καφεδάκι στο ιστορικό και γραφικό Mετόχι!

Επιμέλεια: Κατερίνα Λιαποπούλου
tjnews.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.