Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για την μέτρηση της αρτηριοσκλήρυνσης στο Μποδοσάκειο



mpodosakeio_nosok_ptol987Με ένα σύγχρονο μηχάνημα μέτρησης της σκλήρυνσης των αρτηριών εξοπλίστηκε η Καρδιολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, αξίας 14.760,00 ευρώ, χάρη σε νέα δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Πρόκειται για το μηχάνημα του συστήματος VASERA VS-1500 N., μία συσκευή μέτρησης της αρτηριοσκλήρυνσης με την μέθοδο CAVI (αξιολογώντας τον σφυροβραχιόνιο δείκτη) το οποίο παραλήφθηκε από το Μποδοσάκειο την Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Στέλιο Λαμπρόπουλο, είναι ένα πρωτότυπο μηχάνημα ιαπωνικής τεχνολογίας και κατασκευής για την μέτρηση της σκληρότητας και ακαμψίας των αρτηριών μεταξύ καρδιάς και κνημών, το οποίο αναβαθμίζει τη λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής και βελτιώνει τη διαγνωστική ικανότητα προσφέροντας πολλά και πρόωρα στους καρδιαγγειακούς ασθενείς της ευρύτερης περιοχής.

Υπογράμμισε ότι είναι μία αναίμακτη μέθοδος για την πρόωρη διάγνωση και εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία χρησιμοποιείται ταλαντοσυμετρικά και μετρά παράλληλα και το ΑΠΙ των αγγείων, μετρώντας τις πιέσεις και στα τέσσερα άκρα του εξεταζόμενου με ταυτόχρονη χρήση καρδιογραφήματος και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Το μηχάνημα αυτό υπολογίζει, είπε, την ηλικία του αγγειακού δικτύου του εξεταζόμενου και χτυπά καμπανάκι για το κατά πόσο τα αγγεία του βρίσκονται ή όχι σε κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων και με βάση τις μετρήσεις της εξέτασης προσμετρώνται οι παράγοντες κινδύνου.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής σημείωσε μάλιστα ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιαπωνία, αλλά πρόκειται για το πρώτο τέτοιο μηχάνημα με το οποίο εξοπλίζεται δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Το μηχάνημα αναίμακτης μέτρησης της αρτηριοσκλήρυνσης πρόκειται να τεθεί σε ευρεία λειτουργία αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί κάθε Τετάρτη εξωτερικό ιατρείο για την μέτρηση της αρτηριοσκλήρυνσης, λόγω προβλημάτων στελέχωσης που προέκυψαν στην Καρδιολογική κλινική εξ αιτίας της λήξης της σύμβασης ενός επικουρικού καρδιολόγου, καθώς είναι στελεχωμένη με μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς και έναν μόλις ειδικευόμενο.

Την χαρά της για τον εξοπλισμό της Καρδιολογικής του Μποδοσάκειου με ένα τόσο σύγχρονο μηχάνημα που μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση με αναίμακτο τρόπο, εξέφρασε η διοικητής των διασυνδεομένων νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης Αναστασία Μπούρτσου. Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες της προς τη διοίκηση του ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς στέκεται στο πλευρό του νοσοκομείου και ανταποκρίνεται στα αιτήματα συνδρομής για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι αναμένεται από το Ίδρυμα σε λίγο διάστημα και η δωρεά ενός ακόμα μηχανήματος για την απολύμανση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, αξίας 4.000 ευρώ περίπου.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η διοίκηση του Μποδοσάκειου πρόκειται να ευχαριστήσει και να τιμήσει και δημόσια τη διοίκηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε εκδήλωση που θα διοργανώσει μέσα στο καλοκαίρι, για τη διαχρονική συμπαράστασή του απέναντι στο νοσοκομείο που ανεγέρθηκε με δαπάνες του ιδρύματος.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.