Quiz: Ποιο είναι το διατροφικό σου IQ; Γράφει η Βασιλική Γκέσου



frouta_kalokairiou9876969Φτάσαμε σιγά σιγά στο τρίτο και τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα και το μόνο που σκεφτόμαστε ένα η παραλία που θα κάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Στο μυαλό των περισσοτέρων η παραλία είναι συνυφασμένη με quiz και σταυρόλεξα για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας. Ας λύσουμε λοιπόν και μαζί ένα quiz για να αυξήσουμε τη διατροφική μας νοημοσύνη….

Ερ. 1η: Για να χάσω 1Kg πρέπει να «κάψω» περίπου 7000 θερμίδες. Μύθος ή Αλήθεια;
Αλήθεια. Για να χαθεί 1kg από το σώμα μας, που προέρχεται από το σωματικό λίπος και όχι τη μυϊκής μάζα ή νερό (λάθος απώλεια), από το σώμα πρέπει να καταναλωθούν 7000 θερμίδες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μειώνοντας τη θερμίδες που καταναλώνουμε είτε αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα είτε και τα δύο ταυτόχρονα. Για παράδειγμα μια γυναίκα που χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος μειώνοντας 500 θερμίδες την ημέρα από την διατροφή της, σε εφτά ημέρες, θα χάσει 3500 θερμίδες ή 0,5kg. Τώρα αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα της σε μέτρια ένταση 60 λεπτά την ήμερα θα χάνει σε εφτά ημέρες περίπου 2100 θερμίδες ή 0,3kg. Αν τα κάνει ταυτόχρονα (υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και άσκηση) θα χάνει 0,8kg την εβδομάδα.

Ερ. 2η: Το να πίνεις πολύ νερό βοηθάει να χάσεις βάρος. Μύθος ή Αλήθεια;
Μύθος. Ένα από τα κλασσικά λάθη στη νοοτροπία του κόσμου. Η κατανάλωση νερού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ισορροπία του βάρους. Αυτός ο μύθος πηγάζει από κάποια εσφαλμένα μοτίβα διατροφής, τα οποία είναι ανεπαρκή, και δεν μπορούν να καλύψουν το αίσθημα της πείνας. Έτσι στα παραπάνω διατροφικά πρόγραμμα συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση νερού για να μην πεινάμε. Προστατεύεστε τον εαυτό σας από τέτοιες εσφαλμένες συστάσεις.

Ερ. 3η: Το πράσινο τσάι καίει το λίπος. Μύθος ή Αλήθεια;
Μύθος. Δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι το πράσινο τσάι ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο είναι λιποδιαλυτικό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν λιποδιαλυτικά τρόφιμα. Οι αντιλήψεις αυτές αποτελούν μόδα που ενισχύεται κατά διαστήματα, και προωθούν το ένα ή το άλλο εμπορικό προϊόν. Στην πραγματικότητα αυτά είναι αποτελέσματα αθέμιτης εμπορικής διαφήμισης προϊόντων, που υπόσχονται εύκολη απώλεια βάρους. Σκεφτείτε το λίγο.. Αν υπήρχαν στη πραγματικότητα λιποδιαλυτικά τρόφιμα, δεν θα υπήρχαν παχύσαρκοι άνθρωποι..

Ερ. 4η: Τα light προϊόντα είναι διαίτης και μπορώ να τρώω όσο θέλω. Μύθος ή Αλήθεια;
Μύθος. Αυτό αποτελεί έναν από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας. Τα προϊόντα αυτά έχουν κανονικά θερμίδες. Απλά έχουν χαμηλότερες θερμίδες από το κανονικό προϊόν. Έτσι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι ακατάσχετα.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.