Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί έδρα σε Καστοριά και Κοζάνη‏



siriza9879Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με την αντίστοιχη της Πελοποννήσου, αποτελούν διαχρονικά τις δύο συντηρητικότερες περιοχές της χώρας, τις μόνες όπου μέχρι πρόσφατα η δύναμη της ΝΔ δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το όριο του 40%, ενώ σε περιόδους ανόδου ξεπερνούσε και το 50%.

Ο κατακερματισμός όμως των δυνάμεων που αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου καταγράφηκε και εδώ, με τους Ανεξάρτητους Ελληνες να αποσπούν ένα σημαντικό μερίδιο από την επιρροή της Δεξιάς, όπως άλλωστε συνέβη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Η ΝΔ παρέμεινε έτσι συνολικά στις 4 έδρες (όπως και στην ήττα του 2009), χάνοντας μία έδρα στην Κοζάνη (που απέσπασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με τη Ραχήλ Μακρή) την οποία αναπλήρωσαν επικρατώντας στη μονοεδρική των Γρεβενών με τον Τιμολέοντα Κοψαχείλη. Το ΠΑΣΟΚ, παρότι συνολικά αντιστάθηκε ελαφρώς καλύτερα, σε σύγκριση με το τι συνέβη στην υπόλοιπη χώρα, υπέστη εντούτοις μια συμβολική ήττα στην Καστοριά, χάνοντας για 240 ψήφους την έδρα που διατηρούσε ανελλιπώς από το 1985 με τον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Έδρα που απέσπασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τον πρώην αντιδήμαρχο Καστοριάς Συμεών Κουμπάνη, και η οποία στις 17 Ιουνίου θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ανταγωνισμού, αφού θα την επαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ με πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, ενώ ελπίδες διατηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου στην Καστοριά (11,2%) δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ενώ μαζί με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ το αθροιστικό ποσοστό της Αριστεράς έφτασε το πρωτοφανές 20,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την έδρα της Καστοριάς, θα διεκδικήσει πάντως και μία εδρα στην Κοζάνη, όπου έμεινε χωρίς βουλευτή, παρότι αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με 15%. Πρόκειται για μια ακόμη στρεβλωτική παρενέργεια του εκλογικού νόμου, αφού οι έδρες που προσκυρώνονται κατά την τελική φάση της κατανομής των εδρών παραχωρούνται κατά προτεραιότητα στα μικρότερα (πανελλαδικά) κόμματα.

tanea.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.