Πνίγεται το Προάστιο από τον κλοιό αποθέσεων της ΔΕΗ



proastio_kozanis897659Σε δραματικές συνθήκες ζουν οι κάτοικοι του Προαστίου, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, καθώς στη βαριά περιβαλλοντική ρύπανση που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή εξ αιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ αλλά και της λειτουργίας του γειτονικού λιγνιτικού σταθμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έρχεται να προστεθεί και η διακίνηση χιλιάδων τόνων στείρων υλικών (χωμάτων) από την εξόρυξη λιγνίτη, που εναποθέτει η ΔΕΗ στο αγρόκτημα του Προαστίου και έχει περικυκλώσει κυριολεκτικά τον οικισμό.

Η δυσφορία των κατοίκων τις τελευταίες μέρες έχει εκτιναχθεί κατακόρυφα, καθώς το φαινόμενο της ρύπανσης επιδεινώνεται και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (ζέστη και άπνοια), καθώς δεν βλέπουν να λαμβάνονται κάποια μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος που προξενεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ στον οικισμό.

Δεν πάει μάλιστα καιρός- έως και τον προηγούμενο μήνα, που τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτών εργολάβων που εκτελούν χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ περνούσαν μέσα από τον οικισμό σκορπίζοντας χώμα και σκόνη στο διάβα τους, γεγονός που προξένησε έντονες διαμαρτυρίες αλλά και την άμεση παρέμβαση- διαμαρτυρία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Δημήτρη Κριαρίδη προς τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτική Μακεδονίας, με αίτημα την απαγόρευση διέλευσης των φορτηγών που μεταφέρουν χώμα στις αποθέσεις μέσα από τον οικισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάτι σαν περιφερειακή οδός για τη διέλευση των φορτηγών.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Προαστίου, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να μετακινούνται καθημερινά τόνοι χωμάτων δίπλα από τον οικισμό χωρίς να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα της περιοχής, μιας περιοχής που βρίσκεται ούτως ή άλλως κάτω από τις καμινάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Καλούν λοιπόν τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να παρέμβουν για να απαγορευθεί, τουλάχιστον την περίοδο αυτή που επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην περιοχή, η διακίνηση φορτηγών που μεταφέρουν στείρα υλικά στις αποθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η όλη ιστορία δημιουργίας αποθέσεων στείρων υλικών από τις εξορύξεις της ΔΕΗ πέριξ του Προαστίου γίνεται κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ, καθώς η ΔΕΗ διενεργεί αποθέσεις σε κτηματική περιοχή που δεν της ανήκει.

Διότι, το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας όταν στη συνεδρίασή του στις 31 Ιανουαρίου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο αίτημα για την εκμίσθωση στη ΔΕΗ κοινόχρηστης έκτασης 457.7 στρεμμάτων από αγροκτήματα των οικισμών Προαστίου- Ασβεστόπετρας- Μαυροπηγής, με σκοπό την απόθεση στείρων υλικών στο χώρο της εξωτερικής απόθεσης του ορυχείου Μαυροπηγής, απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της ΔΕΗ, με το αιτιολογικό ότι η ζητούμενη περιοχή είναι χώρος διαβίωσης πτηνών (τρυγόνια) και υπάρχουν εκατοντάδες αυτοφυή δένδρα κατά μήκος και γύρω από το «Ρέμα της Τρυγόνας». Πόσο μάλλον που η ΔΕΗ έχει μπαζώσει ήδη το εν λόγω Ρέμα και το μεγαλύτερο μέρος της ζητούμενης έκτασης με αποθέσεις και έρχεται εκ των υστέρων να εκμισθώσει τις απαιτούμενες εκτάσεις.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.