Οι 10 πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί!



keraunos_se_poli3453Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο καιρός μπορεί να γίνει ακραίος και σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε ούτε έχουμε τη δύναμη να το σταματήσουμε. Η παγκόσμια μόλυνση , το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και άλλες παρόμοιες αιτίες που προκαλούνται από τον άνθρωπο μπορεί να αυξήσουν την συχνότητα των ακραίων φαινομένων ανά την υμφήλιο.

Σκεφτήκατε ποτέ να ζούσατε έστω ένα λεπτό σε θερμοκρασίες της τάξεως των 57,8°C? Φανταστήκατε ποτέ πως θα είναι να βρίσκεστε στη μέση μίας χαλαζοκαταιγίδας με χαλάζι μεγέθους 17.8cm διαμέτρου και 47.6cm περιφέρειας?

Ο ακραίος καιρός ΜΠΟΡΕΙ να συμβεί παντού στην Γη απλά θα πρέπει να ελπίζουμε ότι δεν θα είναι κανείς μας εκεί που θα συμβεί…

Πάμε να δούμε τις 10 πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.

1. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Θα ήταν πολύ άσχημο να βρισκόσασταν στο Al ‘Aziziyah της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε εκείνη την ημέρα ήταν 57.8°C κάνοντάς την , την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Το Al ‘Aziziyah βρίσκεται κοντά στην Έρημο Σαχάρα που είναι η βασική αιτία για αυτή τη θερμοκρασία. Πάντως εκτός από αυτή την ακραία θερμοκρασία υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες σε άλλα μέρη στη διάρκεια ενός φαινομένου γνωστού ως “heat bursts” όπου άνεμοι ανεβάζουν απότομα την θερμοκρασία και κατεβάζουν την υγρασία στον αέρα. Η πιο ακραία περίπτωση αυτού του φαινομένου heat bursts παρατηρήθηκε στο Abadan του Ιράν τον Ιούνιο του 1967 με υποτιθέμενες θερμοκρασίες των 87°C!!! Το περιστατικό αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και γι αυτό το λόγο δεν είναι αποδεκτό ως παγκόσμιο ρεκόρ. Το αμέσως επόμενο πιο ζεστό μέρος είναι η κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια με 56.7°C στις 10 Ιουλίου του 1913.

2. Η γρηγορότερη άνοδος της Θερμοκρασίας.

Στις 7.30 το πρωί στις 22 Ιανουαρίου του 1943 στο Spearfish της Νότιας Ντακότα των Η.Π.Α. η θερμοκρασία ήταν στους -20°C όταν ένα chinook (άνεμος ο οποίος φυσάει κατα μήκος της πλαγιάς) άρχισε να φυσά πολύ γρήγορα. Μέσα σε 2 ΛΕΠΤΑ ! η θερμοκρασία ανέβηκε στους +7°C … Αυτή η διαφορά των 27°C ανόδου της θερμοκρασίας ήταν η πιο γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά του καιρού συνεχίστηκε και μετά από μιάμιση ώρα ο άνεμος σταμάτησε και η θερμοκρασία έπεσε από τους +12°C στους -20°C!!! μία συνολική πτώση της τάξης των 32°C μέσα σε ΜΟΝΟ 27 λεπτά.

3. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο σταθμός Vostok είναι ένα Ρωσικό εργαστήριο έρευνας που βρίσκεται στον νότιο “πόλο ψύχους” στην Ανταρκτική. Οι πόλοι τους ψύχους είναι τα σημεία στην Γη με τις χαμηλότερες καταγεγραμένες θερμοκρασίες . Και ενωυπάρχουν πολλές τέτοιες τοποθεσίες στο βόρειο ημισφαίριο να διεκδικούν αυτή τη θέση , στο νότιο αναμφίβολα ο σταθμός Vostok είναι χωρίς αμφιβολία το ψυχρότερο μέρος της Ανταρκτικής. Για να σας δώσουμε μία γεύση επί τούτου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας τον χειμώνα κυμαίνεται στους -65°C και το καλοκαίρι στους -30°C. Στις 21 Ιουλίου του 1983 η θερμοκρασία στον σταθμό Vostok έπεσε στους -89.2°C! και αυτή είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Εκτός του κρύου γενικά το κλίμα στην περιοχή είναι τρομερά επικίνδυνο για τους ανθρώπους για πολλούς λόγους. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υγρασία στον αέρα , ο μέσος όρος ταχύτητας του ανέμου είναι 11mph (έως και 60mph) , υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, και επίσης η περιοχή έχει πολική νύχτα που διαρκεί 3 μήνες! Για την ιστορία ο σταθμός ερευνά τους πυρήνες του πάγου με γεωτρήσεις καθώς και τα μαγνητικά πεδία της Γης.

4. Η γρηγορότερη πτώση της θερμοκρασίας.

Στη νότια Ντακότα των Η.Π.Α. η Rapid City (περίπου 45λεπτά από την Spearfish που είδαμε παραπάνω) κρατά το ρεκόρ της γρηγορότερης πτώσης της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ. Στις 22 Ιανουαρίου του 1943 την ίδια μέρα με παραπάνω στην Spearfish η θερμοκρασία έπεσε κατά 27°C! μέσα σε 5 λεπτά από τους 16°C στους -11°C !!!.

5. Η μεγαλύτερη νιφάδα.

Στις 28 Ιανουαρίου του 1887 ένας ιδιοκτήτης ράντσουστο Fort Keogh της Μοντάνα ανακάλυψε μία νιφάδα διαμέτρου 38 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ! , αλλά δυστυχώς λόγω της χρονικής περιόδου δεν υπάρχει σχετική φωτογραφία της νιφάδας . Ωστόσο παρά ότι το γεγονός φαίνεται ψεύτικο υπάρχουν επίσημα μάρτυρες του περιστατικού καθώς και η αναγνώριση από το περιοδικό των Ρεκόρ Guinness.

6. Η περισσότερη βροχή μέσα σε 24 ώρες.

Ανάμεσα στις 15 και 16 Μαρτίου του 1952 στο Cilaos στο κέντρο του νησιού Reunion έπεσαν συνολικά 1.869.9mm βροχόπτωσης!! και αυτή είναι η μεγαλύτερη 24ωρη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στη Γη. Το ίδιο νησί επίσης κρατά το ρεκόρ για την περισσότερη βροχή μέσα σε 72 ώρες συνολικά 3.929mm στο κρατήρα Commersons τον Μάρτιο του 2007.

7. Η μεγαλύτερη χιονόπτωση που έχει καταγραφεί.

Μεταξύ της 1ης Ιουλίου του 1998 και της 30 Ιουνίου 1999 συνολικά έπεσαν 29 μέτρα χιονιού στο βουνό Baker που βρίσκεται στην πολιτεία της Washington στις Η.Π.Α.

8. Το μεγαλύτερο χαλάζι.

Στις 22 Ιουνίου του 2003 μία τεράστια καταιγίδα κινήθηκε κατά μήκος της κεντρονότιας Νεμπράσκα. Κατά της διάρκεια της καταιγίδας σημειώθηκε κολοσσιαία χαλαζόπτωση. Μετά το πέρας του φαινομένου οι κάτοικοι της Aurora βρίκαν μία τεράστια μπάλα χαλαζιού και γρήγορα την πήραν και την τοποθέτησαν στο ψυγείο για να μην λιώσει. Έπειτα εξετάστηκε από την Εθνική επιτροπή ακραίου κλίματος και καιρού η οποία την μέτρησε και διαπίστωσε ότι είχε διάμετρο 17.8cm και 47.6cm περιφέρεια. Η ΝΟΑΑ αναφέρει ότι το χαλάζι πέφτει προς το έδαφος με ταχύτητες των 160χιλιομέτρων την ώρα, και οι πιο καταστροφηκές χαλαζοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε περιουσίες αλλά και σπαρτά. Μάλιστα αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο χαλάζι που είχε βρεθεί τότε φυλάσσεται στο Εθνικό κέντρο ατμοσφαιρικών ερευνών στο Boulder του  Κολοράντο.

9. Η γρηγορότερος άνεμος.

Στις 3 Μαΐου του 1999 ανεμοστρόβιλοι σχηματίστικαν στην Οκλαχόμα και άρχισαν να καταστρέφουν οτιδήποτε έβρισκαν στο διάβα τους. Περίπου στις 7 το απόγευμα ένα DOW (Doppler Radar on Wheels) κατέγραψε μία ρυπή ανέμων 3 δευτερολέπτων που ταξίδευαν με ταχύτητες των 512 χιλιομέτρων την ώρα! Το 1971 ο Ted Fujita του πανεπιστημίου του Σικάγο εισήγαγε μία νέα μέθοδο μέτρησης και κατηγοριοποίησης των ανεμοστρόβιλων την ονομαζόμενη Fujita Scale. Στην μετρική κλίμακα έθεσε παραμέτρους για να κατηγοριοποιήσει τους ανεμοστρόβιλους από F0 έως F5 , αλλά στις σημειώσεις του επίσης περιέγραψε και έναν θεωρητικό F6 ανεμοστρόβιλο ο οποίος θα είχε μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμων από έναν F5 και ήταν σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η μεγαλύτερη ταχύτητα για έναν F5 είναι 512 χιλιόμετρα την ώρα! έτσι αν οι άνεμοι στην Οκλαχόμα ήταν 1-2 χιλιόμετρα παραπάνω θα ήταν ο πρώτος ανεμοστρόβιλος F6 που έχει καταγραφεί ποτέ.

10. Το μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων που έχει συμβεί.

Από τις 3 Απριλίου έως τις 4 το 1974 σε μία περίοδο μόλις 18 ωρών , 148 ανεμοστρόβιλοι ξέσπασαν κατά μήκος 13ων κεντρικών πολιτειών και του Οντάριο του Καναδά. Το γεγονός εκείνο έγινε γνωστό ως το “Σούπερ Ξέσπασμα” Και είχε καταστροφικά αποτελέσματα . 24 από τους ανεμοστρόβιλους ήταν της τάξεως F4 , 6 ήταν μεγέθους F5 (οι περισσότεροι F5 που έχουν καταγραφεί σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο ). Το μέγεθος της ζημιάς κάλυπτε μία περιοχή 1.440 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ένα καταστροφικό μονοπάτι μήκους 4.160 χιλιομέτρων . Το συγκεκριμένου Σούπερ Ξέσπασμα συνέβει λόγω ενός ακραίου συστήματος χαμηλών πιέσεων το οποίο κινούνταν στις H.Π.Α. εκείνη την περίοδο και προκάλεσε ζημιές 3.5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στοιχίζοντας την ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους τραμαυτίζοντας άλλους 5.484.

Επιμέλεια : Σωτήρης Σιδέρης

Πηγές δεδομένων:
http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Outbreak
http://cswr.org/dow/DOW.htm
http://news.nationalgeographic.com/news/2003/08/0804_030804_largesthailstone.html
http://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9union
http://www.blackhillsweather.com/chinook.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Vostok,_Antarctica
http://en.wikipedia.org/wiki/Spearfish,_South_Dakota
http://www.rizedeyiz.com/index.php
http://www.supertightstuff.com/goto/Yahoo/3794/2

meteoclub.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.