Η συνεργασία της Γερμανίας με την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής στο επίκεντρο της επίσκεψης Φούχτελ



fouxtel_omilia875Τη συνδρομή της Γερμανικής κυβέρνησης ώστε να προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα χρηματοδότησης της κατασκευής του νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού Πτολεμαϊδα 5, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, από τον γερμανό ομοσπονδιακό υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της γερμανίδας καγκελαρίου για τις ελληνογερμανικές αυτοδιοικητικές σχέσεις, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, κατά την  επίσκεψη του τελευταίου, στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα ο κ. Δακής επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης, από την γερμανική πλευρά, του αιτήματος για τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ από το νέο ταμείο επιμερισμού του κινδύνου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να καλυφθεί το 50% της χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού. Παράλληλα ζήτησε παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής της εξίσωσης των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τη Δυτική Μακεδονία που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της έλλειψης φαρμάκων στο χώρο της υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Φούχτελ απάντησε ότι θα μεταφέρει τα παραπάνω αιτήματα στη χώρα του και πρόσθεσε πως “η παρουσία του στη Δυτική Μακεδονία, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον της Γερμανικής πλευράς για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών.”

Ο κ. Φούχτελ σημείωσε πως πλέον υπάρχουν απτά παραδείγματα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων και έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια, που γίνεται για τον καθαρισμό της λίμνης της Καστοριάς. “Μόλις πριν 3 μήνες έμαθα για το πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς και τη μεγάλη ανάγκη να εξυγιανθεί. Πριν 3 εβδομάδες, σε προηγούμενη επίσκεψη μου έφερα μαζί μου τον Περιφερειάρχη από τη Νότια Γερμανία, όπου η λίμνη της Κοστάντζα είχε τα ίδια προβλήματα και πλεόν εδώ και πολλά χρόνια έχει εξυγιανθεί και τώρα είχαμε το συνέδριο στην Καστοριά και πιστεύω πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας να προωθηθούν οι επενδύσεις, κάτι το οποίο έχουν κατανοήσει οι Δήμαρχοι, καθώς το γραφείο μου κατακλύζεται από αιτήματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται για ανταλλαγή τεχνογνωσίας”.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Εκεί συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικονομικών φορέων της περιοχής και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την επαγγελματική κατάρτιση επαγγελματιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία. Ο γερμανός αξιωματούχος απηύθυνε, μάλιστα, πρόσκληση στην περιφέρεια και το ΕΒΕ για τη δημιουργίας ομάδας εκπροσώπων φορέων που θα μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να έχουν επαφές με αντίστοιχους φορείς.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.