Δυτική Μακεδονία: Πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 60%



ditiki_makedonia_map234Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξέπεμψαν οι ξενοδόχοι της Δυτικής Μακεδονίας σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με την τομεάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, το απόγευμα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας.

Για πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 60% έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Γρεβενών Ντίνος Ντακώλας και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ν. Κοζάνης και αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης Ιάκωβος Παντελίδης, οι οποίοι χαρακτήρισαν δυσβάστακτα για τις επιχειρήσεις τους τα χαράτσια και το υψηλό κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θέρμανσης και μάλιστα και 7-8 μήνες το χρόνο.

Έκαναν ειδική αναφορά στα χαράτσια και τους φόρους ακίνητης περιουσίας που πνίγουν τους επαγγελματίες με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών ξενοδοχειακών μονάδων και πανδοχείων. Όπως μάλιστα ανέφερε ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων των Γρεβενών η οικονομική κρίση εμποδίζει τον κόσμο για μικρές αποδράσεις στην περιοχή- λόγω κόστους της βενζίνης, με αποτέλεσμα η πτώση της τουριστικής κίνησης να κινείται στο 60% και να απειλείται ο κλάδος στον οποίο απασχολούνται πάνω 300-400 άτομα μόνο στα Γρεβενά.

Σε επίπεδα άνω του 60% κινείται η πτώση στα ξενοδοχεία της Π.Ε. Κοζάνης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Ν. Κοζάνης Ιάκωβος Παντελίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στήριξης του τουρισμού από την πολιτεία, λέγοντας ότι δεν μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις τους με τα βαριά χαράτσια και το υψηλό κόστος θέρμανσης που έχουν ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος, με συνέπεια να οδηγούνται σε μαρασμό τα ξενοδοχεία της Δυτικής Μακεδονίας. «Σήμερα λένε ότι η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός, αλλά δυστυχώς δεν στέκονται σοβαρά σε αυτό τον τομέα, γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε ένα ξεχωριστό υπουργείο Τουρισμού», σημείωσε.

Την ανάγκη να γίνει ελκυστικότερο αλλά και να προβληθεί ως ενιαίο το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας επισήμανε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Φλώρινας Μιχάλης Παρλάνης. Πρέπει, είπε, να γίνουν ειδικά τουριστικά πακέτα για την προβολή του ορεινού όγκου και των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας από την κεντρική διοίκηση, τα οποία να απευθύνονται όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους ξένους, ιδιαίτερα στους βορειοευρωπαίους που αγαπούν το βουνό, την ορειβασία και γενικότερα τις δραστηριότητες του βουνού και μπορούν να γοητευτούν από το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι συμμερίζεται τα προβλήματα των ξενοδόχων της Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι δυστυχώς τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι αρνητικά και φέτος, επειδή «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε φροντίσει αυτά τα 2,5 χρόνια να έχει μια τουριστική πολιτική, μια στρατηγική για τον τουρισμό, μια σωστή προβολή της χώρας στο εξωτερικό», αλλά και γιατί «αφήσαμε τη χώρα μας να διασύρεται στα ξένα ΜΜΕ, χωρίς να γίνει καμία απολύτως διαχείριση αυτής της κρίσης και δυστυχώς αυτό το πληρώνουμε τώρα». Για το πρόβλημα, πρόσθεσε, ευθύνονται και τα προβλήματα ακυβερνησίας της χώρας, αφού δυστυχώς μετά τις 6 Μαΐου έχει ουσιαστικά παγώσει το κύμα κρατήσεων προς την Ελλάδα. Τόνισε τέλος την ανάγκη να υπάρξει μετά τις 17 Ιουνίου μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα λύσει προβλήματα και θα βάλει σε τάξη μια σειρά πράγματα στη χώρα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.