Την Κυριακή στο στέκι του Φιλοπρόοδου, η παράσταση «Το σπίτι που μιλάει»



spiti_pou_milaei_Giannopoulos_DimitriosΦέτος, που γιορτάζουμε τα ελευθέρια της πόλης μας, η χώρα μας περνάει από νέες συμπληγάδες. Οι απανωτές εκλογές και η αβεβαιότητα των εξελίξεων δυσκολεύουν την εξέλιξη του προγράμματος των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκαν από τον Απρίλιο.

Το πρόγραμμα μας προέβλεπε την Κυριακή 24 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στα αρχοντικά της Κοζάνης. Περιελάμβανε μια ημερίδα στο Λαογραφικό Μουσείο με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή κ. Μουτσόπουλο, κορυφαίου γνώστη των αρχοντικών της Δυτικής Μακεδονίας και του Στράτου Ηλιαδέλη, που θα παρουσίαζε το αρχείο του Αργύρη Κούντουρα, που βρίσκεται στο Σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα θα συνοδευτεί με έκθεση φωτογραφιών από τα αρχοντικά που βρίσκονται στο αρχείο, το οποίο ήδη παρουσιάζεται από το περιοδικό «Ελειμιακά». Την ίδια μέρα το βράδυ στο στέκι του Φιλοπρόοδου Συλλόγου είχε σχεδιαστεί η παράσταση «Το σπίτι που μιλάει», που προετοίμασε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Φιλοπρόοδο Σύλλογο και την Πανδώρα. Μια αφήγηση της ιστορίας του αρχοντικού Τιάλιου, όπου στεγάζεται σήμερα ο Φιλοπρόοδος.

Οι απανωτές εκλογές δυσκόλεψαν την ετοιμασία της έκθεσης,  γι’ αυτό τα εγκαίνια της και η πραγματοποίηση της ημερίδας αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Την Κυριακή όμως στις 9.30 το βράδυ θα παρουσιαστεί  στην αυλή, στο στέκι του Φιλοπρόοδου, «Το σπίτι που μιλάει». Πρόκειται για μια παράσταση που ανασυνθέτει μνήμες από την σύγχρονη ιστορία της πόλης μας, με αφορμή ένα σπίτι που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα – δυστυχώς – κτίσματα που μαρτυρούν τη μακριά ιστορία της πόλης μας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα 1904 και συνεχίζει να συνυπάρχει με την σύγχρονη πόλη και να συνδιαλέγεται με τους κατοίκους της, αφού εδώ στεγάζεται από το 1995 ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος με την έντονη καλλιτεχνική του δραστηριότητα.  Επί 17 χρόνια λοιπόν η ζωή του σπιτιού έχει αποκτήσει έναν δημόσιο χαρακτήρα, με δεκάδες καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου να μπαινοβγαίνει στην υπέροχη αυλή του το καλοκαίρι, και στο ισόγειο το χειμώνα, όπου οι χώροι του έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Πριν από το 1995 όμως – χρονιά που έγινε ο σεισμός, ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην αλλαγή του οικιστικού ύφους της πόλης μας – το σπίτι διατηρούσε την ιδιωτική του μορφή.  Ανήκε στην οικογένεια Γεώργιου Τιάλου, του γνωστού δωρητή του Γηροκομείου της πόλης μας (Τιάλειο Γηροκομείο). Το ίδιο το σπίτι είναι πια κληροδότημα στο Γηροκομείο. Από το 1904 και σε όλη τη διάρκεια της «ιδιωτικής του ζωής» πέρασαν από εδώ ένα σωρό άνθρωποι. Δύο γενιές της οικογένειας Τιάλου, ενοικιαστές του κάτω ορόφου, φιλοξενούμενοι στο παράπλευρο κτίσμα και πολλοί – πολλοί επισκέπτες που φιλοξενούνταν σχεδόν καθημερινά από τους  νοικοκύρηδες. Οι προσωπικές διαδρομές των ανθρώπων που πέρασαν από αυτό το σπίτι αποτελούν το υλικό της παράστασης και ταυτόχρονα, φωτίζουν διάφορες πτυχές της «επίσημης ιστορίας» και των παραδόσεων της πόλης μας.
Η παράσταση δεν είναι ιστορική, δεν διεκδικεί την ακρίβεια του ντοκιμαντέρ. Χρησιμοποιεί μεν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, όμως τα ανασυνθέτει περνώντας τα μέσα από το φίλτρο της μυθοπλασίας. Άλλωστε αυτή είναι η γοητεία, η δυναμική και η αυτοτέλεια της τέχνης, που την διαφοροποιεί από την επιστήμη της ιστορίας.

Το σπίτι που μιλάει

μια παράσταση που ανασυνθέτει μνήμες από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Βαρδάκα
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου – Φροντιστήριο: Νίκος Λαβαντσιώτης, Τάκης Συνδουκάς
Επιμέλεια Βίντεο και Ήχου: Γιάννης  Μπαντιάνης
Φωτισμοί: Τάσος Διδασκάλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Χλιαράς
Τους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί:
Μαριάνθη Κολλιάκη, Απόστολος Σιαραμπής, Νικολέτα Σιώμου, Στέλιος Χλιαράς
και η μικρή Έλλη Κεχαγιά

Συμμετέχει η Πανδώρα με τον μαέστρο της, Πάρη Καραχάλιο, και τους μουσικούς:

Βίκυ Γκουζγκούνη, Λίτσα Παπαδημητρίου, Χριστίνα Τανή – φλάουτο
Νατάσα Καραγκούνη, Χρήστο Χλιαρά – σαξόφωνο
Μερόπη Βαχτσεβάνου, Χαράλαμπο Γρηγοριάδη, Παναγιώτη Δούβλο, Γιώργο Καραγκούνη,  Δημήτρη Λαδόπουλο, Σταύρο Μαντζιάρη, Θοδωρή Παπαβασιλείου – κλαρίνο
Δημήτρη Μαμάτσιο, Νίκο Μπαλτζή, Θανάση Νάτση, Γιάννη Παπακώστα, Χρήστο Χοϊλίδη – τρομπέτα
Δημήτρη Πάλλα, Χρήστο Παπαδόπουλο – κόρνο
Αποστόλη Ζαβαλιάνη, Βασίλη Κύργια – άλτι κόρνο
Ηλία Μαγούλα, Γιώργο Τσίγγανα – ευφώνειο
Βασίλη Σακαρίδη – τύμπανο
Τόλη Καραγκούνη –γκρανκάσα
Για την παράσταση τη μπάντα διευθύνει ο Κώστας Φασνάκης

Τιμή Εισιτηρίου: 5,00 €
Από το Γραφείο Τύπου

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.