Στο κόκκινο ξανά η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας!



ripansi_kozanis235235Μεγάλη δυσφορία έχει προξενήσει στους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου η άνοδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, τη ζέστη και άπνοια που επικρατούν έχουν μετατρέψει την ατμόσφαιρα της περιοχής σε θάλαμο αερίων από τα αιωρούμενα εισπνεύσιμα μικροσωματίδια.

Πρόκειται στην ουσία για συνέχιση των περιβαλλοντικών επεισοδίων που σημειώθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την καύση κακής ποιότητας λιγνίτης στους λιγνιτικούς σταθμούς του ΛΚΔΜ.

Ενδεικτικοί της κατάστασης είναι οι δείκτες μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας που καταγράφει σε σχετικό χάρτη το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Καθώς, στο κόκκινο- στο μέγιστο βρίσκονταν χθες οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ (δίπλα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καθώς και στους Αναργύρους Φλώρινας οι οποίοι έδειχναν 10/10 στην κλίμακα μέτρησης της ρύπανσης από το 0 έως το 10. Με κόκκινο ήταν βαμμένος επίσης χθες στη 1 το μεσημέρι και ο σταθμός της Ποντοκώμης όπου ο σταθμός της ΔΕΗ έδειχνε 7/10, ενώ στο πορτοκαλί- σε σημείο συναγερμού, ήταν η ρύπανση στον οικισμό της Μαυροπηγής καθώς ο δείκτης έδειχνε 5/10.

Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο τις πρωινές ώρες χθες, καθώς από το μεσημέρι άρχισε να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση. Σύμφωνα πάντως με τον υπεύθυνο Ατμοσφαιρικής Ποιότητας του ΚΕΠΕ Βασίλη Ευαγγελόπουλο, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων σε ορισμένες περιοχές του ΛΚΔΜ (Αναργύρους, Οικισμό ΔΕΗ) καθώς οι μέσες συγκεντρώσεις ρύπων έφθασαν έως και τα 600μg/m3 όταν η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/m3.

e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.