Μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα στην Κοζάνη!



farmakeiaΤον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς (αλλά και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες), στη χώρα μας, μη μπορώντας να βρουν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα για τη θεραπεία τους, δεδομένου του προβλήματος που υπάρχει με τα συσσωρευμένα χρέη των φαρμακοποιών με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια των φαρμάκων. Μάλιστα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης, με επιστολή της προέδρου του Φανής Δινοπούλου κάνει λόγο για «ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, δεν συνιστά απλώς εγκληματική αμέλεια, αλλά ’’δολοφονία από πρόθεση’’».

Εντωμεταξύ, περίπου 70 εκατ. ευρώ εξασφαλίσθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη των υπηρεσιακών υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Ζαννία και Κίττα, για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς τον Μάρτιο. Η αγορά, σύμφωνα με το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τα φάρμακα των καρκινοπαθών, θα εξομαλυνθεί σταδιακά από σήμερα.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία της Κοζάνης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων σε φάρμακα για κάθε πάθηση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να υφίστανται μια μεγάλη ταλαιπωρία. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Στέργιος Βελονάς, επεσήμανε πως οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της περιοχής είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εξυπηρετηθούν, ή να καταφεύγουν σε παραπλήσια φάρμακα άλλης εταιρείας.

«Το πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς είναι πανελλήνιο», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: Τα φάρμακά τους, τους χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά λόγω χρεών οι εταιρείες δεν δίνουν φάρμακα στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καρκινοπαθείς αλλά πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλες ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα φάρμακα: «με το ζόρι βρίσκουμε, αλλά δεν υπάρχει επάρκεια. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον κόσμο που εξυπηρετούμαι, γιατί εμάς μας έχουν τελειώσει τα αποθέματα και οι εταιρείες, από την πλευρά τους προμηθεύουν μόνο τις μετρητοίς φάρμακα, χωρίς πίστωση. Εμείς δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους, για να πιστώνουμε τα ταμεία επ’ άπειρον, με αποτέλεσμα να μην εφοδιαζόμαστε επαρκώς». Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, ενδεχομένως και να υπάρξει, σημειώνει ο ίδιος.

Την ίδια πανελλαδικά αλλά και τοπικά, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στη στάση τους έχοντας «παγώσει» την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης: «Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών και η χαμένη μας «αξιοπρέπεια»

Στην επιστολή της η Φανή Δινοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης, αναφέρεται στο πρόβλημα και σημειώνει τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να υποστούν άμεσα τη θανατική ποινή, λόγω της μη παροχής από το σύστημα υγείας των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δικαιούνται! Φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους.
Θεωρούμε πως είναι συνταγματικά επιβεβλημένη υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης η άμεση αντιμετώπιση. Οποιαδήποτε ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, δεν συνιστά απλώς εγκληματική αμέλεια, αλλά ’’δολοφονία από πρόθεση’’.

Πριν λίγο καιρό στον σύλλογο  τηλεφωνούσαν κυρίως οι ασθενείς που χρειαζόταν ψυχολογική στήριξη, σήμερα τηλεφωνούν διότι δεν μπορούν να βρουν τη θεραπεία τους. Ντρέπομαι για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Και ενώ το αδιέξοδο μεγαλώνει, οι ασθενείς και οι οικείοι μας  βιώνουν έναν εξοντωτικό «Γολγοθά». Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μας  φέρνει στα όρια της απόγνωσης.

«Οι ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους. Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τους λένε ότι δεν έχουν τα φάρμακα και τους παραπέμπουν στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Εκεί πάλι τους λένε ότι δεν τα έχουν.  Το αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολύτιμη χημειοθεραπεία να τα προμηθεύονται οι ίδιοι μέσω των φαρμακείων προκαταβάλλοντας τα χρήματα μέσω τράπεζας.

Οι υπόλοιποι  περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και εκλιπαρούν για μια υπογραφή ή μία τουλάχιστον  συσκευασία φαρμάκου.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι λόγω αδυναμίας να πληρώσουν, ακυρώνουν χημειοθεραπείας που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Δεν έχουμε  καν πια το δικαίωμά να πεθαίνουμε αξιοπρεπώς.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης απαιτεί  και καλεί την Υπουργική κυβέρνηση  και τους αρμόδιους Υπουργούς να σχεδιάσουν  πολιτικές και  να συντονίσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις για την προστασία των ευπαθών (καρκινοπαθών) πολιτών αυτής της χώρας.

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.