Δυτική Μακεδονία: Το έργο DIFASS σε πλήρη εξέλιξη



anko_banner_30026 εταίροι από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τρία χρόνια για την υλοποίηση του έργου DIFASS. Οι εταίροι του έργου πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στις 10 – 11 Μαΐου στην πόλη Sárvár της Ουγγαρίας, στην περιφέρεια του επικεφαλής εταίρου που είναι το Δίκτυο Επιχειρήσεων Pannon.

Το DIFASS ασχολείται με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη διεθνοποίησή τους και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων εκτός επιχορηγήσεων, όπως τα ανακυκλούμενα κεφάλαια, τα διαπεριφερειακά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capitals).

Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο έχουν συνεργαστεί για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικές με καινοτόμα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόζονται στις περιφέρειές τους και για την υποστήριξη της μεταφοράς επιλεγμένων παραδειγμάτων καλών πρακτικών μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ένα διαδικτυακό εργαλείο Διαχείρισης μικρο χρηματοδοτήσεων που αναπτύχθηκε στην Ουγγαρία θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί σε περιοχές στην Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Ένα πρόγραμμα από την Ανδαλουσία για τη στήριξη της διεθνοποίησης των ΜΜΕ θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ως πιλοτικό σε περιοχές της Δανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Σουηδίας.

Επιπλέον, η κάθε συμμετέχουσα περιφέρεια θα αναπτύξει ένα Σχέδιο Εφαρμογής Πολιτικής που θα βασίζεται στην ανταλλαγή εμπειριών καλών πρακτικών με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, προκειμένου να βελτιώσει τις δικές της πολιτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την καινοτομία, τη διεθνοποίηση και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το DIFASS υποστηρίζεται από το πρόγραμμα INTERREG IVC. Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών και μέσων. Το INTERREG IVC παρέχει χρηματοδότηση για τη διαπεριφερειακή συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το παρόν έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

diffas764868

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο DIFASS και τη συμμετοχή της ANKO: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Πτωχούλης.
τηλ. 24610 24022, e-mail:  tsidiropoulos@anko.gr, pptochoulis@anko.gr.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.