Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του αποκατεστημένου Επισκοπείου της Κοζάνης!



mitropoli_kozanis87658Φωτογραφίες του Νίκου Παπαχρήστου
Ρεπορτάζ από το amen.gr

Τα εγκαίνια του αποκατεστημένου ιστορικού Επισκοπικού Οίκου της Κοζάνης, του παλαιοτέρου στην Ελλάδα, πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα, στις επτά και μισή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.  Η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Οίκου, που φωτογράφισε το Amen.gr, αποτέλεσε από το 2004 και έπειτα προσωπική επιλογή και αγωνία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου.

Επιθυμία του νέου Μητροπολίτου ήταν το διατηρητέο κτίριο να παραμείνει ενεργό, ακολουθώντας μια παράδοση τριών περίπου αιώνων. Ομάδα ειδικών μελετητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παναγιώτη Τζώνο ανέλαβε και εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του Επισκοπείου, η οποία εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο νέο κτιριολογικό πρόγραμμα καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε οι ανάγκες των λειτουργιών της μητροπόλεως να εντάσσονται αρμονικά στην τυπολογική διαμόρφωση του αρχοντικού και να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιστορικού κτιρίου. Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν δυσδιάκριτα, μετά τις αλλεπάλληλες προσθήκες και επεμβάσεις στο αρχικό κτίριο. Με εκτεταμένες καθαιρέσεις αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν.

Σήμερα το ιστορικό Επισκοπείο, μετά την αποκατάστασή του, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κτήρια της Κοζάνης.

Δείτε τις φωτογραφίες του Νίκου Παπαχρήστου για το amen.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.