Π. Κουκουλόπουλος: Απολογισμός 2009 – 2012 για τον τόπο μας



koukoulopoulos326_vouliΑγαπητοί συμπατριώτες

Ολοι γνωρίζουμε πως την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, από τον Οκτώβρη του 2009 και μέχρι σήμερα, υπήρχε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον στη χώρα μας, το οποίο δεν ευνοούσε τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη.
 

Παρ´ όλα αυτά καταφέραμε χάρη στη συνεργασία πολλών δυνάμεων και φορέων να πετύχουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τον τόπο μας, τα οποία θα μας βοηθήσουν να ξαναμπούμε σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης και να βγούμε από την ύφεση, η οποία για μας είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα.

Τα 2,5 τελευταία χρόνια καταφέραμε να διασφαλίσουμε:

– Την ένταξη του δρόμου Κοζάνης –Λάρισας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Το έργο εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση του και με την υλοποίηση του ολοκληρώνεται η σύνδεση της περιοχής μας με την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για εξέλιξη νευραλγικής σημασίας γιατί σε συνδυασμό με την Εγνατία και τους δύο κάθετους άξονες αναβαθμίζει ριζικά τη θέση και το ρόλο της περιοχής.

– Τη δημοπράτηση της κατασκευής της νέας αντιρρυπαντικής Μονάδας της ΔΕΗ (της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5), ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και το οποίο ήταν εν αμφιβόλω για πολλά χρόνια, καθώς δεν υπήρχε, δυστυχώς, η ανάλογη πολιτική βούληση. Είναι ζήτημα ημερών να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και μέσα στο 2013 να εγκατασταθούν τα πρώτα εργοτάξια για την κατασκευή της, μέσω των οποίων θα διασφαλιστούν 2.500 έως 3.000 θέσεις εργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

– Την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή μας, το οποίο ξεκινάει το Σεπτέμβριο και ο ανάδοχος του έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει εδώ τη μονάδα κατασκευής των πάνελ που απαιτούνται για τα φωτοβολταϊκά. Μια παραγωγική μονάδα τεχνολογίας αιχμής που θα μείνει στον τόπο μας και μετά την ολοκλήρωση του Φ/Β πάρκου.

– Την έκδοση των σχετικών και απαραίτητων ΦΕΚ για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης. Από την καθυστέρηση 5 χρόνια (Μαυροπηγή) και την παράλειψη (Ποντοκώμη) φτάσαμε σήμερα να κρατάμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στα χέρια μας.

– Τη θεσμική κατοχύρωση της μετεγκατάστασης της Ακρινής που πλέον είναι Νόμος του Κράτους. Με σχετική μάλιστα τροπολογία που κατέθεσα και ψηφίστηκε, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης είναι υποχρέωση του Κράτους και της ΔΕΗ και όχι του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης όπως επιχειρήθηκε αρχικά να περάσει.

– Την επέκταση του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ Νοσοκομείου Πτολεμαίδας, ένα έργο προϋπολογισμού 10,7 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2003, αλλά τώρα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του και θα δημοπρατηθεί πολύ σύντομα.

– Την αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης κατά 25%.

Σε ό,τι αφορά τον Τ.Π.Α. κατέθεσα ήδη δύο προτάσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης, οι οποίες λένε ότι πρέπει
α) Να διοχετευτεί στον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντας καθοριστικά την παραγωγή προϊόντων.
β) Να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη εγγύηση στο ταμείο εγγυοδοσίας προκειμένου να καλυφθεί το 100% των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου μας.

– Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της γούνας, το οποίο αποτελεί ανάσα ζωής για τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Ανάλογα προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν και για τους τομείς του μαρμάρου και του μετάλλου αφού έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.

– Την ουσιαστική ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κοζάνης, χάρη στη διάταξη που εισηγήθηκα και πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή σε Νόμο του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Με τη διάταξη αυτή απελευθερώνονται εκτός απ´ το Γ.Π.Σ. του Δήμου Κοζάνης και άλλα 100, περίπου, Γ.Π.Σ. σε όλη τη χώρα, τα οποία ήταν κολλημένα από το 2003. ¸τσι λύνονται τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, με το κατ´ εξοχήν αναπτυξιακό της εργαλείο, μέσω του οποίου μπορεί να καθορίσει τις χρήσεις γης, να χωροθετήσει συγκεκριμένες δράσεις, να καθορίσει τα όρια και τις επεκτάσεις των οικισμών, τη λειτουργία των διαφόρων Ζωνών κ.τ.λ.

– Την αναγνώριση του ρόλου του Κέντρου Περιβάλλοντος στην Πτολεμαΐδα που συνεχίζει τη λειτουργία του κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων.

– Την υλοποίηση του πρωτοποριακού και καινοτόμου προγράμματος του δικτύου Energopolis που σηματοδοτεί ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.
Ο απολογισμός για τον τόπο μας είναι σίγουρα σημαντικός και αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπ´ όψιν μας τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν όλα τα παραπάνω.

Αποτελεί όμως και την καλύτερη απόδειξη πως όταν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, ξεκάθαρη στόχευση και η ανάλογη πολιτική βούληση μπορούμε να πετύχουμε, παρ´ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.