Καινοτομία και επιχειρηματικότητα το αντίδοτο στην κρίση



kozani_zografiaΝα προσεγγίσουν την οικονομική κρίση με όχημα την καινοτομία, ώστε να αντιληφθούν τις αναξιοποίητες ευκαιρίες που βρίσκονται ακόμα και μπροστά στα μάτια τους, προτρέπει τους Έλληνες επιχειρηματίες ο εκτελεστικός πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Απόστολος Παπαδούλης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που έγινε στην Κοζάνη, με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία σε περίοδο κρίσης». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας.

Υπογραμμίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι «ρηχή» και έχει μοναχικό χαρακτήρα, ο ίδιος σημείωσε ότι βάσει ερευνών που έχουν διενεργηθεί, οι συμβατικοί επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που βιώνουν εκ των έσω μια οικονομική κρίση, προσλαμβάνουν με έντονη απαισιοδοξία την εγχώρια, τρέχουσα, επιχειρηματική συγκυρία.

Για μια ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον της κρίσης μεταφράζεται σύμφωνα με τον κ.Παπαδούλη ως εξής: ευκαιρίες υπάρχουν, η καινοτομική επιχειρηματικότητα αναζητάει ευκαιρίες και η κρίση της προσφέρει αφειδώς, η αβεβαιότητα της κρίσης δεν επηρεάζει την καινοτομική επιχειρηματικότητα που έχει τη δική της αβεβαιότητα, όσο καταστρέφεται η επιχειρηματικότητα της ανάγκης, άλλο τόσο διευρύνεται το πεδίο της επιχειρηματικότητας της ευκαιρίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Παπαδούλης τόνισε ότι χρειάζονται: μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία και μια νέα επιχειρηματικότητα που θα έχει μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική επιφάνεια, καινοτομίες επιχειρήσεις που θα παράγουν μέσης υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και όχι απαραίτητα υψηλής τεχνολογίας, ένα πλαίσιο κανόνων που θα στηρίζουν και δεν θα υπονομεύουν και αντιμάχονται την επιχειρηματικότητα και επίσης η ελληνική κοινωνία να βγει από το φαύλο κύκλο του συντηρητισμού και της απομόνωσης και μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης να αναζωογονεί την απορροφητική της ικανότητα και τη δημιουργικότητά της.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε μια σύντομη παρουσίαση του πάρκου και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες, δίνοντας πληροφορίες για τη μεθοδολογία και τους όρους συμμετοχής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών, τη μάθηση και δικτύωση των νέων επιχειρηματιών από τις χώρες της ΕΕ, μέσα από την παραμονή σε ΜΜΕ έμπειρων επιχειρηματιών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι: υποστήριξη και ενίσχυση επιχειρηματικότητας, διεθνοποίησης, ανταγωνιστικότητας των νέων επιχειρηματιών και των νέων ΜΜΕ στις χώρες της ΕΕ.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση καινοτομίας, στο 7%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 45%, ο κ.Σαϊτάκης τόνισε ότι οι δέκα προϋποθέσεις καλλιέργειας και υποστήριξης επιχειρηματικότητας είναι: χρηματοοικονομική Στήριξη της Επιχειρηματικότητας, κυβερνητικές Πολιτικές με στόχευση και συνέχεια, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα στήριξης,Εκπαίδευση & Κατάρτιση (Δια βίου μάθηση),Έρευνα & Ανάπτυξη (Στήριξη από τα ακαδημαϊκά – ερευνητικά ιδρύματα), εμπορική και Επαγγελματική Υποδομή, ανταγωνιστικότητα εγχώριας αγοράς- Διευκόλυνση Εισόδου, πρόσβαση σε υλικές υποδομές, λειτουργία ενδιάμεσων φορέων υποστήριξης, κουλτούρα και νοοτροπία.

Μεταξύ άλλων ο κ.Σαϊτάκης επεσήμανε ότι τα δέκα κρίσιμα σημεία για τους υποψηφίους τεχνοεπιχειρηματίες είναι: η τεχνολογία πρέπει να είναι “market driven” , δεν πρέπει να υποτιμάται ο χρόνος και οι πόροι που απαιτούνται, απαραίτητη η αξιοποίηση της ευκαιρίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και εκπαιδευμένοι μάνατζερ, έμπειροι επενδυτές, έμπειρο διοικητικό συμβούλιο, εκτίμηση όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης, οι εφευρέτες δεν είναι κατ’ ανάγκη κατάλληλοι μάνατζερ, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται από τους ενδιάμεσους φορείς και η δικτύωση.

Ο διευθυντής ανάπτυξης Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Κώστας Τραμαντζάς, μίλησε για τη ζώνη και το όραμά της που είναι να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας διεθνώς αναγνωρισμένος κόμβος καινοτομίας, που θα είναι ηγέτης στην ΝΑ Ευρώπη: στην ανάπτυξης γνώσης και στην επιχειρηματικότητα που βασίζεται αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.