Από το Scotland Yard στη Monopoly: Τα επιτραπέζια μιας ζωής!



monopoly_banner42524542Με αφορμή την πρεμιέρα του κινηματογραφικού Battleship (της ναυμαχίας ντε), το Cosmo.gr δεν “βλέπει” τη Rihanna με τα πολυβόλα και το τζόκεϊ και θυμάται τα επιτραπέζια παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσε. (Και τα οποία “γονατίζει” ακόμα).

Είναι πολλές οι χιλιάδες των λέξεων που θα μπορούσαν να γραφτούν για την πολυμήχανη Rihanna και το μπλέξιμό της ΚΑΙ με τα κινηματογραφικά.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα. H αισθητική του trailer έφερε μόλις μια ταινία στο μυαλό μου. Η ταινία αυτή ονομάζεται Anaconda και χωράει τρεις μυθικούς πρωταγωνιστές ΜΑΖΙ. Τον Ice Cube, την Jennifer Lopez και τον πατέρα της Angelina Jolie.

Ας μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας επιτραπέζια, ξεκινώντας από την αφορμή-πάσα της Μπαρμπαντοσιανής (wtf) ποπ σταρ.

Ναυμαχία

Συμπαθέστατο επιτραπέζιο, βασισμένο στο mind reading και στην έμπνευση της στιγμής. Οι δύο παίκτες στήνουν τους στόλους τους πάνω στα ταμπλό τους και ο ένας προσπαθεί να τορπιλίσει τα καράβια του άλλου, έεε, βασικά στην τύχη.

Εντυπωσιακή η εμμονή των περισσότερων παικτών να στήνουν τις μεγαλύτερες φρεγάτες τους στην περίμετρο του ταμπλό.

Monopoly

Αυτό είναι το σπουδαίο με την παιδική ηλικία. Ότι η δίψα σου για το χρήμα ή το να κλείσεις τον κολλητό σου για δύο γύρους στη φυλακή δεν είναι επ ουδενί κάτι το μεμπτό.

Επειδή οι βελτιωμένες εκδόσεις της Monopoly δεν ενοχλούν ούτε μας κάνουν να νοσταλγούμε την πρώτη που ανοίξαμε ποτέ στο τραπέζι του σαλονιού, με παρρησία την τοποθετούμε στο top-5 (και πολλά είναι τα 5) από το big bang και ύστερα.

 

Trivial Pursuit (ΚΑΝΕΝΑ edition)

Και η αμήχανη στιγμή όταν συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να το παίξεις με οποιονδήποτε. Το Trivial περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο επιτραπέζιο μπορεί να καταστρέψει φιλίες, αφού κάθε σωστό παιχνίδι γνώσεων μεγεθύνει την ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου γενικά και για το γνωστικό σου πλούτο ειδικά.

Πόσα χρυσά μετάλλια έχει κατακτήσει ο Λεωνίδας Σαμπάνης σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

(ΚΑΝΕΝΑ χρυσό μετάλλιο)

Risk

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννάνε στρατηγικές με τον εγκέφαλό τους και κάποιοι άλλοι (είμαι μέσα στους κάποιους άλλους) που δεν μπορούν να καταστρώσουν ένα πλάνο για το πώς θα φτιάξουν ένα -όχι και τόσο εξεζητημένο- τοστ.

Εδώ δεν υπάρχει κανένας Στρατηγός Άνεμος να σε γλιτώσει. Για να κατακτήσεις τον κόσμο, πρέπει να δουλέψει το μυαλό σου. Και να μάθεις προς τα πού πέφτει το Ιρκούτσκ.

 

Stratego

Μπλε εναντίον κόκκινων, Βόρειοι εναντίων Νότιων, πες το όπως θες. Αρκεί να πάρεις τη σημαία των απέναντι. Τι λέγαμε μόλις πριν για τη στρατηγική;

Jenga

Το κατ’ εξοχήν επιτραπέζιο δεξιοτεχνίας. Το σχέδιο απλό, αλλά δύσκολο. Αφαίρεσε με χειρουργικές κινήσεις ένα ξύλινο τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να σωριαστεί στο τραπέζι.

Το 1991 που έφτασε τα μέρη μας, πίστευες ειλικρινά ότι τα ξύλινα τουβλάκια είναι φτιαγμένα σε κρυμμένα, υπόγεια εργοστάσια των Η.Π.Α. με τον Μόλντερ και τη Σκάλι να επιβλέπουν την παραγωγή. Ήταν μεγάλη υπόθεση το Jenga.

Σκορ 4

4 λεπτών σιγή.

 

Hotel

Τι να (πρωτο)ψωνίσεις και πού να επενδύσεις; Στο Waikiki, στο Boomerang, στο L’ Εtoile, στο Τaj Mahal, στο President που και καλά σνόμπαρες, αλλά ήταν πάντα ο κρυφός σου πόθος;

Κάτι σαν την Monopoly, αλλά με ξενοδοχεία. Για τους φανατικούς του Hotel, πολλά παραπάνω.

Uno

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Και μερικές απλές προσθαφαιρέσεις. Όσο πιο απλό, τόσο πιο εθιστικό. Νόμος 1628, άρθρο 6, παράγραφος 4 των επιτραπέζιων παιχνιδιών.
Μάντεψε Ποιος

Φοράει γυαλιά; Έχει μουστάκι; Είναι άντρας; Είναι γυναίκα; Έχει μεγάλη μύτη; Έχει μακριά μαλλιά; Έχεις λαγό; (όχι αυτό είναι από αλλού).
Taboo

Scotland Yard

Εν αρχή ην ο άπλετος χρόνος που έπρεπε να έχεις μπροστά σου για να ξεδιπλώσεις το κατασκοπικό σου είναι. Οι παίκτες-πράκτορες συνεργάζονται μεταξύ τους για να βρουν τον καταζητούμενο, ενώ συχνά χρησιμοποιούν και το μετρό για να φτάσουν γρηγορότερα.

Α) Το μετρό όταν παίζαμε Scotland Yard ήταν αποκύημα (επιστημονικής) φαντασίας και κάτι που νομίζαμε πως συνέβαινε μόνο στη Μ. Βρετανία.

Β) Κάπου διάβασα ένα review που χαρακτήριζε αυτό το επιτραπέζιο, σοβαρό. Αυτό ακριβώς.

Ghost Castle

Επιτραπέζιο με props. Στην κορυφή του πύργου, η θρυλική νεκροκεφαλή που φωσφόριζε και έπρεπε να κάνεις δική σου, και στην υπόλοιπη διαδρομή οι παγίδες που ενεργοποιούνταν και σε ταλαιπωρούσαν ξανά και ξανά.

Hero Quest

“Για πολλά χρόνια η ειρήνη βασίλευε στη Χώρα. Το σκοτάδι που κάποτε απειλούσε να καταπιεί τα πάντα, έχει ξεχαστεί. Το σκοτάδι όμως δεν είχε καταστραφεί, είχε μόνο εξοριστεί. Και τώρα συγκεντρώνει ξανά τη δύναμή του, κι ένα προαιώνιο Κακό σέρνεται στα βαθύ της Γης. Η Χώρα έχει ανάγκη από Ήρωες. Σαν τον Ρόγκαρ και τους παλιούς του συντρόφους. Χωρίς αυτούς είμαστε όλοι χαμένοι…”

“O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών συναντά το Game of Thrones την ώρα βλέπει Harry Potter” σε επιτραπέζιο.
Το Κάστρο των Ιπποτών

Pictionary

Το Draw Something του ’95. Τότε που η ζωή ήταν αναλογική και οι ζωγραφιές γίνονταν σε χαρτί. Για το Draw Something, παρεμπιπτόντως, θα γράψουμε σύντομα, πολύ σύντομα.

Αναστέναζαν οι καφετερίες (εκεί πρέπει ο τόνος) με τις παρέες που έπαιζαν/παίζουν (ευελπιστώ) Pictionary.

Φιδάκι

Ό,τι διάβαζες τόση ώρα από πάνω, θα ήταν μάταιο και λειψό αν δεν αναφερόταν το πατροπαράδοτο, “μεγάλωσε-γενιές-και-γενιές” φιδάκι.

cosmo.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.