Αναβίωσε στο Δρυόβουνο για 34η χρονιά η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου



apokathilosi_driovouno356Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων πραγματοποιήθηκε χτες Μ. Παρασκευή στο Δρυόβουνο Βοΐου η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου. Πρόκειται για ένα έθιμο που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες, το οποίο αναβίωσε φέτος άλλη μια φορά την ίδια ημέρα..

Χτες το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Μετά την εκκλησία στις 11 το πρωί ξεκίνησε η πομπή, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες πιστοί, ανηφορίζοντας προς το ύψωμα του «Γολγοθά», με τη συνοδεία της Μπάντας της 15ης Ταξιαρχίας Καστοριάς. Φέτος είναι η 34η συνεχής χρονιά που αναβίωσε το χριστιανικό έθιμο της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου. Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης, στο ύψωμα με την χαρακτηριστική επωνυμία «Γολγοθάς».

Στη φετινή τελετή της αποκαθήλωσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, οι βουλευτές Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος της ΝΔ και Γιάννης Βλατής του ΠΑΣΟΚ, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αυτοδιοίκησης, η ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας.

Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου καθιερώθηκε το 1977 από τον ιερέα Στέφανο Τζαντίρη, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας βαθιά την πίστη του χριστιανισμού στις ψυχές τους, στήριξαν την προσπάθεια του ιερωμένου και αναβιώνουν την αποκαθήλωση με ιδιαίτερη κατάνυξη. Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι καμπάνες στο χωριό χτυπούν πένθιμα. Στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά τελείται η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Στη συνέχεια μια μεγάλη πομπή αποτελούμενη από εκατοντάδες πιστούς, μαυροφορεμένες γυναίκες και κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές, παρουσία όλων των αρχών της περιοχής κατευθύνονται στο λόφο του Γολγοθά, υπό τους ήχους των πένθιμων εμβατηρίων της στρατιωτικής μπάντας. Στο συγκεκριμένο λόφο βρίσκεται η εκκλησία του Λογγίνου του Εκατόνταρχου, όπου από το προηγούμενο βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο ιερέας τοποθετεί τον Εσταυρωμένο.

Η αποκαθήλωση πραγματοποιείται με κατάνυξη και οι μαυροφορεμένες γυναίκες τυλίγουν με ευλάβεια τον Εσταυρωμένο σε άσπρο σεντόνι. Η πομπή επιστρέφει στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου το απόγευμα ο Εσταυρωμένος εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο δήμος Βοΐου, το Τοπικό Συμβούλιο Δρυοβούνου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.