Χρυσό βραβείο για το Οινοποιείο Καμκούτη Βελβεντού!



kamkoutis_oinopoiio875Με άλλα δύο βραβεία στις αποσκευές του επέστρεψε από τον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Μαρτίου, ο Γιάννης Καμκούτης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου και Αμπελώνα στο Βελβεντό

Ο Λευκός Οίνος Κουρίτες απέσπασε το χρυσό βραβείο και ο Ερυθρός Οίνος Κουρίτες απέσπασε το ασημένιο βραβείο. Τα δύο γνωστά κρασιά, που παρασκευάζουν με μεράκι εδώ και χρόνια στο Βελβεντό ο Γιάννης και η Μαρία Καμκούτη, διαγωνίστηκαν μαζί με 1.000 ετικέτες που έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό, με συμμετοχές από Βραζιλία, Σλοβακία, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία κ.λ.π.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε με τη μέριμνα της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Βόρειας Ελλάδας, υπό την εποπτεία του Τμήματος Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο διαγωνισμός έγινε με τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές. Η γευσιγνωσία ήταν «τυφλή», δηλαδή τα μπουκάλια του κρασιού ήταν καλυμμένα. Πήραν μέρος 40 γευσιγνώστες Έλληνες και ξένοι.

«Τα βραβεία για μας είναι η αναγνώριση μιας συνεχούς προσπάθειας που κάνουμε καθημερινά για να παρασκευάσουμε καλό και ποιοτικό κρασί», δήλωσε στaον «Π» ο Γιάννης Καμκούτης. Πρόσθεσε ότι «είναι ένα εφόδιο στην πολιτική εξωστρέφειας που εφαρμόζει το οινοποιείο μας, κυρίως τώρα με την κρίση. Ήδη ξεκινήσαμε εξαγωγές στέλνοντας την πρώτη παραγγελία στην Κίνα. Επόμενος στόχος μας είναι το άνοιγμα σε Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά, όπου στείλαμε δείγματα που θα πάρουν μέρος στις εκθέσεις που διοργανώνονται στο προσεχές διάστημα».

Η ταυτότητα του Αμπελώνα Καμκούτη

Ανάμεσα στη λίμνη Πολυφύτου και στα βουνά των Πιερίων, στα πόδια του Βελβεντού, ο Γιάννης και η Μαρία Καμκούτη διάλεξαν να εκμεταλλευτούν το ιδιαίτερο μεσόκλιμα της περιοχής για στήσουν τον αμπελώνα τους. Περίπου ογδόντα (80) στρ. αμπελιών με τις ποικιλίες μερλό, καμπερνέ σοβινιόν ξινόμαυρο και τις τοπικές ποικιλίες τσαπουρνάκο, λημνιώνα, πετσιάρικο, κουκούλι και ντόγκο.

Στον αμπελώνα δεσπόζει το πετρόκτιστο επισκέψιμο οινοποιείο, μέσα σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον, με υπέροχη θέα κι έναν πολυχώρο, όπου ο επισκέπτης, δοκιμάζοντας τα κρασιά του οινοποιείου και απολαμβάνοντας τη φιλοξενία, έχει λόγους να επανέλθει.

Στο οινοποιείο γίνονται σεμινάρια γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικότερα μύηση κάθε επισκέπτη στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού.

Οι ετικέτες είναι τρεις: «Κουρίτες ερυθρός», «Κουρίτες ροζέ» και «Κουρίτες λευκός». Η ονομασία «Κουρίτες» είναι τοπική. Έτσι λέγονταν τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια που αποθήκευαν τον τοπικό οίνο αυτής της περιοχής.

Το διώροφο οινοποιείο έχει στο ισόγειο και στο υπόγειό χώρο οινοποίησης, ωρίμασης και παλαίωσης του κρασιού (κάβα) και στον πρώτο όροφο αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα γευσιγνωσίας και τα γραφεία της επιχείρησης, που είναι καθετοποιημένη αγροτική και οινοποιεί σταφύλια αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της.

Κάθε επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την περιήγηση στον Αμπελώνα Καμκούτη με μία ξενάγηση στο πανέμορφο Βελβεντό, στα Πιέρια σε χώρους απαράμιλλου φυσικού κάλους, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, σε μουσεία και άλλα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.