Ξεκινά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Κοζάνης



kozani_zografiaΑπό την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Δευτέρα 30 Απριλίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης διοργανώνει και φέτος το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου. Γιορτάζει την «Απελευθέρωση» τιμώντας τα 100χρονα της απελευθέρωσης της πόλης αλλά και κάθε αγώνα για ανθρώπινη απελευθέρωση μαζί με το Δίκτυο γυναικών Ευρώπης, οργάνωσης γνωστής για το θάρρος στον αγώνα ενάντια στο τράφικιν και την κακοποίηση των γυναικών.Φιλοξενεί αφηγητές και μουσικούς από όλη την Ελλάδα αλλά και την Πολωνία, την Γαλλία, την Γουαδελούπη. Θα υπάρξουν παραστάσεις αφήγησης με μουσική, αφηγήσεις για παιδιά, το λεωφορείο των αφηγητών αλλά και εργαστήρια για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην αρχαία αυτή τέχνη.

Συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ παραχώρησαν  ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Στέλιος Πελασγός, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κούλα Καλογερίδου και ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γιάννης Καραχισαρίδης,

Ο Δήμαρχος Κοζάνης τόνισε πως «το Φεστιβάλ είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Η Κοζάνη πρέπει να είναι περήφανη για τον πολιτισμό της» ενώ έκανε ειδική μνεία στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, που θα γίνει στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού λέγοντας πως «στόχος μας είναι η ανάδειξη του συγεκριμένου χώρου».

Ο Στέλιος Πελασγός τόνισε πώς το Φεστιβάλ έχει διεθνή διάσταση μιας και είναι πολύ γνωστό σε όλη την ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει η πόλη. Πρόσθεσε πως «η τέχνη της αφήγησης από όπου περνάει δίνει δύναμη».

«Οι θεσμοί κρίνονται από τη διαχρονικότητα τους» ανέφερε ο Γιάννης Καραχισαρίδης και τόνισε πως το Φεστιβάλ γίνεται κόντρα στην κρίση και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η γενική είσοδος για κάθε παράσταση είναι 5 €.
Κάρτα για όλες τις παραστάσεις: 20 €.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης για τα σεμινάρια/ εργαστήρια και το λεωφορείο των παραμυθιών όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Να σας ενημερώσουμε ότι η ώρα αναχώρησης του λεωφορείου με τα παραμύθια το Σάββατο  θα γίνει 10 π.μ., αντί 11 π.μ.  και την Κυριακή 11 π.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20.00 Χαρτοθήκη «Στην Κοζάνη» Ανάγνωση του διηγήματος της Ιουλίας Δ. Δραγούμη για την απελευθέρωση της Κοζάνης από τη Φωτεινή Χατζάρα
Συνοδεύουν: Δώρα Τανή-βιολοντσέλο – Χριστίνα Τανή, φλάουτο
22.00 Μπαρ Gallery«Από τη Καραϊβική στην Πολωνία. Μουσικές, παραμύθια, τραγούδια και ιστορίες» με την Μάγδα Γκόρσκα και τον Σερζ Τομάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
19.00 Θεατροδρόμιο    «Η απελευθέρωση των γυναικών και το σύγχρονο δουλεμπόριο» Παρουσίαση του έργου του Δ.Γ.Ε. και συζήτηση με την Μαρία Σόφτση, πρόεδρο του Δ.Γ.Ε.
20.00 Θεατροδρόμιο    «Γυναίκες που άλλαξαν τη μοίρα τους» Λαϊκά παραμύθια με το Στέλιο Πελασγό και τη Μαρία Σόφτση
21.30 Θεατροδρόμιο    Παραμύθια σοφίας, ανατροπής, ελευθερίας
Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11.00 Θέατρο Οχληρών    «Το λαϊκό παραμύθι ως μέσο διαχείρισης κρίσεων»
Σεμινάριο αφήγησης με την Λίλη Λαμπρέλλη
10.00 Δημαρχείο    Το λεωφορείο με τα παραμύθια – 1η διαδρομή
Ακούστε παραμύθια κάνοντας μια βόλτα στις εξοχές της Κοζάνης
19.30 Θεατροδρόμιο    Αφηγήσεις βασισμένες σε μαρτυρίες από την απελευθέρωση της Κοζάνης δημοσιευμένες στο περιοδικό «Ελιμειακά»
Αφηγούνται: Κώστας Κοζικόπουλος, Νατάσα Παπαμάρκου, ¢ννα Ρεπανά, Δώρα Σιαλβέρα, Αποστόλης Σιαραμπής, Νικολέτα Σιώμου, Στέλιος Χλιαράς
21.00 Θεατροδρόμιο    «Το αηδόνι των ληστών» ένα σύγχρονο μουσικό ρώσικο έπος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ (με ελληνικούς υπότιτλους)
Αφήγηση, τργούδι, ακορντεόν: Μάγδα Γκόρσκα. Μετάφραση: Αναστασία Βατάλη

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11.00 Θέατρο Οχληρών    «Τρομάξτε το φόβο. Η προφορική αφήγηση ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση των φόβων»
Σεμινάριο αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
11.00 Δημαρχείο    Το λεωφορείο με τα παραμύθια – 2η διαδρομή
Ακούστε παραμύθια κάνοντας βόλτα στις εξοχές της Κοζάνης
12.00 Χαρτοθήκη    Παραμύθια για παιδιά
Με την Βαϊτσα Λαμπροπούλου
18.00 Art Cafe    Χαίρω πολύ κ. Μ. Γκόρσκα και κ. Σ. Τομά
Συνάντηση με τους καλλιτέχνες
19.30. Δημοτικό Ωδείο    Κοζανίτικα παραμύθια
Σάκης Κουκουμπέσης
21.00 Δημοτικό Ωδείο    «Ηρακλής, τι´ναι θεός, τι μη θεός και τι τ´ ανάμεσά τους»
Εμμετρη παράσταση αφήγησης με τη Μάγδα Κοσσίδα

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Από τις 20.00… και όσο τραβήξει
Σιδηροδρομιός σταθμός    Γιορτή λήξης του Φεστιβάλ
Παιδιά διαβάζουν βραβευμένες ιστορίες τους από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής, που διοργάνωσε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ο Σερζ Τομά δίνει ένα μικρό κοντσέρτο τζαζ κιθάρας
Το κοινό και οι καλεσμένοι αφηγητές ανταλάσσουν μικρές ιστορίες
Η Μάγδα Γκόρσκα τραγουδά τη σλάβικη παράδοση

Εργαστήρια αφήγησης
Το  Φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια αφήγησης στο  Θεατράκι των «Οχληρών»:
Σάββατο 28 Απριλίου 2012, 11.00 – 15.00 μ.μ.
Το λαϊκό παραμύθι ως μέσο διαχείρισης κρίσεων
Με την Λιλή Λαμπρέλη

Τι είναι λαϊκό παραμύθι; Από πού έρχεται; Σε ποιους απευθύνεται; Για ποιο πράγμα μιλάει;

Προσέγγιση των παραμυθιών προφορικής παράδοσης και συμβολική ανάλυση του «κοριτσιού με τα κομμένα χέρια» (ΑΤ 706)

Όλα τα μαγικά παραμύθια -ΟΛΑ- και πολλά από τα μη μαγικά μιλάνε για κρίση. Πάντα, με τον συμβολικό τους λόγο, προτείνουν τρόπους όχι μόνο να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά ο ήρωας ή η ηρωίδα να κάνει το άλμα από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την υποτέλεια στην ελευθερία, από τον φόβο στη γαλήνη. Τα παραμύθια δίνουν απαντήσεις «εφ’ όλης της ύλης» κι όχι μόνο στα παιδιά, αλλά σε όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη να γνωρίσουν τα όριά τους, να μεγαλώσουν, να λύσουν κόμπους, να απεγκλωβιστούν, να «ζήσουν», γιατί μιλάνε για τους μικρούς θανάτους που πάνε χέρι-χέρι με τις δοκιμασίες που προϋποθέτει η κάθε μετάβαση σ’ ένα ανώτερο επίπεδο επίγνωσης -κι αυτοί οι μικροί θάνατοι έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή.

Η Λιλή Λαμπρέλλη είναι Ελληνίδα μεταφράστρια, αφηγήτρια και συγγραφέας που ζει στις Βρυξέλλες. Αφηγείται και διδάσκει σε εργαστήρια στην Ελλάδα και τον γαλλόφωνο κόσμο.
Κυριακή 29 Απριλίου 2012, 11.00 -15.00 μ.μ.

Τρομάξτε τον φόβο. Η προφορική αφήγηση ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση των φόβων
Με τον Στέλιο Πελασγό

Από πού έρχονται οι φόβοι; Υπάρχει φόβος που προστατεύει και φόβος που καταστρέφει; Γιατί μας αρέσει να ακούμε τρομακτικές ιστορίες;
Τι είναι οι φοβίες; Ποια η διαφορά του με τον φόβο;
Ποιοι χρησιμοποιούν το φόβο και για ποιους σκοπούς; Πώς μπορούμε να τρομάξουμε τον φόβο και να ελευθερώσουμε όσους και όσες έχει φυλακίσει στον πύργο του;
Για άλλη μια φορά την απάντηση βρίσκει ο Σ. Πελασγός στην σοφία της προφορικής παράδοσης στηριγμένος στο παραμύθι του αγοριού που ήθελε να μάθει τον φόβο (ΑΤ 326).
Ο Στέλιος Πελασγός είναι πρωτεργάτης της αναβίωσης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο ως αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και ερευνητής. Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε φεστιβάλ και συνέδρια σε όλο τον κόσμο.
Τιμή συμμετοχής: 15 €
Για όποιον παρακολουθήσει και τα 2 σεμινάρια η τιμή είναι 25 €.
Για όποιον έχει την κάρτα για όλες τις παραστάσεις η τιμή συμμετοχής για κάθε σεμινάριο είναι 10 €.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Πληροφορίες και συμμετοχές στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα τέχνης» στον ημιώροφο και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1 κα Σιμάρα Τασούλα.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.