Κοζάνη: Τόπος να μη… ζεις! Άρθρο της «Αυγής» για την κατάσταση στον Ν. Κοζάνης



kozani_apo_ksenia_me_pieriaΣτο σημείο μηδέν βρίσκεται ο νομός Κοζάνης, του οποίου οι κάτοικοι δοκιμάζονται έντονα από τα ποσοστά ανεργίας που χτυπάνε κόκκινο, από τα λουκέτα που παίρνουν μορφή επιδημίας και σφραγίζουν καταστήματα, από τις σφαγιαστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, από την έλλειψη υποδομών και επενδύσεων και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα που οι μνημονιακές πολιτικές χτυπάνε βάναυσα τον νομό, η εκλογική μάχη αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς για χρόνια οι δυο συνέταιροι του Μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., κατέγραφαν στον νομό από τα υψηλότερα ποσοστά τους στη χώρα, ενώ κάποια από τα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων κατάγονται από την περιοχή. Σοβαρό μάλιστα είναι το ενδεχόμενο οι 5 έδρες του νομού να μη μοιραστούν για πρώτη φορά στο γαλαζοπράσινο στρατόπεδο.

Επίπεδα – ρεκόρ καταγράφουν τα ποσοστά ανεργίας στον νομό Κοζάνης, καθώς στο 24,5% βρίσκονται τα επίσημα ποσοστά, όπως καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα από τον ΟΑΕΔ, με το Εργατικό Κέντρο της πόλης να υπογραμμίζει πως τα πραγματικά είναι πάνω από 30%. Αν μάλιστα σε αυτό το ποσοστό προστεθούν και τα άτομα που δουλεύουν με μορφές ελαστικές και μερικής απασχόλησης, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανοιχτές πληγές της περιοχής. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, δεκάδες είναι τα καταστήματα του νομού που κλείσανε, ενώ όπως σημειώνουν άνθρωποι του εμπορικού κόσμου, κι άλλα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις. Κύρια θύματα της ανεργίας είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μην μπορώντας να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, ήδη παίρνουν τον δρόμο προς τις χώρες του εξωτερικού, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ η εξαγωγική δραστηριότητα του νομού, που στο παρελθόν γνώρισε άνθηση κι έχει να κάνει με τη γούνα και το μάρμαρο, έχει ουσιαστικά σβήσει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και τα δύο σχεδόν “νεκρά” επαγγέλματα. Από τη συνολικότερη κρίση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αγροτική δραστηριότητα, με τους παραγωγούς να δοκιμάζονται έντονα από την αύξηση τιμών στο πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα κ.λπ., ενώ την ίδια στιγμή αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί στην τοπική κοινωνία η αύξηση των αυτοκτονιών των πολιτών που είχαν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ -βασικός πυλώνας της οικονομικής ζωής όχι μόνο για την Πτολεμαΐδα αλλά για ολόκληρο τον νομό-, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δίνουν αγώνα να μην προχωρήσουν σχέδια ιδιωτικοποίησής της. Στο μεταξύ, από χρόνια έχουν πάψει να γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, ενώ σωρεία έργων αναλαμβάνουν εργολάβοι, οι οποίοι έχουν καθιερώσει μεσαιωνικές μορφές εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος θερίζει πραγματικά στον νομό, ενώ οι μέθοδοι βελτίωσης εκπομπής των καυσαερίων, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και υποσχέσεις, είτε έχουν πενιχρά αποτελέσματα είτε εφαρμόζονται μόνο σε πειραματικό στάδιο και γενικώς αργούν απελπιστικά.

Πρόβλημα οι υποδομές

Στο μεταξύ, απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του νομού. Πρόσφατο μάλιστα είναι το περιστατικό, όταν η οργή των πολιτών ξεχείλισε λόγω του θανάτου βρέφους, που μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επειδή δεν υπήρχε παιδίατρος, και διοργάνωσαν αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς σύνδεση του ΟΣΕ παραμένει ο νομός και παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σωρεία χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στρατόπεδα μεταναστών – “χωματερή ανθρώπων”

Τέλος, στο επίκεντρο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα του μεταναστευτικού στην Κοζάνη, με αφορμή την απόφαση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη να δημιουργήσει “στρατόπεδο συγκέντρωσης” στη Νεάπολη, με τους κατοίκους να ξεσηκώνονται -αν και οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικού τύπου- και τον Μητροπολίτη Σιατίστης- Σισανίου Παύλο να υπογραμμίζει ότι επιχειρούν να φτιάξουν “χωματερή ανθρώπων”.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην Κοζάνη

– Δεληγιαννίδου Μαυρίδου Θεοφανώ (Φανή), ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. ΔΕΗ.

– Πολυδεύκης Λιάκος, ασχολείται με μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

– Αλέξης Λιοσάτος, νέος εργαζόμενος, μέλος της ΔΕΑ.

– Ευγενία Ουζουνίδου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, διατηρεί τεχνικό γραφείο.

– Μανώλης Πατσώνας, εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης.

– Γιώργος Σιαμπανόπουλος, παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος και καλλιεργητής αρωματικών φυτών.

– Σπύρος Τόλιος, δικηγόρος.

avgi.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.