Εικόνα σοκ από ασθενή με διαβήτη τύπου 1



diavitis86589660Ένας 55χρονος με τύπου Ι διαβήτη σόκαρε τους γιατρούς του, όταν τους έδειξε στην κοιλιά του κάτι που έμοιαζε με δύο γλουτούς κάτω από τον ομφαλό του.

Ο άντρας, που κατάγεται από τη Νότιο Αφρική, κάνει εδώ και δεκαετίες ενέσεις ινσουλίνης. Δεν είχε όμως καταλάβει ότι έπρεπε να τις κάνει σε διαφορετικά σημεία του σώματός του διότι η ινσουλίνη ενθαρρύνει την συσσώρευση λιπώδους ιστού ανάμεσα στις στοιβάδες του δέρματος.

Έτσι, παρουσίασε δύο «σκληρές και κινητές» μάζες στην κοιλιά του (δηλαδή δύο λιπώματα) λόγω λιποϋπερτροφίας. Οι ήπιες περιπτώσεις λιποϋπερτροφίας είναι εξαιρετικά συχνές, αλλά ο ασθενής είχε πολύ σοβαρή μορφή της διαταραχής αυτής, διότι δεν είχε αλλάξει τα σημεία της ένεσης εδώ και τρεις δεκαετίες!

Ένας από τους γιατρούς του είναι ο δρ Σταν Λαντάου, από το Κέντρο Διαβήτη & Ενδοκρινολογίας του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Στο κέντρο είμαστε πέντε έμπειροι γιατροί, που εδώ και δεκαετίες φροντίζουμε διαβητικούς ασθενείς. Τέτοιο περιστατικό δεν έχει ξαναδεί κανείς μας», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Νιώσαμε πως έπρεπε να δημοσιεύσουμε την περίπτωσή του και την φωτογραφία του σε ιατρική επιθεώρηση, επειδή είναι τόσο ακραίο περιστατικό».

Όπως εξήγησε ο δρ Λαντάου, παρότι ο 55χρονος έβλεπε τα λιπώματα να μεγαλώνουν, εξακολούθησε να κάνει τις ενέσεις στην κοιλιά του διότι νόμιζε ότι αυτό είναι φυσιολογικό σε όσους κάνει ενέσεις ινσουλίνης.

«Είχε δει άλλους ασθενείς με παρόμοια, αλλά πολύ μικρότερα λιπώματα στην κοιλιά τους και έτσι δεν είχε δείξει ποτέ στον γιατρό του τα δικά του», είπε ο δρ Λαντάου. Και πρόσθεσε πως μολονότι υπάρχουν τρόποι να συρρικνωθούν κάπως τα λιπώματα του 55χρονου, η παραμόρφωση μπορεί να φύγει εντελώς μόνο με πλαστική επέμβαση.

Όπως γράφουν ο δρ Λαντάου και οι συνεργάτες του στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), η περίπτωση του 55χρονου υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη φροντίδα των διαβητικών ασθενών.

«Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα αυτονόητο, αλλά να εξηγούμε στους ασθενείς μας τα πάντα», πρόσθεσε ο δρ Λαντάου. «Δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί οι ασθενείς που δεν έχουν διδαχθεί πως να κάνουν σωστά τις ενέσεις ινσουλίνης. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ο τύπου 1 διαβήτης οφείλεται σε καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη – μία καταστροφή που κατά κανόνα εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 20 ετών.

Δίχως ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται δραματικά και η ζωή του ασθενούς κινδυνεύει. Η μόνη θεραπεία γι’ αυτόν είναι οι καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης, είτε με τα ειδικά «στυλό» ινσουλίνης είτε με αντλία, οι οποίες πρέπει να συνδυάζονται με υγιεινό τρόπο ζωής.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.