Φανός και τραγούδια στο κέντρο της Αθήνας και στα Ιωάννινα!



apokria_fanos_athinas998Για πάνω από τρεις ώρες την Τσικνοπέμπτη η πλατεία του Μοναστηρακίου ξεσηκώθηκε από την επέλαση του Φανού του Λάκκου του Μάγγανη.  Το έθιμο των Φανών και οι άνθρωποι του αναστάτωσαν το κέντρο της Αθήνας,  αναπαριστώντας το έθιμο συνοδεία χάλκινων, ανάβοντας φανό, χορεύοντας και τραγουδώντας τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής.

Το ίδιο έθιμο αναβίωσε και στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη απο το Φανό του Αγ. Δημητρίου και το κάλεσμα του ΕΒΕ. Πλήθος κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο χόρεψε, γλέντησε και διασκέδασε μέχρι αργά το βράδυ, ανανεώνοντας το ραντεβού του για το διήμερο της Αποκριάς στην πόλη της Κοζάνης. Το μήνυμα πως «στην Κοζάνη την Αποκριά δεν την βλέπεις, συμμετέχεις» μετέφεραν και οι αφίσες που είχαν αναρτηθεί στην πλατεία στο Μοναστηράκι, από το Επιμελητήριο ΠΕ Κοζάνης, οι οποίες καλούσαν τον κόσμο να επισκεφθεί την Κοζάνη και να γιορτάσει τις Αποκριές.

Όπως μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες «σύσσωμος ο απόδημος σιουρδισμός έδωσε το βροντερό παρών. Χορός, κρασί, κέφι, κασμέρια, τραγούδια παλιά αλλά και επίκαιρα όπως το:

Μνι μνι μνι μπρε μπρε μπρε
Μνι μνι μνι μνιμονιο
Μνι μνι μνι μνιμονιο
Παλούκι μακρουχρόνιο
και άλλα τέτοια».

Μια αποκριάτικη εικόνα έδωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης “Φανοί” από την Κοζάνη, που ήρθαν να μας προσκαλέσουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της πόλης τους,

δίνοντάς μας ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο διασκεδάζουν το διάστημα της αποκριάς. Χόρεψαν μαζί με ντόπιους παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής τους, τραγούδησαν σκωπτικά τραγούδια της Αποκριάς και βέβαια δεν παρέλειψαν να κεράσουν και κρασί όσους παρευρέθηκαν. Στα Ιωάννινα χόρεψαν και τραγούδησαν ο φανός ”Αλώνια” κα ιη ”Γιτιτιά”.

τα ρεπορτάζ από τον Χρόνο και vetonews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.