Ο ρόλος του τύπου



tileorasi_ellada6754e7Ο ρόλος του τύπου σύμφωνα με το σύνταγμα είναι να ενημερώνει το κοινό. Δηλαδή να παρέχει αντικειμενική ενημέρωση για όλα τα γεγονότα χωρίς «παρωπίδες».

Αναλυτικότερα, η τηλεόραση θα πρέπει να μεταδίδει εκπομπές υψηλού επιπέδου που αναδεικνύουν την Ελληνική γλώσσα και να μην την υποβαθμίζουν. Τα ραδιόφωνα θα πρέπει να μειώσουν τις ώρες playlist αντικαθιστώντας τες με εκπομπές. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα πρέπει να έχουν αντικειμενικά άρθρα και να προβάλουν όλες τις πτυχές μιας είδησης.

Τέλος ο ηλεκτρονικός τύπος, όπως τα portal, blogs, sites και web radio θα πρέπει να είναι όσο τον δυνατόν πιο ελεύθερα. Αν το επιθυμεί κάποιος διαχειριστής ιστολογίου να παραμένει ανώνυμος για να παρέχει σωστότερη και χωρίς φόβο ενημέρωση.Τα προβλήματα του παραδοσιακού τύπου είναι ακόμα πολλά. Κυρίως αφορούν στον τρόπο λειτουργίας τους. Καθώς τα σημερινά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια εκπέμπουν εκπομπές χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα, παραβιάζοντας κάποιες φορές την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά (συνήθως) τα παραδοσιακά μέσα αλλά και τα portal, blogs γνωστών δημοσιογράφων είναι ο χρηματισμός τους από επιχειρηματίες και εταιρίες. Με αυτόν τον τρόπο πόσο ελεύθερος είναι ο δημοσιογράφος να γράψει την άποψη του για την Χ επιχείρηση;

Άλλα προβλήματα της τηλεόρασης είναι ότι δεν μπορεί να μεταδώσει τόσο άμεσα κάποια είδηση καθώς θα βγει εκτός ροής προγράμματος με αποτέλεσμα.. να χαθούν οι «πολύτιμες» διαφημίσεις.

Τέλος υπάρχουν πολλά blogs με λαϊκιστικό περιεχόμενο ή με copy + paste ειδήσεις χωρίς κάποια αναφορά της πηγής. Έτσι όμως γίνονται φερέφωνα άλλων ίσως και άθελα τους. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια για την παραχώρηση από το κράτος προσωρινών αδειών στους Ρ/Τ σταθμούς. Να υπάρξουν αυστηρότερα πρόστιμα από το ΕΣΡ έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να μην έχει ουσιαστικό κέρδος από το υποβαθμισμένο πρόγραμμα αλλά ζημία. Σαφώς τα πρόστιμα αυτά θα πρέπει να πληρώνονται και να μην γίνονται ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις χορηγίες που δέχονται όλα τα μέσα. Έτσι θα περιοριστούν και οι έμμεσες διαφημίσεις.

από το blogtv.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.