Ισχύει ο μύθος των τεμπέλικων τζιτζικιών για τους Έλληνες; Δείτε το βίντεο



ergasia_stin_ellada3453Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο και συνταξιοδοτούνται πιο πρόωρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Έχουν μάθει να ζουν με λιγότερα; Είναι πράγματι η κρίση μόνο ελληνική;

Το ρεπορτάζ του διευθυντή του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη για το Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης επιχειρεί να απαντήσει σε μερικά από τα πιο βασικά ερωτήματα, ενώ έρχεται σε επαφή με Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συνομιλεί με απλούς ανθρώπους και κάνει ένα πέρασμα από τους πιο κεντρικούς αθηναϊκούς δρόμους, στους οποίους έχει πλέον “χαραχτεί” η απόγνωση και η οργή για τα δυσκολότερα που έρχονται…

Και ενώ τα Μνημόνια ψηφίζονται στη Βουλή, οι τιμές των προϊόντων παίρνουν την ανιούσα και οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραστικά, οι Έλληνες εργάζονται εντατικότερα, για να αναπληρώσουν τις ζημίες, ενώ τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς για να προλάβουν αυτά που προσέφεραν τα “πάλαι ποτέ ένδοξα” – και περισσότερα – εργατικά χέρια.

“Δουλεύουμε πολύ. Όμως είναι δύσκολα. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να ψωνίσει τίποτα”, παραδέχεται ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης στο διεθνούς φήμης οικονομολόγο για χάριν του τηλεοπτικού ρεπορτάζ στη βρετανική τηλεόραση.

Τι γίνεται με την αύξηση τιμών, όταν οι μισθοί εξανεμίζονται; “Οι πλούσιοι τα βγάζουν πέρα, ενώ οι μικρομεσαίοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους”, παραδέχεται ο οικονομολόγος, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στην είσοδο του ευρώ στη ζωή μας.

Ήταν τελικά η κρίση που αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αλλά και το βιοτικό μας επίπεδο; Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως όχι.

Το παράδειγμα της καθαρίστριας στο πανεπιστήμιο Αθηνών που είδε το μισθό της να κατρακυλά από τα 830 ευρώ στα περίπου 600, δουλεύοντας ακριβώς τις ίδιες ώρες όπως και πριν το Μνημόνιο, ίσως καταρρίπτει το μύθο για τα τεμπέλικα τζιτζίκια.

Το ίδιο θα παραδεχτούν και αρκετοί εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, που μετά από 61 χρόνια δουλειάς, μένουν απλήρωτοι για έξι μήνες. “Δουλεύουμε το ίδιο με πριν. Οι μισοί συνάδελφοί μας έχουν απολυθεί. Και πάλι είμαστε απλήρωτοι. Δεν έχουμε ούτε τα προς το ζην. Είναι ντροπή οι Γερμανοί μετά από όλα αυτά να μας αποκαλούν τεμπέληδες”.

Ο οικονομολόγος θα κάνει μία στάση στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Και θα επιχειρήσει μία σύγκριση με τα “εργατικά μυρμήγκια”.

Τα συμπεράσματα από το σημείο αυτό και μετά είναι δικά σας.

news247

 

 


Ρεπορτάζ του Γ. Βαρουφάκη για βρετανικό κανάλι από babisflou

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.