Η μέρα που άλλαξε τη ζωή του Σόιμπλε – Η απόπειρα δολοφονίας και η μεγάλη επιστροφή



Schauble1990Kentriko(Κείμενο: Γιάννης Γεωργόπουλος)

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε δεν θεωρείται ιδιαίτερα συμπαθητική φιγούρα για τους Έλληνες. Η αλλαγή πλεύσης, αλλά και οι υπερβολικές αξιώσεις του βετεράνου Γερμανού πολιτικού προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της νέας βοήθειας-μαμούθ προς τη χώρα μας πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο.

Το επικριτικό σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θορύβησε τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος έσπευσε να ρίξει τους τόνους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 69χρονος γίνεται αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Το 2003 είχε ανοίξει μέτωπο με την γερμανική αριστερά λόγω της υποστήριξης του, στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” το 2007 με την ιδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών είχε προτείνει την αύξηση της εξουσίας της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με στόχο την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, προτείνοντας:

“προληπτική σύλληψη υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για επιχειρήσεις τήρησης της τάξης στο εσωτερικό της Γερμανίας, συστηματική παρακολούθηση του internet και υποκλοπές e-mail από κυβερνητικές υπηρεσίες, και εκτελέσεις (targeted killings) τρομοκρατών από τις αρχές ασφαλείας”.

Μάλιστα είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της λειτουργίας του στρατοπέδου Γκουαντάναμο.

Η 12η Οκτωβρίου 1990, ωστόσο έμελλε να είναι η μέρα που θα άλλαζε δια παντός τη ζωή του στελέχους της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην περιοχή Όπεναου κοντά στο Φράιμπουργκ σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας από τον Ντίτερ Κάουφμαν.

Ο τελευταίος, περίμενε καρτερικά να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Σόιμπλε, για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του, κάτι που έγινε έπειτα από 30 λεπτά.

Τη στιγμή της αποχώρησης του Γερμανού πολιτικού έβγαλε μέσα από την μαύρη δερμάτινη καπαρντίνα του ένα μικρό περίστροφο το οποίο είχε κλέψει από το ντουλάπι του κυνηγού πατέρα του. Από απόσταση αναπνοής πυροβόλησε τρεις φορές.

Η πρώτη σφαίρα βρήκε τον Σόιμπλε στο κεφάλι του, συνθλίβοντας την δεξιά πλευρά του σαγονιού του. Η δεύτερη σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του. Ενστικτωδώς ο σωματοφύλακας του προσπάθησε να τον προστατέψει με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά και εκείνος με τη σειρά του.

Ο Σόιμπλε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών έμεινε παράλυτος και καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα! Ο δράστης της απόπειρας αποδείχθηκε ψυχοπαθής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Ο  69χρονος πολιτικός πήρε εξιτήριο από την κλινική Λάνγκερσταϊνμπαχ στις 22 Νοεμβρίου αφού χρειάστηκε να δώσει μάχη για να παραμείνει στη ζωή.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Σόιμπλε, δηλωμένος φίλος των σπορ έπαιζε τένις, ποδόσφαιρο, ενώ έκανε και σκι στον ελεύθερο χρόνο του…

Αυτόπτης μάρτυρας του ατυχούς περιστατικού ήταν ο δημοσιογράφος, Χανς-Πέτερ Σουλτς.

“Αποτελούσε την μεγάλη ελπίδα του Χέλμουτ Κολ.  Προδιαγράφονταν μια σπουδαία καριέρα. Το μοιραίο βράδυ είχε συνεπάρει τα πλήθη με τον λόγο που εκφώνησε αποσπώντας θερμό χειροκρότημα” τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:

“Η κόρη του Κριστίν ούρλιαζε βλέποντας τον πατέρα της πεσμένο στο έδαφος”.

Ο Κάουφμαν δικαιολόγησε την πράξη του ισχυριζόμενος πως ο Σόιμπλε ήταν σύμβολο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ήθελε να προκαλέσει ψυχολογικό αλλά και σωματικό τρόμο με την αποτρόπαια πράξη του.

SchaubleoikogeneiaΗ επιστροφή και η ψύχραιμη αντιμετώπιση

Αφού πέρασαν έξι εβδομάδες όχι μόνο επέστρεψε στους γνώριμους ρυθμούς της ζωής του αλλά και στο πολιτικό γραφείο του. Αρχικά υπήρχαν επιφυλάξεις για το εάν ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντα του επιτυχώς.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε το παιχνίδι που του επεφύλαξε η μοίρα, βρίσκοντας τα ψυχικά αποθέματα να συνεχίσει την πολιτική καριέρα του.

“Στη ζωή μπορεί  από τη μία στιγμή στην άλλη να νιώσεις μεγάλες ανατροπές. Έτσι όμως είναι η ανθρώπινη ζωή.

Μπορεί να είσαι χαρούμενος και να πηγαίνεις βόλτα με το αυτοκίνητο σου και ξαφνικά να πέσεις θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος και μέσα σε δευτερόλεπτα να αλλάξουν όλα” είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο άμεσος συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ…

news247

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.