Η Ελληνίδα φοιτήτρια που τα έβαλε με τη Μέρκελ



tsikalaki1_494x320Αν και σε ηλικία μόλις 25 ετών, τα έβαλε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και την ανάγκασε να πετάξει… λευκή πετσέτα. Μια Ελληνίδα φοιτήτρια, με τα καυστικά και καίρια ερωτήματά της που είχαν να κάνουν για το μέλλον της χώρας μας, «στρίμωξε» στο καναβάτσο την Ανγκελα Μέρκελ και την οδήγησε σε αναγκαστική υποχώρηση.

Η Ζηνοβία Τσικαλάκη κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που ονειρεύονται όλοι οι Ελληνες.

Βρέθηκε τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα πολιτικό, άρπαξε την ευκαιρία και τα έβαλε μαζί της. Η Ανγκελα Μέρκελ, που τόσο καιρό βρισκόταν σε θέση ισχύος, πέρασε στην άμυνα και προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τα όσα έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η τρόικα στη χώρα μας. Τα «χτυπήματα» όμως της Ελληνίδας φοιτήτριας ήταν τόσο δυνατά και υπό τον κίνδυνο η Ανγκελα Μέρκελ να βγει «νοκ άουτ», αναγκάστηκε να αποχωρίσει από το «ρινγκ». Το «ντέρμπι» μεταξύ των δύο κυριών δόθηκε σε εκδήλωση του ιδρύματος «BELA» στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ήταν προσκεκλημένη του ιδρύματος για να παραστεί στην εκδήλωση και να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών από το πρόγραμμα Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση του ιδιωτικού πανεπιστημίου Hertie School of Gοvernance. Ολα κυλούσαν ήρεμα για τη Γερμανίδα πολιτικό, μέχρι τη στιγμή που τον λόγο πήρε η δική μας Ζηνοβία Τσικαλάκη.

Απευθυνόμενη προς την Ανγκελα Μέρκελ, η νεαρή φοιτήτρια που κάνει το μεταπτυχιακό της στο Βερολίνο τόνισε την αγωνία της, όπως και των περισσότερων ανθρώπων της ηλικίας της που σπουδάζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, ενώ εξέφρασε μια απορία, φέρνοντας μάλιστα και ένα παράδειγμα στη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Είπα στην Ανγκελα Μέρκελ ότι έψαξα στον ΟΑΕΔ για να βρω μια θέση εργασίας. Είδα θέσεις εργασίας για το εξωτερικό και στη Γερμανία. Δεν είδα τίποτα στην Ελλάδα. Οταν το είδα αυτό τρόμαξα» ήταν τα λόγια της Ζηνοβίας Τσικαλάκη προς την καγκελάριο. Η Ανγκελα Μέρκελ όταν πήρε τον λόγο απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην Ελληνίδα φοιτήτρια, ενώ προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για τα μέτρα που παίρνονται για τη χώρα μας λέγοντάς της τα εξής: «Στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Μιλώντας στην «Espresso» η 25χρονη φοιτήτρια μας περιέγραψε όλη τη στιχομυθία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και για την απάντηση που (δεν) πήρε. «Εγώ προσπάθησα με την ερώτησή μου να την κάνω να καταλάβει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα. Είχα λάβει μια πρόσκληση από το πρόγραμμα υποτροφίας προκειμένου να κάνω μια ερώτηση στην κυρία Μέρκελ. Σκεφτόμουν να της κάνω μια γενική ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης, όμως τελικά αποφάσισα να κάνω αυτό το σχόλιο για την αγορά εργασίας. Οπότε, ναι, ήταν μια αυθόρμητη ερώτηση» μας λέει η νεαρή φοιτήτρια και συνεχίζοντας προσθέτει: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν η κυρία Μέρκελ αντέδρασε με αμηχανία. Αυτό που μπορώ να χαρακτηρίσω είναι ότι η απάντησή της ήταν αναμενόμενη. Ηταν πολύ γενικόλογη καθώς το μόνο που είπε ήταν ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά από κει και πέρα τίποτε».
ΑΝΕΡΓΗ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ.

Η Ζηνοβία Τσικαλάκη έχει σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, αλλά, όπως χιλιάδες νέοι που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, βρίσκεται και εκείνη αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας. Στην ερώτησή μας πάντως αν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της θα επιστρέψει στην Ελλάδα για δουλειά, φάνηκε αναποφάσιστη: «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μπορεί να προσπαθήσω να βρω δουλειά στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζω» τόνισε.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
espresso

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.