Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις» για τα κομμένα δέντρα στην περιοχή της λαϊκής αγοράς!



dentra_kommena_laiki_kozani8758Κάποτε εδώ υπήρχε ένα δέντρο…

Σ’ όλον τον πολιτισμένο κόσμο τα δένδρα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του πολεοδομικού ιστού μιας πόλης. Στις περισσότερες επεμβάσεις, αναπλάσεις ή διαμορφώσεις πάρκων τα δέντρα θεωρούνται στοιχείο του δομημένου περιβάλλοντος και επιδιώκεται να παραμείνουν εν ζωή, ενώ οι αρχιτέκτονες τοπίου προσπαθούν να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους πάνω σ’ αυτήν την ‘ανελαστική’ πραγματικότητα.  

Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις όπου τα δέντρα προκαλούν κάποιο πρόβλημα είτε με τις ρίζες τους (σε πεζοδρόμια, υπόγεια οικοδομών κ.α.) είτε με τα κλαδιά τους (σε μπαλκόνια, καλώδια της ΔΕΗ κ.α.).Ακόμη και για ιστορικούς ή συναισθηματικούς λόγους μπορεί να κρατηθεί ένα δένδρο.  Το κόψιμο είναι η τελευταία λύση, όταν έχουν εξεταστεί και εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες.

Στην Ελλάδα οι τέτοιου είδους ευαισθησίες αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Η μόνη συνταγή που γνωρίζουμε είναι το ‘ξύρισμα’  της βλάστησης ως ενοχλητικής και ο σχεδιασμός πάνω σε νεκρές εκτάσεις. Τη συνταγή αυτή εφαρμόζουν  και τα συνεργεία  Υπηρεσιών που ασχολούνται με την εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων νερού, ρεύματος, κλπ, ενώ δεν είναι λίγοι και οι ιδιώτες που δυστροπούν όταν ένα δέντρο ‘ενοχλεί’ ή ‘λερώνει’ την ιδιοκτησία τους.

Αλλά και στο δήμο μας ισχύουν τα ίδια. Τα κρούσματα είναι πολλά με το τελευταίο να συμβαίνει το βράδυ της Παρασκευής 03/02/2012.

Στο δασάκι ιδιοκτησίας του ΟΣΕ κάτω στην Αριστοτέλους  (Λαϊκή Αγορά),σε μία από τις λίγες πράσινες περιοχές της πόλης, υπάλληλοι της Δ.Ε.Η. προλαβαίνουν και κόβουν 4 πεύκα προτού οι περίοικοι τους σταματήσουν. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν δεν τους είχαν σταματήσει θα έκοβαν και άλλα! Ο λόγος κοπής; Στην περιοχή είχε προηγηθεί διακοπή ρεύματος διότι κάποια κλαδιά, λόγω του βάρους του χιονιού ακούμπησαν στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Το φαινόμενο είναι παλιό ( κάτι παρόμοιο  είχε γίνει  περίπου ένα μήνα πριν, στις πρώτες χιονοπτώσεις) και όμως η ΔΕΗ δε μερίμνησε ανάλογα ώστε και οι διακοπές ρεύματος μέσα στο χειμώνα να αποφευχθούν, αλλά και η κοπή των δένδρων.  

Για το παραπάνω συμβάν ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Ιωαννίδης επισκέφτηκε το σημείο και μίλησε με τους περίοικους, ενώ επισκέφτηκε και τη ΔΕΗ για να ενημερωθεί, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για την κοπή των δένδρων.

Θεωρούμε πως και ο δήμος Κοζάνης θα πρέπει να ασχοληθεί με το συμβάν, να διαμαρτυρηθεί στη ΔΕΗ και να της ζητήσει  το έγκαιρο κλάδεμα των δένδρων  ώστε να προλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά. Ιδιαίτερα φέτος που το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας και της αυθαίρετης κοπής δένδρων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σ’ όλη τη χώρα η προστασία και ενός μόνο δένδρου είναι σημαντική.

ΥΓ Σήμερα  είχαμε επίσης καταγγελίες από συμπολίτες μας στην περιοχή της Αιανής για παράνομες κοπές δένδρων στην περιοχή τους. Είναι ευθύνη των αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας η προστασία του φυσικό κεφάλαιο της περιοχής μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.