Απολογισμός πεπραγμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



periferia_dit_maked_ktirio9879Ολοκληρώθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία από τον   Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή. Συνεχίστηκε ο απολογισμός από τους αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επιεκεφαλείς της αντιπολίτευσης..

Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης του:

Ο κ. Δακής ξεκινώντας την ομιλία του παρουσίασε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει η αιρετή Περιφέρεια .Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δυσλειτουργική γραφειοκρατία, τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την υποστελέχωση της Περιφέρειας μετά από πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις λόγω εφεδρείας και τις ελλείψεις σε τεχνολογικούς πόρους και πληροφοριακά συστήματα, με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης.

Παράλληλα χαρακτήρισε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, την εκχώρηση πόρων του Π.Ε.Π. στην κεντρική κυβέρνηση «χωρίς καν να ακουν τη γνώμη μας».

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια παρουσίασε τα οικονομικά στοιχειά του 2011, με την Περιφέρεια να έχει 78εκ ευρώ έσοδα και 44εκ  ευρώ έξοδα, χωρίς να υπάρχουν δάνεια και ακλουθώντας ένα σφιχτό οικονομικό πρόγραμμα.

Oσο για τον καταμερισμό ανά οικονομική ενότητα,  έγινε σύμφωνα με τον κ. Δακή με το παλιό σύστημα των Νομαρχιών και έχει ως εξής:

Π.Ε. Κοζάνης 34εκ- 22,57εκ

Π.Ε. Καστοριάς 12,9εκ- 7,3εκ

Π.Ε. Γρεβενών 14,2εκ- 8,6εκ

Π.Ε. Φλώρινας 15,8εκ- 5,5εκ.

Ο κ. Δακής αναφερόμενος στις συνεργασίες της Περιφέρειας με άλλους φορείς τόνισε πως υπήρχαν ουσιαστικές σχέσεις με Δήμους και άλλους φορείς, αλλά χωρίς επιτυχία με την κεντρική κυβέρνηση.

Σημαντική επιτυχία χαρακτήρισε  για την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την  ένταξη σε 6 μήνες (1/7/2011-31/12/2011) 63,98εκ ευρώ στο Περιφερειακό  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε σχέση με 184,2 εκ ευρώ σε ένταξη από τον Ιανουάριο του 2007 έως τις 30-6-2011.

Η Περιφέρεια έχει εισέλθει σε σταθερή ροή πληρωμής παλιών έργων.

«Μεγάλο ζήτημα η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων  για αυτό και εμείς με συνεχή υπομνήματα στα Υπουργεία πετύχαμε τη βελτίωση στις συνθήκες εφαρμογής των δράσεων του στην Περιφέρεια».

«Απαράδεκτο που η ΕΛ. ΣΤΑΤ. Δίνει πλέον την ανεργία σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας»

«Διαθέσαμε μικρά ποσά για πολιτισμό και τουρισμό».

«Μεγάλο ζήτημα το θέμα της ΔΕΗ, μαζί με το περιβάλλον αποτέλεσαν ενότητες καθημερινής φροντίδας».

«Προωθήσαμε τις μελέτες του Πανεπιστημίου και στηρίξαμε το ΤΕΙ μέσω του ΠΕΠ».

«Συστηματική ενασχόληση με τον νέο Υγειονομικό χάρτη και την ενίσχυση των δομών».

«Μείζον θέμα η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Προκαλεί φτώχια, καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα. Είναι εχθρική πράξη για μας».

«Το Αθηνοκεντρικό σύστημα πρέπει να δει και μας».

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολίτες για να ξανάρθει η ελπίδα, η αισιοδοξία και το χαμόγελο στους Δυτικομακεδόνες».

Ακολουθούν οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για το σημαντικό έργο που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. «Η Π.Ε. Κοζάνης υλοποιεί το μεγαλύτερο αριθμό έργων και δράσεων στη Δυτική Μακεδονία, λόγω του μεγέθους της» και αναφέρθηκε σε έργα ενταγμένα ύψους 76εκ ευρώ. Συγκεκριμένα η Π.Ε. Κοζάνης έχει 20εκ ευρώ στο ΠΕΠ, 49εκ ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ και7,5κε ευρώ στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για έργα 49εκ ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και 38,5 στο ΕΠΠΕΡΑΑ. ¼σον αφορά τις έτοιμες μελέτες αυτές ανέρχονται σε 105εκ ευρώ ενώ έργα 64εκ ευρώ είναι υπό ωρίμανση.

Ο κ. Σόκουτης έκανε ειδική αναφορά στον χαρακτηρισμό του έργου για την ανάδειξη της λίμνης Πολυφύτου ως έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαική Επιτροπή με 35 ευρώ.

«Είμαστε πρώτοι σε Εθνικό επίπεδο σε έργα περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Σόκουτης με το μεγάλο έργο της αποκατάστασης των αποθέσεων των ΜΑΒΕ.

«Οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πολλά πράγματα σήμερα αλλά αυτό που θα δώσει το στίγμα θα είναι αν αυτά τα έργα δώσουν προοπτική στην τοπική μας κοινωνία, με θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή» κατέληξε.

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή άσκησαν οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαιορδανίδης, Λευτέρης Βογιατζής, Αντώνης Κύρινας

Ο κ. Παπαιορδανίδης τόνισε ότι η κριτική και όλες οι προσπάθειες της παράταξης του αποσκοπούν σε ένα και μόνο σκοπό..” Την ουσιαστική προσπάθεια να βρεθούν λύσεις και να δημιουργηθούν οι συνθήκες να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από την κρίση. Εύχομαι την ίδια μέρα σε ένα χρόνο να έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα από ότι κάναμε φέτος”

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μίλησε για δημιουργική συνεισφορά της παράταξης του και έφερε ως παράδειγμα πρότασης την έμμεση μόχλευση πόρων με την οποία μπορεί να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία. .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.