Απαραίτητες οι κοινωνικές δομές στην περιοχή μας – Την στήριξη του Δ. Κοζάνης στο Κοινωνικό Ιατρείο αποφάσισε το Δημ. Συμβούλιο



sysitia1Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι στην Κοζάνη, οι οποίοι κάθε μέρα αναγκάζονται να ζητήσουν την βοήθεια διαφόρων κοινωνικών δομών, για αυτά που μέχρι χθες φαίνονταν αυτονόητα. Το συσσίτιο και το Μαγαζάκι Αλληλεγγύης του Δήμου Κοζάνης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης, είναι μερικά από τα σημεία, στα οποία μπορεί να συναντήσει κανείς ανθρώπους περήφανους , που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας, θύματα μιας κρίσης, που κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα περάσει.

Στην προσπάθεια αυτή, μια νέα δομή φιλοδοξεί να καλύψει λίγο από τις ανάγκες σε δωρεάν περίθαλψη. Πρόκειται για το Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο θα λειτουργήσει με την ευθύνη του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και τη συνεισφορά του Δήμου Κοζάνης και άλλων κοινωνικών φορέων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η συμμετοχή του Δήμου στο Κοινωνικό Ιατρείο ενώ παρουσιάστηκε και μια γενικότερη εικόνα της κοινωνικής πολιτικής.

« Οι ανάγκες των συμπολιτών για κοινωνική προστασία  είναι αυξανόμενες. Ανάγκες που ήταν επισημασμένες, έγκαιρα εδώ και αρκετά χρόνια» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και υπενθύμισε  το θέμα των συσσιτίων, «που είχαμε ξεκινήσει με την συμβολή της Τάσας Σιόμου και ήταν ένα κομμάτι κοινωνικής προσφοράς στο οποίο ο Δήμος ήταν πρωτοπόρος . Αυτή την κοινωνική συνεισφορά τη διευρύνουμε γιατί οι ανάγκες γίνονται πολύ πιο έντονες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος σημείωσε επίσης πως «η πορεία από εδώ και πέρα είναι πολύ δύσκολη και η Τ.Α. πρέπει να είναι παρούσα, ως ένα από τα τελευταία οχυρά στη χιονοστιβάδα των εξελίξεων».

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την κοινωνική πολιτική του Δήμου ζήτησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης ¢ννα Νανοπούλου. « Θεωρούμε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο  δεν έχει ασκηθεί από το Δήμο κάποια ιδιαίτερη κοινωνική πολιτική αλλά είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια. Αυτό που ζητάμε είναι ο Δήμος να κατεβάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής γιατί θεωρώ πως η Τ.Α. παρά τα προβλήματα της πρέπει να αναλάβει το ρόλο».

Ο Γιάννης Μητσιάκος της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε, όχι με τη σημασία του Ιατρείου αλλά με τη συνολική πολιτική στο χώρο της υγείας, που δεν έχει λύσει αυτά τα θέματα. « Εμείς θεωρούμε πως η σωστή παρέμβαση του Δήμου θα ήταν η ανάπτυξη αγώνων ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι ανάγκες . Συγκεκριμένα για το Κοινωνικό Ιατρείο θα θέλαμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση μας για να έχουν πρόσβαση στην υγεία, όλοι οι άνθρωποι χωρίς προϋποθέσεις και θεώρηση βιβλιαρίων. Διαφωνούμε με το ιατρείο γιατί η υγεία είναι υπόθεση του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Λευτέρης Ιωαννίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις χαρακτήρισε πολύ θετικό, που έχει ανοίξει η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής, κάτι, που όπως χαρακτηριστικά είπε, το είχε ζητήσει εδώ και καιρό η Κίνηση. «Ολοι αντιλαμβανόμαστε τι έρχεται και ποια είναι η ευθύνη της Τ.Α. στις διαφαινόμενες κοινωνικές ανακατατάξεις. Ως Δημοτική Κίνηση στηρίζουμε και τη συμμετοχή του Δήμου στο  Κοινωνικό Ιατρείο. Ηταν ιδέα της Κίνησης με την Τάσα Σιόμου  προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και στήνεται αυτή η δομή με πάρα πολύ καλές προϋποθέσεις και τη συμμετοχή εθελοντών και οργανώσεων.  Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς απέναντι στους ανθρώπους, που είναι εκτός του συστήματος υγείας» κατέληξε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.