Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επαναφέρει ο δήμος Εορδαίας



Ptolemaida_aerial_viewΤο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επαναφέρει ο δήμος Εορδαίας, θέτοντας ως βασικό ζήτημα συζήτησης στο δημοτικό του συμβούλιο το σχετικό αίτημα χιλίων πεντακοσίων αγωγών ομάδων πολιτών και μεμονωμένων ανθρώπων από τα χωριά Πύργοι, Μεσόβουνο, Βλάστη και Ερμακιά. «Τρεις χιλιάδες κληρονόμοι συνολικά ζητούν να συζητηθούν επιτέλους οι αγωγές τους στα ελληνικά δικαστήρια, να διατυπωθεί προτροπή από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση αυτή και να υλοποιηθούν από το γερμανικό κράτος οι όποιες αποφάσεις ληφθούν», διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων του δήμου Εορδαίας, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.

Μιλώντας για τους λόγους που το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να δικαιώσει τη Γερμανία στη διαμάχη της με την Ιταλία για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι πλέον ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα για να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ωστόσο σχολιάζει ότι «εφόσον οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα», ο δήμος θα προχωρήσει στην ενημέρωση των κατοίκων και τη χάραξη μιας στρατηγικής σε συνεργασία με άλλους δήμους και μαρτυρικές κοινότητες της χώρας που θρήνησαν θύματα από το ολοκαύτωμα. «Θέλουμε από κοινού με όλους τους μαρτυρικούς δήμους, τα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις να χαράξουμε ενιαία πορεία σε πανελλαδικό και εθνικό επίπεδο. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ζητήσουμε να επικυρωθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να δοθεί συνέχεια στο θέμα», προσθέτει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Με αφορμή, εξάλλου, την πρόσφατη κίνηση 28 βουλευτών να ζητήσουν να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ο αντιδήμαρχος τη χαρακτηρίζει θετική, όμως υπογραμμίζει ότι αντίστοιχες τοποθετήσεις θα πρέπει να υπάρξουν από τις ηγεσίες των κομμάτων.

από το Θάρρος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.