Τα πάντα για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο – Full Review – Tips!



ilektroniko976-tsigaroΠολλά έχουν ακουστεί τελευταια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και από τη μια έχοντας το δοκιμάσει παλιότερα μα και σαν καπνιστής ακομα, μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Να σημειώσω πως το είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια που είχε πρωτοκάνει την εμφάνιση του και τότε είχε φιλτράκια με υαλοβάμβακα, μικρή μπαταρία και μεγάλη προσπάθεια για ρουφηξιές. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά τότε, οποτε και δεν ασχολήθηκα. Άλλωστε η αποτυχία του, τότε, φάνηκε καθώς δεν είχε συνεχεια αυτή η προσπάθεια. Λογικό ήταν με την επανεμφάνιση του τώρα πως θα είχε κάνει τεράστιο… update, καθώς η τεχνολογία πλέον έχει κάνει τεράστια άλματα.
-Για καλή μου τύχη, κάποιος καλός φίλος, είχε τις σχετικές διασυνδέσεις, με άνθρωπο που ασχολείται με το νέο αυτό ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο οποίος μας έδειξε όλα του τα μυστικά, μας εξήγησε όλα όσα αφορούν τα λαδάκια (που δημιουργούν τον καπνό) και μας έδωσε κι’ ένα σωρό συμβουλές για τη συντήρηση του, την ασφαλέστερη χρήση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του.
Το άρθρο είναι πολύ μεγαλο και χωρίζεται σε τρία μέρη.
-Στην αρχή (Μέρος 1ο), θα δούμε τα υπέρ που αναφερουν οι εταιρείες παρασκευής του, τι έχουν δείξει ως τώρα οι διάφορες έρευνες.
Φυσικά σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπ’ όψι πως ίσως επειδή χτυπάει καποια συμφέροντα να υπαρχουν μη αξιόπιστες έρευνες, όπως και από την άλλη πλευρά όσοι το εμπορεύονται να λένε μόνο τα υπέρ του (πραγματικά η μη).
-Στη συνεχεια του άρθρου (Μέρος 2ο), μετά από αυτές τις απόψεις, θα δούμε τι ισχύει από τον πνευμονολόγο και την ψυχολογική άποψη, περί εξάρτησης του τσιγάρου (νικοτίνης), καθως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος και όχι για διακοπή αυτού.
-Στο τρίτο μέρος (Μέρος 3ο), τη προσωπική μου άποψη, μετ από καιρό χρήσης του e-gar, καποιες συμβουλές για καλύτερη χρήση και μακροζωία της συσκευής, καθώς και τιμές των προιόντων ωστε να υπολογίσετε, αν σας συμφέρει η όχι.

 Στο πρώτο μέρος του άρθρου, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες από εταιρείες που το εισάγουν και διακινούν στην αγορά και από πωλητές, όπου φυσικά υπερτερούν τα θετικά. Προσπαθήσαμε όμως μέσα από επισκέψεις πολλών σελίδων να τα καλύψουμε όλα, καθώς ελάχιστες ήταν άκρως πληροφοριακές.
Το osarena, σε καμία περίπτωση, δεν προωθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο η έχει καποιο κέρδος από αυτή τη δημοσίευση.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου, έχουμε τις σχετικές απόψεις γιατρών (πνευμονολόγου και ψυχολόγου) και στη συνεχεια ότι μυστικά ανακαλύψαμε. Κοινώς είναι ένα άρθρο εις βάθος καθώς δεν υπάρχει αρκετή σφαιρική ενημέρωση στο θέμα. Το δημοσιεύουμε στα πλαίσια ενός γενικότερου άρθρου, μέσα από τις “σελιδες” ενός ηλεκτρονικού περιοδικού.
Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε links με διαφημίσεις στα σχόλια του παρόντος άρθρου. Αυτόματα θα μπανάρονται.

ΜΕΡΟΣ 1

-Εδώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες, θα δούμε:

  1. Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο (περιγραφή)
  2. Την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου
  3. Τα υπέρ του e-τσιγάρου που λένε οι κατασκευαστές του, σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα
  4. Σε ποιούς απευθύνεται το προϊόν αυτό
  5. Συχνές Ερωτήσεις (για το τι είναι τα μέρη που το αποτελούν και τα συστατικά του).
  6. Πως Συντηρούμε το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
  7. Σχετικά με τη πώληση του (νομιμότητα, κλπ)
  8. Τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ποιότητα-Τιμή

-Σαν βασικό στοιχείο, κρατάτε το εξής:

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ΔΕΝ αποτελούν μέθοδο διακοπής καπνίσματος αλλά ένα εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών ενώ απαγορεύεται η πώληση σε ανήλικους.

-Να τα δούμε ένα-ένα όμως, αρχίζοντας από το:

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ή ηλεκτρικό τσιγάρο/e-τσιγάρο) είναι μία εναλλακτική μορφή καπνίσματος η οποία προσφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου. Πρόκειται λοιπόν για μία συσκευή που εμφανισιακά μοιάζει με τα πραγματικά τσιγάρα. Μέσα της όμως, εσωκλείει ένα τεχνολογικό επίτευγμα τ’ οποίο προσομοιώνει το κανονικό τσιγάρο χωρίς να προκαλεί τις ίδιες συνέπειες με αυτές του κανονικού τσιγάρου.
Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τον ατμοποιητή και τα αναλώσιμα φίλτρα – και όλα αυτά σε μία συσκευή που μοιάζει με τα πραγματικά τσιγάρα που αγοράζουμε καθημερινά.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά τα μέσα του 2008 και δεν είναι ευρέως γνωστό ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά και η χρήση του ευρύνεται όλο και περισσότερο. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει λάβει ευρεία κάλυψη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα στον κόσμο. Ο λόγος είναι απλός – το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η πρώτη πραγματική λύση για όσους θέλουν να καπνίζουν χωρίς να καταστρέφουν τον οργανισμό τους και ταυτόχρονα αποτελεί πιθανόν την μεγαλύτερη απειλή ενάντια στις γιγάντιες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Ενημερωτικό βίντεο (διαφήμιση) για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από FOX-News (Ελληνικοί υπότιτλοι):

Η ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου

-Το αν είναι αληθινή η όχι, δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο αυτή κυκλοφορεί:

O πρώην καπνιστής Hon Lik από το Πεκίνο επιδεικνύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επινόησε. Η συσκευή δεν καίει αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί μια μικρή μπαταρία λιθίου για να ψεκάσει υγρό διάλυμα νικοτίνης. Ο “καπνός” που εισπνέεται είναι νέφος παρόμοιο με το “ομίχλη σκηνής”, που χρησιμοποιείται σε θεατρικές παραγωγές. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο – ένα gadget που μοιάζει με το πραγματικό και διοχετεύει τη νικοτίνη χωρίς καπνό – εφευρέθηκε στην Κίνα, και οι εταιρείες παραγωγής του θέτουν ως στόχο την αγορά των ΗΠΑ.
Ο Hon Lik συνήθιζε να ανάβει τσιγάρο πρώτο πράγμα το πρωί. Κάπνιζε μεταξύ των διαλέξεων στο πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε φαρμακολογία και ανατολική ιατρική, κατά την διάρκεια του γεύματος, στο εργαστήριο όπου ερευνούσε προϊόντα υγείας μα βάση το ginseng. Κάπνιζε δύο πακέτα τσιγάρα έως το σούρουπο και ακόμα ένα στο δείπνο και ποτό με τους συναδέλφους του.
Δεν ήταν, ώσπου ο πατέρας του επίσης βαρύς καπνιστής πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, που ο Hon τελικά κλώτσησε τη συνήθεια.
Η ιστορία του Ηon θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε άλλου μεσήλικα άνδρα στην Κίνα εθισμένου στη νικοτίνη, όπου το 60% των ανδρών καπνίζουν. Αυτό που διακρίνει το 52χρονο φαρμακοποιό και εφευρέτη είναι ότι βρήκε την έμπνευση στον εθισμό του.
Ένα από τα πιο περίεργα προϊόντα που κατασκευάστηκε στην Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι η εφεύρεση του Hon το e-τσιγάρο, που ανατρέπει το γνωμικό “όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά”.
Δεν καίει καθόλου. Αντίθετα, χρησιμοποιεί μια μπαταρία λιθίου που ψεκάζει υγρό διάλυμα νικοτίνης. Αυτό που εισπνέεις μοιάζει με τον καπνό, αλλά είναι ατμός παρόμοιος με την θεατρική ομίχλη. Έχει ακόμη ένα κόκκινο φως στην άκρη του που ανάβει σε κάθε ρουφηξιά.
«Είναι ένας πολύ καθαρότερος, ασφαλέστερος τρόπος για να εισπνέεις νικοτίνη,” είπε ο Hon, φυσώντας δαχτυλίδια ατμού (ή ηλεκτρονικού καπνού) όταν έδειχνε το e-τσιγάρο στο γραφείο του στο Πεκίνο. Λέει ότι δεν καπνίζει πλέον, εκτός από αυτές τις επιδείξεις.
Ο Hon πήρε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το e-τσιγάρο, το 2003 και το εισήγαγε στην κινεζική αγορά το επόμενο έτος. Η εταιρεία για την οποία εργάστηκε, η Golden Dragon Holdings, ενθουσιάστηκε τόσο που άλλαξε την επωνυμία της σε Ruyan (που σημαίνει «σαν τον καπνό”) και άρχισε να πουλά στο εξωτερικό.
Φέτος προγραμματίζουν μια μεγάλη ώθηση των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Το νέο disposable ηλεκτρονικό τσιγάρο (μίας χρήσης) ονομάζεται Jazz (κοστίζει $ 24,95 και διαρκεί έως 100 συμβατικά τσιγάρα) αναμένεται να χτυπήσει jack pot σύντομα. Πολλές ανταγωνιστικές εκδόσεις, όλες παραγωγής Κίνας, παίρνουν τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ και πωλούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου από μικρές επιχειρήσεις εμπορίας.
Σε αντίθεση με τα έμπλαστρα και τις τσίχλες νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι διασκεδαστικά. Υπάρχουν σε κανονική γεύση και σε menthol, καθώς και σε σοκολάτα και φράουλα.
Το e-τσιγάρα δεν διατίθενται στην αγορά ως ένας τρόπος για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά ως εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος.
«Είναι κυριολεκτικά το ασφαλές κάπνισμα – ή αλλιώς το κάπνισμα με προφυλακτικό”, δήλωσε ο William Taskas, καναδός διανομέας e-τσιγάρων.
Αυτό που δημιουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο περισσότερο από μία απλή περιέργεια, είναι ο ενθουσιασμός που ενέπνευσε μεταξύ των αντι-καπνιστών. “Αυτό ακριβώς ήταν που φοβούνταν όλα αυτά τα χρόνια οι καπνοβιομηχανίες, μια εναλλακτική μέθοδο διοχέτευσης της νικοτίνης που είναι συγχρόνως απολαυστική», είπε ο David Sweanor, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα που ειδικεύεται σε θέματα καπνού. “Έμελλε στους Κινέζους, που είναι πολύ επιχειρηματικοί, και δεν βαρύνονται με όλα τα είδη των κανονισμών, να αναλάβουν το ρίσκο.”
Ακόμη και χωρίς καπνό ή φωτιά, τα e-τσιγάρα πυροδότησαν την αντιπαράθεση. Στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ τα έχουν απαγορεύσει επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς για την ασφάλειά τους. “Ο τρόπος με τον οποίο πουλιόντουσαν δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Ένα παιδί θα μπορούσε να τα αγοράσει και να υπερβάλει στον αριθμό εισπνοών. Μπορεί κάποιος να πάρει υπερβολική δόση νικοτίνης», είπε ο Ronald Lam επικεφαλής του τμήματος tobacco στο Χονγκ Κονγκ, όπου 800 καταστήματα ελέγχθηκαν τον περασμένο μήνα και το σύνολο των e-τσιγάρων κατασχέθηκε.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA HΠΑ) τον τελευταίο μήνα κατάσχεσε φορτία e-τσιγάρων από τρεις κινεζικές εταιρείες με το αιτιολογικό ότι έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς υγείας. Η υπηρεσία μήνυσε σε μια πρόσφατη επιστολή προς στους μελλοντικούς εισαγωγείς e-τσιγάρων ότι δεν είχε αποφασίσει για την νομιμότητά τους, αλλά “τα αξιολoγούσε κατά περίπτωση”.
Παρόλο που δεν έχουν κλωτσήσει τα Marlboro από τα ράφια στην Κίνα, τα e-τσιγάρα έχουν πλέον μικρό αλλά πιστό κοινό.
“Είναι πολύ δημοφιλή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε η Sun Shujuan, υπάλληλος σε κατάστημα με είδη καπνού σε εμπορικό κέντρο του Πεκίνου. Κάθε ημέρα πουλά μία ή δύο συσκευές επαναφορτιζόμενων e-τσιγάρων (αξίας $ 145 η καθεμία), και πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυσιγγίων αντικατάστασης, τα οποία πωλούνται $ 9 για το ισόποσο των πέντε πακέτων συμβατικών τσιγάρων. “Έχουμε πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες.”
Οι Κινέζοι καπνιστές διαμαρτύρονται ότι τα e-τσιγάρα είναι ακριβά (αφού οι περισσότερες μάρκες των συμβατικών τσιγάρων κοστίζουν λιγότερο από $ 1 το πακέτο) και δεν μπορούν εύκολα να τα μοιράζονται. Στην Κίνα, τα τσιγάρα είναι το ο «καταλύτης» για το άνοιγμα μιας συζήτησης – το τσιγάρο που προσφέρεις στον αστυνομικό που σε έχει σταματήσει στον δρόμο, το ανοικτό πακέτο τσιγάρων που προτείνεται από τον πωλητή που σε πλησιάζει με ένα φυλλάδιο.
“Για ποιόν λόγο να χρησιμοποιείς τσιγάρα, αν δεν μπορείς να προσφέρεις ένα σε κάποιον φίλο;” Είπε ο Liu Hai, που εργάζεται οδηγός και ζει στο Chengdu, στην επαρχία Sichuan.
Οι ΗΠΑ είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά λόγω των υψηλότερων τιμών των συμβατικών τσιγάρων και της απαγόρευσης του καπνίσματος σε πολλούς εσωτερικούς χώρους.
“Όταν είστε στη Μινεάπολη τον χειμώνα, είναι πολύ πιο ελκυστικό να δαπανήσετε $ 24,95 για ένα Ruyan Jazz από ότι να βγεις έξω να καπνίσεις στους -20 βαθμούς”, δήλωσε ο Alex Chong, διευθύνοντας σύμβουλος της Ruyan Αμερικής, στην Μινεάπολη βάση της θυγατρικής της εταιρείας του Hon Lik στην Αμερική.
Τα e-τσιγάρα πωλούνται ήδη νόμιμα σε ορισμένες βρετανικές pub, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται.
Ακόμη και αν τα e-τσιγάρα δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πεδίο της μάχης ήδη σχεδιάζεται.
Οι έμποροι του e-τσιγάρου αποφεύγουν να αναφέρονται στα e-τσιγάρα ως προϊόντα παύσης του καπνίσματος επειδή, βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, αν γίνει οποιαδήποτε ισχυρισμός υγείας θα πρέπει να υπόκεινται το προϊόν σε έγκριση FDA.
Ο Bill Godshall, επικεφαλής της Smokefree Πενσυλβάνια, εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πωληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Οι πωλήσεις του προϊόντος δέχθηκε μια ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν φωτογραφήθηκε ο Leonardo Di Caprio με e-τσιγάρο πάνω σε ένα ποδήλατο).
“Υπάρχουν μόνο οι εξτρεμιστές οι οποίοι υποστηρίζουν την εξάλειψη κάθε προϊόντος νικοτίνης. Αλλά, όπως θα έχετε δει, όταν μιλάμε για το σεξ, το αλκοόλ ή τη νικοτίνη, η καθολική απαγόρευση δεν επιτυγχάνει», είπε ο Godshall, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 4.000 υπογραφές ανθρώπων που υποστηρίζουν την νόμιμη πώληση των e-τσιγάρων στις ΗΠΑ.
Ο Αlex Chong της Ruyan Αμερικής, είπε ότι η εταιρεία του ήταν διατεθειμένη να υποβάλλει το προϊόν υπό έγκριση στις ΗΠΑ, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία τριετή διαδικασία κόστους $ 20 εκατομμυρίων. Είπε ότι επτά εργαστήρια στα οποία η εταιρεία ανέθεσε να δοκιμάσουν τα προϊόντα της, δεν ανίχνευσαν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Ο εφευρέτης Hon Lik λέει ότι η ιδέα του ηλεκτρονικού τσιγάρου του ήρθε σε ένα όραμα το έτος 2000: ενώ έβηχε φαντάστηκε πως πνιγόταν μέχρι που ξαφνικά τα νερά γύρω του σηκώθηκαν σε ένα νέφος.
Πρόλαβε να δώσει ένα από τα πρώτα πρωτότυπα του e-τσιγάρου στον πατέρα του που πέθαινε.
“Ήταν πολύ αργά για τον πατέρα μου, αλλά όχι για εμένα. Πρόλαβα να αλλάξω την θανατηφόρα συνήθειά μου με τα e-τσιγάρα”.

Τα υπέρ του e-τσιγάρου που λένε οι κατασκευαστές του, σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή e-τσιγάρο είναι μια εναλλακτική, επαναστατική μορφή καπνίσματος (έναντι στην παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος του καπνού). Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή (συνήθως έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός πραγματικού τσιγάρου) η οποία χάρη σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και έναν ατμοποιητή που περιέχει μπορεί να προσομοιώσει την εμπειρία του ‘κανονικού’ καπνίσματος. Με λίγα λόγια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαν ένα κανονικό τσιγάρο – το ρουφάτε και εισπνέετε καπνό. Το μαγικό της υπόθεσης όμως, και ο λόγος για τον οποίο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει προκαλέσει την μεγάλη ταραχή στα νερά των καπνοβιομηχανιών είναι το ότι ο καπνός αυτός που εισπνέετε είναι τελείως ακίνδυνος σε σχέση με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου! Πρόκειται λοιπόν για έναν καπνό που δεν περιέχει πίσσα ή τις χιλιάδες άλλες βλαβερές/καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα κανονικά τσιγάρα. Εδώ είναι και το σημείο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει την τεράστια διαφορά. Η μόνη ανθυγιεινή ουσία που μπορεί να εισπνεύσετε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νικοτίνη – αλλά και πάλι, το αν η συσκευή σας θα περιέχει νικοτίνη είναι κάτι που εσείς αποφασίζετε! Δηλαδή, το αν το ηλεκτρονικο τσιγαρο που θα αγοράσετε θα περιέχει νικοτίνη είναι κάτι το οποίο εσείς επιλέγετε και κατά συνέπεια μπορείτε να ‘ξεφορτωθείτε’ και την νικοτίνη από την ζωή σας!

Σε ποιούς απευθύνεται το προϊόν αυτό?

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προορίζεται για άτομα που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον καπνό και ψάχνουν έναν πιο ασφαλή τρόπο καπνίσματος.
που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον καπνό και προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
που δουλεύουν σε χώρους όπου το κάπνισμα του κανονικού τσιγάρου απαγορεύεται.
που έχουν την συνήθεια να καπνίζουν μέσα στο σπίτι και δεν θέλουν να βλάπτουν πλέον τους ανθρώπους που αγαπάνε.
που θέλουν να ξεφορτωθούν την κακοσμία του καπνού, τα κίτρινα δόντια, τον τσιγαρόβηχα, τις στάχτες και τα τασάκια και όλα τα άλλα αρνητικά του τσιγάρου.
που θέλουν να ελαττώσουν τα έξοδα του καπνίσματος

Συχνές Ερωτήσεις:

  • -Πόσο διαρκεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο?

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να συγκρίνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κινητό σας ή με κάποια άλλη μικροσυσκευή. Η διάρκειά του εξαρτάται από την συχνότητα χρήσης και τον τρόπο μεταχείρισης. Σε γενικές γραμμές, η απάντηση είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως (μετά την λήξη της εγγύησης) δεν θα χρειαστεί μελλοντικά να αγοράσετε κάποιο ανταλλακτικό π.χ. μπαταρία/ατμοποιητή (ανάλογα με την συχνότητα χρήσης της συσκευής).

  • -Αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε “τελειώνει” , τι επιπλέον έξοδα θα έχω αφού το αγοράσω?

Το μόνο αναλώσιμο μέρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τα φίλτρα. Τα φίλτρα είναι αυτά που ουσιαστικά περιέχουν τον “καπνό” και κατά συνέπεια έπειτα από κάποιο διάστημα πρέπει να αντικαθιστούνται λόγω του ότι ως αναλώσιμο είδος που θεωρούνται, κάποια στιγμή τελειώνουν. Επίσης, ο ατμοποιητής του κάθε ηλεκτρονικού τσιγάρου θεωρείτε ήμι-αναλώσιμος. Δηλαδή, μετά από μερικές δεκάδες χιλιάδες εισπνοές χρειάζεται αντικατάσταση.
Πόσο κοστίζουν τα φίλτρα? Ποιό είναι το οικονομικό όφελος?
Το κάθε φίλτρο αντιστοιχεί περίπου σε 10 τσιγάρα. Τα 10 φίλτρα κοστίζουν (περίπου) 10ευρώ και το ποσό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που θα πληρώνατε για να αγοράσετε 5 πακέτα τσιγάρα.

  • -Υπάρχει ποιο οικονομική λύση από το να αγοράζω συνέχεια φίλτρα;

Ναι, αγοράστε ένα μπουκαλάκι αναπλήρωσης και ξαναγεμίστε τα φίλτρα μόνος σας. Το μπουκαλάκι κοστίζει ελάχιστα και μπορεί να γεμίσει παραπάνω από 150 φίλτρα. Αυτα είναι τα E-liquids (δείτε παρακατω).

  • -Τι είδους φίλτρα υπάρχουν?

Τα φίλτρα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη. Συγκεκριμένα υπάρχουν φίλτρα με υψηλή, μέτρια, ελάχιστη και μηδενική περιεκτικότητα νικοτίνης.

  • -Όταν αγοράσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πόσα φίλτρα περιέχει το πακέτο και τι είδους?

Το κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δώρο φίλτρα μηδενικής περιεκτικότητας νικοτίνης. Ο αριθμός τους εξαρτάται από το πακέτο που θα αγοράσετε.

    • Τι είναι το E-liquid?

E-Liquid αποκαλείται το υγρό που περιέχεται στα ανταλλακτικά φίλτρα (cartridges-πιπάκια ) που τοποθετούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Τα E-Liquids θα τα βρείτε στην αγορά σε φιαλίδια των 5 ml, 10ml,15ml 20ml 30ml και 50ml. H χρήση των υγρών αναπλήρωσης E-Liquid κατευθείαν στον μηχανισμό ατμοποίησης (atomizer) πολλαπλασιάζουν την ποσότητα του παραγόμενου ατμού και κατά την συνέπεια και την απόλαυση του χρήστη.
Τα συστατικά που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης E-Liquids είναι νερό, γλυκερίνη, νικοτίνη (προαιρετικά) και τέλος αρωματικές ύλες οι οποίες και δημιουργούν της γεύσης. Συνίσταται στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιώνονται πως στα φιαλίδια που περιέχουν τα E-Liquid, πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και τα συστατικά τους, και να έχουv και πώμα ασφαλείας.
Το περιεχόμενο των e-liquids είναι τοξικό και απαγορεύεται η χρήση του από ανηλίκους ενώ δεν συνίσταται σε εγκύους και θηλάζουσες. Κρατήστε το προϊόν μακριά από μικρά παιδιά. Φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή και στο ψυγείο για μέγιστη διάρκεια.

  • Tι είναι ο Ατμοποιητής στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο?

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα εξαρτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Στον ατμοποιητή τοποθετείται το υγρό e-liquid το οποίο στη συνέχεια ο ατμοποιητής μετατρέπει σε ατμό και παράγει τον καπνό. Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη ατμοποιητών με διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής ο καθένας. Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτήν του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 C) . Λόγω του ότι ο «καπνός» που παράγεται είναι στην ουσία ατμός το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ενοχλεί τους γύρω σας. Ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει.

  • Ti είναι η Μπαταρία στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο?


Η μπαταρία του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου είναι ένα βασικό εξάρτημα το οποίο επιτρέπει στη συσκευή σας να λειτουργεί. Είναι επαναφορτιζόμενη.
Τη πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την μπαταρία σας πρέπει να φορτίσει για τουλάχιστον 6 ώρες ανεξαρτήτως αν η ένδειξη του φορτιστή είναι πράσινη ή όχι. Στην επόμενη φόρτιση σας η μπαταρία είναι φορτισμένη όταν η ένδειξη του φορτιστή γίνει πράσινη.
Η πρώτη φόρτιση πρέπει να γίνει με παροχή ρεύματος 220 V ενώ οι επόμενες μπορούν να γίνονται και από το PC σας ή το αυτοκίνητο σας
Η λειτουργία της μπαταρίας έχει προβλεφθεί να κλειδώνει για να μη λειτουργεί ασκόπως αν το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο βρεθεί σε κάποια τσέπη ή οπουδήποτε αλλού και πιέζεται το κουμπί λειτουργίας της.
Για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο πατάτε 5 γρήγορες φορές το κουμπί εκκίνησης. Για να ξεκλειδώσετε το τσιγάρο σας κάνετε την ίδια ακριβώς κίνηση. Οι μπαταρίες μπορεί κάποιες φορές να είναι κλειδωμένες από το εργοστάσιο.

  • Tι είναι η Νικοτίνη στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο?

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι προαιρετική. Στο ηλεκτρονικό σας τσιγάρο νικοτίνη περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης e-liquids αν εσείς επιλέξετε να περιέχουν και την ποσότητα που θέλετε. Διαφορετικά, μπορείτε να προμηθευτείτε τα e-liquids σας χωρίς νικοτίνη.
Η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται σε υγρή μορφή . Είναι διαθέσιμη σε μία ποικιλία διαφορετικών γεύσεων και συγκέντρωσης. Οι δόσεις συγκέντρωσης της νικοτίνης κυμαίνονται:
-από υψηλές 24,18,11
-σε κανονικές 9, 6
-σε χαμηλές (καθόλου) 0

  • Τι είναι η προπυλενογλυκόλη?

Είναι η ουσία που χρησιμεύει για να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες της συσκευής και επίσης με την θέρμανσή της παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου (οπτικό εφέ που ικανοποιεί τη νευροφυτική συνήθεια του καπνιστή). Xρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών για διάφορους σκοπούς όπως διαλύτης αρωματικών ουσιών και διαλύεται πλήρως στο νερό. Η προπυλενογλυκόλη αναγνωρίζεται ως ασφαλές άμεσο πρόσθετο στα τρόφιμα χάρις στην πολύ χαμηλή μακροχρόνια τοξικότητά της κατά τη στοματική λήψη. Ανήκει στα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων με κωδικό Ε1520. Είναι άχρωμο και άοσμο υγρό σε κανονικές συνθήκες, αναγνωρισμένο ως ασφαλές πρόσθετο τροφίμων από τον Αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (US food and drug administration).
Η μακροχρόνια επαφή της προπυλενογλυκόλης και των ατμών της με το δέρμα ή τα μάτια δεν προκαλεί επίσης ερεθισμούς. Καλό να αποφεύγεται η κατάποσή της η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε κάποια άτομα. Δεν προκαλεί ευαισθητοποίηση και αποδεικνύεται πως δεν είναι καρκινογόνος. Η προπυλενογλυκόλη δεν αναμένεται να συσσωρευτεί στο έδαφος και θεωρείται ότι είναι μη τοξική για τα ψάρια και τα υδρόβιους οργανισμούς, εκτός σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες η προπυλενογλυκόλη μπορεί να αποσυντεθεί δίνοντας επικίνδυνα προϊόντα όπως αλδεϋδες και μονοξείδιο του άνθρακα. Στα προϊόντα Ruyan οι θερμοκρασίες 60 βαθμών που αναπτύσσονται σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν αποσύνθεση της προπυλενογλυκόλης. Η προπυλενογλυκόλη εκτός από την χρήση της στα τρόφιμα και τα καλλυντικά ως διαλύτης γεύσεων και αρωμάτων έχει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών εφαρμογών στη βιομηχανία ως διαλύτης. Κάποια παραδείγματα είναι τα αντιψυκτικά διαλύματα, ψυκτικά υγρά μεταφοράς θερμότητας, τα υδραυλικά υγρά, καθώς και οι συσκευές παραγωγής θεατρικού καπνού.

  • -Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της αγοράς έχουν διαφορετικές τιμές, γιατί?

Υπάρχουν διάφοροι τύπου και μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρων, και βέβαια από διαφορετικές χώρες προέλευσης,  με άλλα μεγέθη μπαταρίας και φίλτρου. Από την άλλη η κάθε εταιρία ακολουθεί την δική της πολιτική.

Πως Συντηρούμε το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο:

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ εύκολα στην χρήση. Η συντήρηση που απαιτείται είναι να φορτίζετε τις μπαταρίες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή που θα βρείτε μέσα στη κασετίνα σας  και να αλλάζετε συχνά τα φίλτρα. Το υγρό στα φίλτρα πρέπει να έχει πάντα περιεκτικότητα 20% σε υγρό πριν από κάθε ανανέωση.

  • Φίλτρα

Συνιστάται να αλλάζετε τα φίλτρα (πιπάκια-cartridges) κάθε δέκα γεμίσματα διαφορετικά ενδέχεται να υπάρξουν διαρροές λόγω κακής χρήσης του τσιγάρου.

  • Ατμοποιητής

Ο ατμοποιητής θα πρέπει πριν από κάθε γέμισμα να απομακρύνεται από την μπαταρία και να καθαρίζεται και από τις δύο πλευρές. Από το στόμιο του φυσιγγίου απαιτείται καθάρισμα με μια μπατονέτα η χαρτί ώστε να απορροφά τυχόν διαρροές από τα υγρά e-liquids. Επίσης, από το στόμιο τοποθέτησης του φίλτρου καλό είναι κατά καιρούς να φυσάτε με δύναμη ,σε ένα χαρτί που θα έχετε τοποθετήσει από κάτω, ώστε να φεύγουν τα σταγονίδια που έχουν παραμείνει μέσα σε αυτό. Για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ατμοποιητή σας προτείνεται μετά το γέμισμα και τοποθέτηση του φίλτρου σας να περιμένετε πέντε λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε διαφορετικά ενδέχεται να τον κάψετε γιατί δεν θα έχει προλάβει να εισχωρήσει στο στόμιο το υγρό e-liquid.
Είναι καλό να μην εισπνέετε με μεγάλη δύναμη για να αποφευχθεί ενδεχόμενο «μπουκώματος» του ατμοποιητή.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ατμοποιητής είναι αξεσουάρ του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου και απαιτείται αντικατάστασή του ,εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, σχεδόν κάθε δίμηνο

  • Μπαταρία

Τη πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την μπαταρία σας πρέπει να φορτίσει για τουλάχιστον 6 ώρες ανεξαρτήτως αν η ένδειξη του φορτιστή είναι πράσινη ή όχι. Στην επόμενη φόρτιση σας η μπαταρία είναι φορτισμένη όταν η ένδειξη του φορτιστή γίνει πράσινη. Η πρώτη φόρτιση πρέπει να γίνει απαραιτήτως με παροχή ρεύματος 220 V ενώ οι επόμενες μπορούν να γίνονται είτε από το PC σας ή ακόμη και το αυτοκίνητο σας. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχει υπολογιστεί για 350 φορτίσματα. Μετά απαιτείται αντικατάσταση.
Προσοχή: Συνίσταται να φορτίζετε την μπαταρία σας μόνο όταν αυτή έχει αδειάσει τελείως και να περιμένετε την ολοκλήρωση της φόρτισης που προτείνει ο κατασκευαστής πριν την θέσετε σε λειτουργία ξανά

Επιτρέπεται η απαγορεύεται η πώληση του?

Ως γνωστό το ζητούμενο είναι να βρεθεί η σωστή υποκείμενη φορολογία του και από την άλλη έχει να κάνει και με τον ΕΟΦ, όσο αφορά τη νικοτίνη. Έτσι αν και δεν είναι παράνομο στη χρήση, υπάρχει πρόβλημα (εδώ στην Ελλάδα), ως προς το νομικό πλαίσιο πώλησης του (=φορολογία σε απλά Ελληνικά).
Να το πούμε πιο απλά η πώληση του επιτρέπεται, ωστόσο τα e-liquids με νικοτίνη θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία!
Έτσι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) κ. Δ. Πετρόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του για την πώληση των νικοτινούχων ουσιών ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο από φαρμακεία, λέγοντας:

Η απόφαση του ΕΟΦ να απαγορεύσει την πώληση υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη, κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία των φαρμάκων, είναι εντελώς λάθος και σε νομικό και σε δεοντολογικό επίπεδο. Το τι είναι φάρμακο, το αναφέρει η ιδρυτική πράξη του ΕΟΦ, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και καμία από τις διατάξεις αυτές, δεν καταδεικνύει τα προϊόντα αυτά ως φάρμακα.

Παράλληλα επικαλέστηκε αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές για τον οργανισμό από το κανονικό τσιγάρο, ενώ ζήτησε:

να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, για μια συνολική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

-Ήδη υπαρχουν καταστήματα στις συνοικίες, σε σχεδον όλες τις πόλεις της χώρας που τα διανέμουν, μα πάντα μπορειτε να τα προμηθευτείτε και ηλεκτρονικά (παράδοση με αντικαταβολή). Βέβαια μπορούν να βρεθούν και σε πολλά άλλα μέρη (οι συσκευες κυρίως), όπως markets, ψιλικατζίδικα, περιπτερά, ακομα και σε καφέ η σε καταστήματα με ηλεκτρονικά προιόντα, κλπ).

-Πριν προχωρήσαμε στα ενδότερα, να πούμε και σχετικά με τους τύπους των e-τσιγάρων που κυκλοφορούν:

Τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ποιότητα-Τιμή

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τα περιφερειακά τους προιόντα (φίλτρα, e-liquids), μα και τ’ ανταλλακτικά, έρχονται από πολλές χώρες. Στην Ελλάδα -κυρίως- έρχονται από Ιταλία, Ολλανδία και (φυσικά) από Κίνα.
Τα Ευρωπαικά μοντέλα έχουν προδιαγραφές κατασκευής ως προς τον ατμοποιητή (που είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο), ενώ τα Κινέζικα υπαρχουν σε δυο ποιότητες. Η μια είναι καλή και ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές η άλλη είναι η συνήθης χαμηλή Κινέζικη ποιότητα, με όχι και τόσο ποιοτικά υλικά.
-Από εκεί και πέρα υπαρχουν και κάποιοι διαφορετικοί τύποι, ασχέτως προέλευσης τους.
-Τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που είναι πάνω-κάτω έτσι όπως τα εικονιζόμενα ακριβώς από κάτω:


-Ακομα υπαρχουν και καποια μικρότερα, τα οποία έχουν μέγεθος και εμφάνιση του κανονικού τσιγάρου (δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί), μα κυκλοφορούν και με πολλές χρωματικές παραλλαγές και μοντέλα επισης:


Σε αυτά τα μικρά μεγέθη υπαρχουν και αυτά που είναι μιας χρήσης και συνηθως υπαρχουν και στα περίπτερα με τιμή που φτάνει τα 7 ευρό και προφανώς είναι ασύμφορα.
-Τα συνηθέστερα είναι αυτά που βλέπετε πιο πάνω, με το μαύρο περίβλημα, τα οποία επισης κυκλοφορούν σε διαφορετικούς τύπους.
Ο ένας με το φιλτρακι τ’ οποίο περιεχέι το λάδι και ξαναγεμίζουμε για καποιες χρήσεις (μετά αλλάζουμε φιλτρακι).
Άλλος τύπος είναι με το ενσωματωμένο ντεπόζιτο όπου και γεμίζουμε με τα e-liquids και τα φιλτρακια είναι απλά για το κάπνισμα (χωρίς περιεχόμενο δηλαδη).
Από εκεί και πέρα κυκλοφορούν παραλλαγές, όσο αφορά τη μπαταρία τους (άλλη μεγαλύτερη και βαρύτερη, άλλη μικρότερη και πιο ελαφριά). Κάποια μαλιστα έχουν και οθονη με ένδειξη, όπου δείχνει τον αριθμό των ρουφηξιών και ξέρεις εκ των προτέρων πότε πλησιάζει στο τέλος της (για φόρτιση), με τη σχετική ένδειξη.
-Τελειώνοντας, ν’ αναφέρουμε πως επισης στην αγορά υπαρχουν ηλεκτρονικά πούρα και ηλεκτρονικές πίπες, με ακριβότερη τιμή φυσικά:

-Πως αλλάζουμε μπαταρία και φιτρο στην ηλεκτρονική πίπα:

Και όπως σε όλα τα προιόντα της αγοράς και εδώ έχει να κάνει με τη ποιότητα της κάθε συσκευής. Το πως θα το ξέρετε αυτό, προφανώς έχει να κάνει σχέση με το αν αναγράφεται καποια εταιρεία στη συσκευασία του, αν το συνοδεύουν τα σχετικά χαρτιά. Και σε καποιο σημειο και από τη τιμή του προφανώς.
-Υπάρχουν κάμποσες εταιρείες που ειδικεύονται, άλλες αξιόπιστες και άλλες όχι. Κάποιες προυπήρχαν η δραστηριοποιούνται και σε άλλα προιόντα, καποιες ξεφύτρωσαν με τη διάδοση του.
Μια εικόνα για τη κάθε εταιρεία, σε γενικές γραμμές τη δίνει και η ιστοσελίδα της, όσο αφορά τις σχετικές λεπτομέρειες που αναγράφει.

-Σε αυτό το σημειο τελειώσαμε, με τα όσα είναι σε γενικές γραμμές γνωστά, σε αυτά που διαφημίζουν ευνόητα οι εταιρείες,οποτε πάμε να δούμε, όσο είναι δυνατό βέβαια, αυτά που δεν είναι γνωστά, την αλήθεια σε καποια από τα όσα αναγράφουν οι διαφημίσεις και μερικά tips, όσο αφορά τη λειτουργία του τσιγάρου σας, μα και για τα e-liquids, καθώς αυτά είναι που εισπνεουμε και είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία, καθώς αφορούν την υγεία μας.

Μέρος 2

Σε αυτό το κομμάτι θα δούμε:

  1. Την άποψη του πνευμονολόγου
  2. Την άποψη του ψυχολόγου
  3. Την πρωτη έρευνα που δημοσιεύτηκε γι’ αυτό (ηλεκτρονικό τσιγάρο)

-Πιο πριν, ν’ αναφέρουμε τι ισχύει για τη νικοτίνη γενικότερα:

Η νικοτίνη είναι ελαφρά διεγερτική ουσία, χωρίς καμιά ιατρική ή θεραπευτική χρήση, που προκαλεί μικρού βαθμού ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης και αναπνοής και κινητική δραστηριοποίηση.
Η Νικοτίνη απομονώνεται απο διάφορα είδη του φυτού καπνός( Nicotiana tabacum. Nicotiana rustica, Nicotiana persica). Τα φύλλα του φυτού περιέχουν 0.6-0,9% νικοτίνη.
Με συνεχές κάπνισμα η νικοτίνη και τα άλλα συστατικά του εισπνεόμενου καπνού, όπως η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα, επηρεάζουν άμεσα το καρδιαγγειακό και το βρογχοπνευμονικό σύστημα.
Οι βιομηχανίες του καπνού, παρόλο που υποχρεώθηκαν να βάζουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στις διαφημίσεις και στα πακέτα τσιγάρου για τις πιθανότητες βλαβερής επίδρασης στην υγεία λόγω του καπνίσματος μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδεχτεί επίσημα τις επιπτώσεις αυτές.

-H άποψη του πνευμονολόγου

Μας μιλάει ο γιατρός Ευγένιος Μεταξάς, συνεργάτης του osarena.
Η ιστοσελίδα του γιατρού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία μεγάλη υπόθεση η οποία ακόμη δεν έχει λυθεί και ούτε προβλέπετε να λυθεί σύντομα. Το κυριότερο μειονέκτημα είναι πως δεν παύει να είναι τσιγάρο οπότε να παραπέμπει στη βλαβερή αυτή συνήθεια. Επίσης, τα τσιγάρα με νικοτίνη εξακολουθούν να σου δίνουν νικοτίνη, μία άκρως εθιστική ουσία, άρα μένεις εξαρτημένος. Το ίδιο ισχύει βέβαια και τις τσίχλες νικοτίνης. Η διαφορά είναι ότι για τις τσίχλες υπάρχουν άπειρα δεδομένα ασφαλείας αλλά για το ηλ. τσιγάρο όχι. Επίσης, σε αντίθεση με τις τσίχλες, το ηλ. τσιγάρο δεν δίνει καθαρή νικοτίνη αλλά τη δίνει σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως η προπυλ-γλυκερόλη, βλ. παρακάτω. Τέλος, φημολογείται πως πίσω από αυτά είναι οι ίδιες εταιρείες καπνού οι οποίες βρίσκουν έτσι ένα άλλο τρόπο προώθησης των προϊόντων τους.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δίνουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα και να δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα. Μία τελευταία έρευνα είναι από Ιταλία για μία συσκευή χωρίς νικοτίνη (Εικ 1-3). Τα αποτελέσματα ήταν μη στατιστικά σημαντική διάφορα μεταξύ των ατόμων στα ποσοστά επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος. Ήταν όμως στατιστικά σημαντική όμως μεταξύ των ατόμων με ψηλό δείκτη συμπεριφορικής εξάρτησης (βλ. επισύναψη).

Η τάση είναι να συνιστάται το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άτομα τα οποία δεν επιθυμούν να διακόψουν αλλά να μειώσουν το τσιγάρο. Η λογική είναι η ανωτέρω: δεν παύει να είναι τσιγάρο οπότε σε μία φάση θα το χρειαστείς και θα ανάψεις ένα κανονικό. Τουλάχιστον να γλυτώσεις κάποια τσιγάρα με το ηλεκτρονικό.

Όσο αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες του ηλ. τσιγάρου τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Το θέμα των υδρατμών το βρίσκω υπερβολικό. Όσοι αναπνέουν υδρατμούς παθαίνουν κάτι ή γεμίζει ο πνεύμονας νερό; Τα σπα, οι σάουνες, όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον κοκ δεν πρόσεξα να παθαίνουν κάτι!

Προπυλ – γλυκερόλη: Υπάρχουν δεδομένα τα οποία λένε πως ναι μπορεί να προκαλέσει “ερεθισμό” των πνευμόνων ειδικά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως η νικοτίνη.

Μην πανικοβάλλεστε όμως! Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν δεδομένα και άρα το ζητούμενο είναι επιστημονικά δεδομένα (μελέτες). Το καλύτερο βέβαια είναι πως αντί να μπλέκεται με άγνωστες ουσίες και άγνωστα άλλα προβλήματα υγείας να το κόψετε μιας και έξω και να ησυχάσετε,
Όποιος θέλει αλλά δυσκολεύεται να το σταματήσει συνιστώ τα “Ιατρεία διακοπής καπνίσματος

” τα οποία λειτουργούν με γιατρούς και με ελεγμένες μεθόδους.

Βιβλιογραφία:

  • Glover E, et al. Developmental history of the Glover-Nilsson smoking behavioral questionnaire. Am J Health Behav. 2005 Sep-Oct;29(5):443-55
  • P. Caponnetto et al, Effect of a nicotine-free inhalator as part of a smoking-cessation programme. Eur Respir J 2011
  • Etter et al, Addiction. 2011 May 18. doi: 10.1111/j.1360-0443.2011.03505
  • Vardavas C et al. Acute pulmonary effects of using an e-cigarette: impact on respiratory flow resistance, impedance and exhaled nitric oxide. Chest. 2011
  • Stafford N. BMJ. 2012 Jan 3;344:e3. Hanover bans e-cigarette use in civic offices amid calls for better safety data.

-H άποψη του ψυχολόγου

Από το Νέα Υγεία.

H Ψυχολογική Εξάρτηση από το Kάπνισμα

Αντικείμενο της ψυχολογίας του καπνίσματος αποτελεί το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα και για ποιο λόγο διατηρούν τη συμπεριφορά αυτή παρά του γνωστούς κινδύνους. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η θεωρία της συμπεριφοράς που στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές της μάθησης: την κλασσική εξαρτημένη μάθηση και τη συντελεστική μάθηση. Οι καπνιστές δεν γεννήθηκαν καπνιστές, έμαθαν τη συμπεριφορά αυτή με το πέρασμα του χρόνου. Για τη διακοπή του καπνίσματος πιο σημαντικές δεν είναι οι αιτίες που κάποιος ξεκίνησε το κάπνισμα, αλλά οι συνθήκες οι οποίες διατηρούν τη συμπεριφορά του καπνίσματος. Χρειάστηκε καιρό για να γίνει κάποιος καπνιστής. Έτσι χρειάζεται καιρός και για να μάθει κάποιος να ζει χωρίς το τσιγάρο.

Στην κλασσική εξαρτημένη μάθηση μια συγκεκριμένη συμπεριφορά συνδέεται με ένα ουδέτερο ερέθισμα (περιβαλλοντικά ή εσωτερικά ερεθίσματα). Στο κάπνισμα ουδέτερα ερεθίσματα μπορούν ν’ αποτελέσουν η θέα του πακέτου με τα τσιγάρα, τα τασάκια, το αίσθημα χαλάρωσης μετά το φαγητό κ.τ.λ. Με τη συνεχή επανάληψη της ακολουθίας «ερέθισμα-αντίδραση» δημιουργείται μια σύνδεση, ώστε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά-αντίδραση (το κάπνισμα) να προκαλείται «αυτόματα» από το εξαρτημένο πια σε αυτήν ερέθισμα. Χωρίς να το συνειδητοποιεί ο καπνιστής ανάβει τσιγάρο σε συγκεκριμένες καταστάσεις, που λειτουργούν πια ως εξαρτημένα ερεθίσματα. Για παράδειγμα μππορεί αυτόματα ν’ ανάψει τσιγάρο με τη μυρωδιά και μόνο του καφέ ή το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Οι περισσότεροι καπνιστές καπνίζουν τσιγάρα χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, σχεδόν αυτόματα.

Ως συντελεστική μάθηση νοείται η μάθηση από τις συνέπειες των πράξεων. Οι συμπεριφορές που ακολουθούνται από ευχάριστες συνέπειες, εμφανίζονται πιο συχνά από εκείνες που ακολουθούνται από ουδέτερες ή αρνητικές συνέπειες. Στο κάπνισμα οι θετικές συνέπειες εμφανίζονται πολύ γρήγορα. Η καπνιστική συμπεριφορά ενισχύεται από την επίδραση της ίδιας της νικοτίνης στον οργανισμό. Η νικοτίνη δρα ως ουσιοεξαρτητική ουσία και προκαλεί εθισμό στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσω των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος, φτάνει σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα στις περιοχές δράσης της στον εγκέφαλο. Η ίδια η επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό αμοίβει τον καπνιστή. Η νικοτίνη προκαλεί ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος με συνακόλουθη απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση από την νικοτίνη και στην εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης. Στους νευροδιαβιβαστές αυτούς συμπεριλαμβάνονται: α) η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με την πρόκληση ευχαρίστησης και ανορεξίας, β) η ακετυλοχολίνη, που μπορεί να επιδρά στη βελτίωση της μνήμης καθώς και γ) η βήτα-ενδορφίνη, που είναι πιθανό να σχετίζεται με την μείωση του άγχους και της νευρικότητας. Ο καπνιστής έχει την τάση να επαναλάβει την ευχάριστη επίδραση και έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης. Στο σημείο αυτό συνεμφανίζονται η σωματική και η ψυχολογική εξάρτηση. Η ανάγκη για νικοτίνη αποτελεί τη σωματική για το κάπνισμα και η ικανοποίηση της ανάγκης αυτης συνιστά μια ευχάριστη συνέπεια που ενισχύει την ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι γνωστικές διαδικασίες που μεσολαβούν. Πρόκειται για τις προσδοκίες του ατόμου για τις ευχάριστες επιδράσεις που αναμένει να αντλήσει από το κάπνισμα και τους ακραίους φόβους ή τις πεποιθήσεις του για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η αποστέρηση του καπνίσματος.

Μπορούμε λοιπόν να καταγράψουμε τέσσερις πλευρές στο κάπνισμα οι οποίες συντηρούν την καπνιστική συμπεριφορά και δυσχαιρένουν τη διακοπή του.

– Τη σωματική έξη για νικοτίνη (σωματική εξάρτηση).
– Την αυτοματοποίηση του καπνίσματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις (ψυχολογική εξάρτηση).
– Τις ευχάριστες συνέπειες του καπνίσματος (ψυχολογική εξάρτηση).
– Τις πεποιθήσεις για τις ευχάριστες επιδράσεις που αναμένει ο καπνιστής ν’ αντλήσει από την καπνιστική συμπεριφορά και τις αρνητικές προσδοκίες για τις συνέπειες της αποστέρησης του καπνίσματος (ψυχολογική εξάρτηση).

Μια θεραπεία διακοπής του καπνίσματος είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνει υπόψη όλες τις ουσιαστικές πλευρές της εξάρτησης από το τσιγάρο, τόσο δηλαδή τη σωματική εξάρτηση από την νικοτίνη όσο και την ψυχική εξάρτηση που παίρνει τη μορφή συνήθειας, ευχάριστων συνεπειών όπως και πεποιθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του, έγινε από ένα τον ερευνητή Κωνσταντίνο Βαρδαβά, με καταγωγή από το Ηράκλειο και ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι παρόμοιες με αυτές του κανονικού, αν και υπάρχουν σχετικά λιγότερες βλαβερές συνέπειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καύσης του τσιγάρου.
αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κ. Βαρδαβάς:

Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου. Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας

και συμπληρώνει:

Αν χρησιμοποιούσαμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος, πιθανώς το μακροχρόνιο κέρδος να είναι μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία» υποστηρίζει αναφερόμενος στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος

Μέρος 3

Η άποψη του χρήστη.
Σε αυτό το σημειο, θα σας αναφέρω τη προσωπική μου άποψη, καθώς και διάφορα μικρά tips για το ηλεκτρονικό τσιγαρο, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και συντήρηση.

-Πρωτ’ απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε πως στον χώρο του e-cig, γίνεται “σφαγή” από τις διάφορες εταιρείες που προσπαθούν να κατοχυρώσουν πατέντες σχετικά με τον ατμοποιητή, στην ουσια για να αποτρέψουν ανταγωνισμό.
Στη πράξη η κατασκευη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι μια κατασκευη που δεν έχει κάτι κλειστό και είναι προσπελάσιμο, στο να τα δημιουργήσει κάποιος, μα όπως αναφέραμε, το πρόβλημα θα είναι οι κατοχυρωμένες πατέντες, σε αρκετά μέρη του τσιγάρου, μα κυρίως στον ατμοποιητή.

Τι γίνεται στη πράξη οικονομικά:
Χοντρικά να πούμε, πως αν καταναλώνετε ένα πακέτο τσιγάρων σε διάστημα σχεδον 48 ωρων, σαφώς και το ηλεκτρονικό έρχεται πιο φτηνά και το καταλαβαίνεις στη καθημερινότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη αύξηση του καπνού, στις τιμές των τσιγάρων (στην ουσια με τις νέες έμμεσες φορολογίες, θα πάνε κάπου κοντά στα 5 ευρό).
Παρ’ ολ’ αυτά πρέπει να υπολογίσετε τα εξής:
-Αρχική αγορά, ενός σετ (περιλαμβάνει δυο πλήρη ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμοποιητες, μπαταρίες, φιλτράκια-αν είναι με ανταλλακτικά φιλτράκια-), έναν φορτιστή (που είναι και για πρίζα και για usb) και από ένα μέχρι τρία μπουκάλια με λαδάκια (e-liquids).
Αυτό στο περίπου μπορεί να σας στοιχίσει 80 ευρο. Υπάρχουν και πιο ακριβά (περίπου 120 ευρό) που έχουν πιο μεγάλη μπαταρία η άλλη κατασκευη. Θα βρείτε και πολύ φθηνότερα, μα πιο χαμηλής ποιότητας κατασκευής.


Τόσο οι μπαταρίες, όσο και πολλοί ατμοποιητές, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολο να σας καεί πολύ σύντομα ένας ατμοποιητής, από κακή χρήση, είτε επειδή είναι προβληματικός.
Υπάρχουν μάρκες ηλ. τσιγάρων που ο ατμοποιητής κρατάει το πολύ δυο μήνες. Το ίδιο και η μπαταρία η οποία είναι αναλώσιμη.
Υπολογίστε κάπου 8 με 20 ευρό, ο ατμοποιητής και άλλα τόσα η μπαταρία. Υπάρχει περίπτωση να έχετε αυτό το κόστος, σχεδον κάθε μήνα.
Υπολογίστε επισης και τα λαδάκια. Στην υπερβολή, νομιζω πως θα χρειαστείτε τρία (3) μπουκαλάκια τον μήνα. Οι τιμές αυτών κυμαίνονται από 6 μέχρι 12 ευρό, αν και υπαρχουν δε διάφορα μεγέθη χωρητικότητας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στα λαδάκια ειδικά να αποφύγετε καποια πάμφθηνα που κυκλοφορούν. Να προτιμάτε αυτά που βρίσκονται σε γυάλινα μπουκαλάκια και ειδικά αυτά που έχουν σταγονόμετρο, προκειμένου να βάζετε το λάδι στη συσκευή του ηλ. τσιγάρου, χωρίς απώλειες. Από την άλλη τα πλαστικά (pvp) μπουκαλάκια είναι πιο παθογόνα.
Προτιμήστε να τα έχετε σε δροσερό μέρος (ΟΧΙ στο μπάνιο). Ένα κάλο σημειο είναι η φρουτολεκάνη η τα πλαινά ντουλαπάκια στο ψυγείο.
Να ΜΗΝ αγοράσετε e-liquid, αν δεν αναγράφει υλικά και ιδιαίτερα αν δείτε πως έχει υψηλά επίπεδα τοξικότητας.
Και φυσικά αυτά που έχουν νικοτίνη, ασχέτως του τι ισχύει, μπορειτε να τα βρείτε παντού, στα καταστήματα πώλησης.
Θα βρείτε όλες τις “γεύσεις” από τις γνωστές μάρκες τσιγάρων και καπνών. Ακομα υπαρχουν και λαδάκια με πάμπολες γεύσεις (μπανάνα, σοκολάτα, βανίλια, φρούτα, κλπ). Από αυτά άλλα είναι χωρίς νικοτίνη, άλλα με νικοτίνη και απλά εμπλουτίζουν τη γεύση με κάτι πιο ευχάριστο στην αίσθηση.
Μπορείτε να αναμίξετε διάφορες γεύσεις μαζί, αν θέλετε.

Από γεύση και αίσθηση και καπνίσματος;
Στην αρχή θα σας φανεί σίγουρα εντελώς διαφορετικό. Από τη μια η αίσθηση στο στόμα, μα και η “ρουφηξιά”. Για να ρουφήξετε (τζούρα που λέμε), θα πρέπει συγχρόνως να πατάτε ένα μικρο κουμπακι που έχει το ηλ. τσιγάρο στο σώμα του. Αυτό δίνει και οπτική ένδειξη (συνηθως μπλε χρώματος).
Με ακρίβεια το πόσο θα σας κρατήσει η μπαταρία, χωρίς να χρειαστεί φόρτιση, δε μπορώ να σας το πως. Εξαρτάται από το μέγεθος της μπαταρίας και τη χρήση.
Χοντρικά πάντως, υπολογίστε, πως εκεί που οι εταιρείες που τα πωλούν αναφερουν 150 πατήματα, στη πράξη είναι 50 με 60 κλικ.
Δίνει μια πολύ ικανοποιητική αίσθηση καπνίσματος και ταυτόχρονα έναν πλούσιο καπνό ο οποίος στην ουσια είναι υδρατμοί και έτσι δεν έχει μυρωδιά η ενοχλεί τον δίπλα. Αν κάποιος βρίσκεται δίπλα, μπορεί να μυρίσει το άρωμα του εικονικού καπνού (τη γεύση με το λαδάκι που έχετε δηλαδη).
Προσωπικά εχω καπνίσει e-cig σε πολύ κλειστό χώρο και δεν ενοχλήθηκε κανείς.
Παρ’ ολ’ αυτά, απ’ όσο συζήτησα και με άλλους φίλους και γνωστούς, υπάρχει περίπτωση καποιες φορές, ιδιαίτερα με καθαρά πνευμόνια, να φέρει κάποιον πιο έντονο “τσιγαρόβηχα”.

  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ:

Επειδή, όπως ειπαμε και πιο πάνω, όλα τα υλικά του ηλ. τσιγάρου είναι αναλώσιμα, κάλο είναι να κάνετε μια καλή συντήρηση σε αυτά για περισσότερη μακροζωία τους (καλό και στη τσέπη σας θα είναι αλλωστε).
Πρώτη φόρτιση:
Κανονικά, μια σωστή συσκευασία, θα παρέχει και τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες πρέπει με ευθύνη της εταιρείας που τα εισάγει, να είναι και στα Ελληνικά.
Στην αρχή θα φορτίσετε τις μπαταρίες και των δυο τσιγάρων που θα έχει το σετ, όσες ώρες λένε οι οδηγίες (συνηθως είναι οχτώ).
Κάποιοι κατασκευαστές συνιστούν, μετά τη πρωτη φόρτιση και κατόπιν κάποιας χρήσης (υπολογίστε 20 με 30 κλικ), να τις ξαναφορτίσουμε, για περίπου τρεις ώρες και ας μη μας έχουν αδειάσει εντελώς.
Υπολογίστε πως πάνω κάτω οι μπαταρίες χρειάζονται (ανάλογα τη μάρκα και μέγεθος) από μια μέχρι τρεις ώρες, ωστε να φορτίσουν πληρως.
Καλό είναι να μη τις βγάζετε αν δεν έχουν φορτιστεί πληρως. Φυσικά σε usb (να τη συνδέσετε δηλαδη ωστε να φορτίζει από τον υπολογιστή σας) θα πάρει αρκετά περισσότερες ώρες.
Να φορτίσετε και τις δυο μπαταρίες από την αρχή, ωστε να μπορειτε να εναλλάσσετε μόλις αδειάσει η άλλη.
Μπορείτε επισης να αγοράσετε μεγαλύτερες μπαταρίες (υπαρχουν και καποιες που έχουν ένδειξη με οθονίτσα επανω τους). Πρέπει όμως να προσέξετε να είναι συμβατή αυτή η μπαταρία με το υπόλοιπο σώμα του τσιγάρου (είναι δυο μέρη, ο ατμοποιητής και η μπαταρία που ενώνονται μεταξύ τους).
Θεωρητικά όλες είναι, μα πρακτικά, μπορεί να δείτε καποια να μη δουλεύει σε κάποιον ατμοποιητή και να δουλεύει σε άλλον.
(Με πέντε κλικ στο κουμπακι που πατάτε για να ρουφήξετε η μπαταρία κλειδώνει και με πέντε κλικ πάλι, ξεκλειδώνει).

  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ:

Αυτόν είναι πολύ βασικό, κάθε μια η δυο μέρες να τον καθαρίζετε με καποιο απαλό χαρτί η πανάκι, στα μέσα μέρη του. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τη μπαταρία.
Πολύ απλά, βάλτε το πανάκι μέσα και σκουπίστε. Μη πιέσετε η μη βάλετε σκληρό αντικείμενο μέσα.

    (δείτε και τις επίσημες οδηγίες συντήρησης που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου)

  • ΤΥΠΟΙ ΤΣΙΓΑΡΩΝ:

Στην ουσια είναι δυο. Αυτό που έχουν και τα ανταλλακτικά φιλτράκια τα οποία γεμίζετε με λάδι. Κυκλοφορούν στην αγορά, τόσο γεμάτα, όσο και άδεια. Προτιμήστε τα άδεια, είναι πιο φθηνά (10 με 20 λεπτά). Μπορείτε να βρείτε και χωρίς καπάκι (όταν αλλάζετε φιλτράκι και το πετάτε, να κρατάτε το καπάκι του) που θα σας πάει ακομα πιο φθηνά (αγοράστε κάμποσα να έχετε).
Τα φιλτράκια αυτά έχουν καποιο χρόνο ζωής και το καταλαβαίνετε, όταν πλέον μαζί με το ρούφηγμα νοιώθετε και το λάδι στο στόμα η όταν σπάσει από μόνο του, το κάτω-κάτω στόμιο που έχει.
Ο άλλος τύπος είναι αυτός που χύνετε το λάδι μέσα στον ατμοποιητή. Αυτό το γεμίζετε με τον εξής τρόπο: Βάζετε το στόμιο προς τα κάτω επανω σε μια πετσετουλα, χύνετε το λαδάκι και μόλις στάξει μια σταγονίτσα στη πετσέτα σημαίνει πως είναι γεμάτο.
Το ποιος τύπος είναι καλύτερος δε ξέρω, μα προσωπικά προτιμώ το πρώτο τύπο, με τα ανταλλακτικά φιλτράκια.
-Εμπειρικά μέχρι τώρα, ακομα και σε πολύ μεγαλο ξενύχτι, έχοντας μαζί μου τρεις μπαταρίες και 3-4 φιλτράκια, δεν ξέμεινα ποτέ από… τσιγάρο. Και μια χαρά με ικανοποιεί σε σχέση με προηγουμένως (έστριβα καπνό).

Αν ψάξετε θα βρείτε διάφορες πιο μικρές εταιρείες με πιο μικρή παράγωγη που δημιουργούν εξαιρετικά λαδάκια. Έτυχε μέσω γνωστού και βρήκα μια τέτοια μικρή εταιρεία που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο μαγειρικά e-liquids.
Μάλιστα μας έδειξε και όλη τη διαδικασια παρασκευής του.
Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, φανταστείτε μια ίδια λογική με αυτή της δημιουργίας αρωμάτων. Μια βάση και από πάνω η εσάνς. Σε γενικές γραμμές υπαρχουν τυποποιημένες συνταγές (για έλεγχο ποιότητας), ωστόσο αρκετοί ακολουθούν άλλες συνταγές, με περισσότερες σταγόνες εσάνς, ανάλογα τη γεύση.
Αυτό όμως που μ’ εντυπωσίασε είναι ο τρόπος παρασκευής νικοτινουχου λαδιού, τ’ οποίο όμως έκανε για δική του χρήση.
Προφανώς δεν είναι αυτός ο τρόπος κατασκευής γενικότερα, μα ο συγκεκριμένος τον δημιουργούσε από πραγματικό καπνό της μάρκας τσιγάρων (καπνού για την ακρίβεια) που προτιμάει.
Εν τάχει, αυτό που θέλω να πω, ει ναι πως με τα λαδάκια, αν το ψάξετε, θα βρείτε τις γεύσεις που σας κάνουν, τόσο με νικοτίνη, όσο και χωρίς.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ (επιτέλους!):
-Όπως ειπαμε μαγαζιά υπαρχουν τόσο δικτυακά που στέλνουν με αντικαταβολή (μα βαρύνεστε τα ταχυδρομικά τέλη), μα και κανονικά εμπορικά καταστήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Αν υπάρχει κάτι που δε καταλάβατε η θέλετε καποια παραπάνω διευκρίνηση, για τα όσα αναφέρονται στο άρθρο, ρωτήστε από κάτω με σχόλιο σας.
-Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια ήταν ένα πλήρες άρθρο σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με τα όσα είναι γνωστά που να καλύπτει ότι κενά υπαρχουν. Θα παρακαλεσω όμως να μη βάλετε links προς εταιρείες που διαφημίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα η προιόντα τους. Θα τα αφαιρούμε έτσι κι’ αλλιώς αμέσως.
Οτι το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνει κακό και πως δεν προτρέπουμε κάποιον σε κάτι τέτοιο, είναι ευνόητο πιστευω.

osarena.net

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.