Στο μέγιστο οι λιγνιτικές μονάδες και η…ρύπανση!

deh-795809Στο… φουλ λειτουργούν πλέον, εδώ και λίγες ημέρες, όλε οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής Κοζάνης-Φλώρινας, μετά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η έλλειψη φυσικού αερίου και εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, χθες παρατηρήθηκε για αρκετές ώρες και μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, με ρύπανση σε αρκετές περιοχές και ειδικά στην Ακρινή, με 9/10!

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, «Ενώ δεν έχει σβήσει ο απόηχος της έντονης συζήτησης για την απόφαση για επιβολή τέλους 2€ ανά μεγαβατώρα του «βρώμικου» λιγνίτη για επιδότηση των «καθαρών» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται αποκλειστικά από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ο λόγος είναι ότι η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου είναι εκτός λειτουργίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σχεδόν μηδενική παραγωγή και οι εισαγωγές ενέργειας αποκλείονται λόγω της κακοκαιρίας και της ανάγκης της κάθε χώρας για κάλυψη των δικών της ενεργειακών αναγκών. Έτσι η μοναδική πηγή ενέργειας είναι ο «βρώμικος» λιγνίτης και φυσικά οι λιγνιτικές περιοχές, το ρόλο των οποίων κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν με διάφορους τρόπους. Έτσι αναδεικνύεται και μία άλλη πτυχή του ρόλου του λιγνίτη, με τη μοναδική του συμβολή στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Επειδή δεν υπάρχει άλλος ενεργειακός πόρος έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των λιγνιτικών μονάδων να λειτουργήσουν στο μέγιστο της ισχύος τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εδώ και ημέρες, είναι επίσης στο μέγιστο. Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων έχει ζητήσει στοιχεία παραγωγής των εργοστασίων και των επιπέδων ρύπων στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών».

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε