Στην κατάψυξη η Δυτική Μακεδονία! Μετά το χιόνι ολικός παγετός…



xionoptosi_mera_koz_apo_psilaΣυνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, όπου η χιονόπτωση το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, όμως το κρύο είναι τσουχτερό. Ο δυνατός αέρας έριξε δέντρα πάνω στα δίκτυα της ΔΕΗ, προκαλώντας διακοπή ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές του νομού Κοζάνης.

Το θερμόμετρο χτες το πρωί έδειχνε -5 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -3 στην Κοζάνη και -2 σε Καστοριά και Γρεβενά. Σήμερα αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο ο υδράργυρος, ενώ για το επόμενο διήμερο η θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Οι ισχυροί βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, κάνουν αφόρητο το κρύο και καθιστούν την κυκλοφορία πολύ δύσκολη, καθώς οι δρόμοι είναι παγωμένοι. Οι μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού ήρθαν εξ’ ανατολών, δημιουργώντας προβλήματα στα οχήματα από Βέροια προς Κοζάνη. Έκτακτα μέτρα έλαβε η τροχαία Ημαθίας, στο τμήμα Κλειδί – Βέροια, όπου επικρατεί χιονοθύελλα. Από προχτές βράδυ ακινητοποιήθηκαν τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, στα οποία απαγορεύτηκε να κινηθούν προς Πολύμυλο.

Παρόμοια απαγόρευση υπάρχει και από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, στην Εγνατία οδό από Σιάτιστα έως Πολύμυλο, στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής έως τον κόμβο του Αλιάκμονα, καθώς και στις εθνικές οδούς Κοζάνης – Λάρισας από το 1ο χλμ. έως το 51ο χλμ., Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, από το 1ο χλμ. έως το 29ο χλμ., Κοζάνης – Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 1ο χλμ. έως το 97ο χλμ., Παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης – Φλώρινας, από το 1ο χλμ. έως το 36ο χλμ. και Νέας Εθνικής Οδού Κοζάνης – Φλώρινας, από το 1ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Οι αλυσίδες ήταν χτες απαραίτητες στην εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς – Ιωαννίνων, στην παλαιά εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας, στη Νέα Εθνική Οδό Κοζάνης – Φλώρινας και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Απαγόρευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων δόθηκε και στο βόρειο κλάδο της Εγνατίας, από κόμβο Βενέτικου μέχρι τον κόμβο Παναγιάς, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ανάλογη απόφαση για τον εθνικό δρόμο Γρεβενών – Τρικάλων. Στα εν λόγω οδικό τμήμα, η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο με αντιολισθιτικές αλυσίδες, ενώ το ίδιο ισχύει και:
• Στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, από 6ο χλμ έως 45ο χλμ.
• Στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Μετσόβου, από 13ο χλμ. έως 40οχλμ. (όρια Νομού Ιωαννίνων)
• Στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων ,από 7ο χλμ. έως 35ο χλμ.

Στην περιοχή Καστοριάς διακόπηκε η κυκλοφορία στα παρακάτω οδικά τμήματα:
-Επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
-Επαρχιακή οδό Καστοριάς – Αμυνταίου, από το 22ο χλμ. έως το 42ο χλμ
-Επαρχιακή οδό Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ έως το 50ο χλμ., καθώς και στο ορεινό δίκτυο.

Η Τροχαία Φλώρινας απαγόρευσε τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στα εξής οδικά τμήματα:
• Στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 42ο χλμ.
• Στην Εθνική οδό Νίκης – Φλώρινας
• Στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• Στην Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Με την ίδια απόφαση, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός τύπου οχημάτων, που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχής της Α.Δ. Φλώρινας, όπου και όταν αυτό απαιτείται.

Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο χλμ. έως το 30ο χλμ. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ, ταλαιπώρησαν κατοίκους αρκετών περιοχών, κυρίως στο νομό Κοζάνης. Τα δέντρα που έπεσαν στο δίκτυο έκοψαν τους αγωγούς, με συνέπεια από χτες στις 6 το πρωί να μείνουν χωρίς ρεύμα το Βελβεντό, το Πλατανόρευμα και η Λάβα.

Στα δύο τελευταία αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά δεν είχε ηλεκτροδοτηθεί μέχρι χτες το απόγευμα το Βελβεντό, που έμεινε ολόκληρο χωρίς ρεύμα. Αντίστοιχη βλάβη παρουσιάστηκε στη Σιάτιστα, όπου μάλιστα υποχώρησε στέγη ενός σπιτιού και έκοψε τους αγωγούς του δικτύου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα γειτονιές της κωμόπολης να βυθιστούν στο σκοτάδι για ώρες.

Μεμονωμένες βλάβες και διακοπές ρεύματος, σημειώθηκαν σε πολλα χωριά του πρώην δήμου Ελλησπόντου, μεταξύ άλλων σε Ακρινή, Τετράλοφο, Καπνοχώρι κ.λ.π.

Η διακοπή ρεύματος κράτησε κλειστά χτες τα σχολεία στο Βελβεντό, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο Λιβαδερό και στο Τρανόβαλτο. Επίσης, με αποφάσεις δημάρχων, κλειστά παρέμεινα χτες όλα τα σχολεία στην Εορδαία, και στο Βόιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.