Ολυμπία: Το πολυτιμότερο λάφυρο των ληστών του μουσείου – Δείτε το χρονικό της ληστείας



daxtylidi_570_355Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αρχαιοφυλάκων για τα θέματα ασφάλειας στα μουσεία και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η μοναδική φύλακας βρέθηκε στις 7.30 χθες το πρωί απέναντι σε δύο οπλισμένους ληστές.

Η είδηση της ληστείας έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ ενώ CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters και Associated Press απέστειλαν δημοσιογραφικές αποστολές στην περιοχή.

Η λεία σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις ήταν 65 με 68 αντικείμενα, αναθήματα στο ναό του Διός, κυρίως πήλινα και χάλκινα ειδώλια, ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα – δανεικό έκθεμα από το μουσείο Μεσσήνης και αντικείμενα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο το πολυτιμότερο λάφυρο από το παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του 16ου αιώνα π.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580-1400 π.Χ..

Βρέθηκε στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4», στη θέση «Ράχη» της περιοχής Ελληνικά στο δημοτικό διαμέρισμα της Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας, όπως περιγράφει ο ιστορικός ερευνητής, πρώην έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και συγγραφέας, Δημήτρης Σταματόπουλος.

Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων ήταν…όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, δανεικό από το μουσείο της Μεσσήνης για δύο χρόνια στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.

Όταν ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας ζήτησε να του επιστραφεί το δαχτυλίδι, το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Το χρονικό της ληστείας

Όπως αναφέρει το ilialive.gr ο νυχτοφύλακας έφυγε από το μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (Σύγγρειον) στις έξι το πρωί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ο πρώτος φύλακας ημέρας θα αναλάμβανε καθήκοντα στις 7.30, μιάμιση ώρα αργότερα. Έτσι και έγινε και έφτασε στην ώρα της η Αγγελική Δουφέκα – Κανελλοπούλου. Ξεκλείδωσε την κεντρική πόρτα, απενεργοποίησε το συναγερμό και χτύπησε την κάρτα προσωπικού.

Πίσω της όμως μπήκαν και οι δύο ληστές. Με την απειλή πιστολιού, την ακινητοποίησαν, την έδεσαν και τη φίμωσαν αφού πρώτα τη ρώτησαν που βρίσκονται συγκεκριμένα εκθέματα. Στη συνέχεια με μικρή βαριοπούλα έσπασαν πέντε προθήκες και άρπαξαν τα αντικείμενα που αναφέρουμε παραπάνω. Έφυγαν όπως ήρθαν – δηλαδή μέσα από το δάσος που βρίσκεται δίπλα. Πιθανότατα μάλιστα σε σημείο του λόφου Δρούβα τους περίμενε συνεργός τους ή είχαν αφήσει εκεί αυτοκίνητο.

Ο συγκλονιστικός διάλογος

Ο συγκλονιστικός διάλογος που υπήρξε ανάμεσα στους ληστές και τη φύλακα, εδραιώνει την υποψία ότι οι δράστες έδρασαν με συγκεκριμένο σχέδιο και κατά παραγγελία.

Ληστής: Πού Βρίσκονται τα Χρυσά Στεφάνια και η συλλογή με τα γραμματόσημα;
Φύλακας: Δεν υπάρχουν εδώ αυτά…
Ληστής: Σε πόση ώρα έρχεται ο άλλος υπάλληλος ;
Φύλακας: Σε περίπου δέκα λεπτά…
Τι είπαν οι ληστές στην φύλακα πριν φύγουν:
Ληστής: Μην μιλάς καθόλου, το κάνουμε για το καλό όλων μας, θα σου δώσουμε και εσένα κάτι…
Φύλακας: Δεν θέλω τίποτα…

Το προφίλ των δραστών -“Χτύπησαν λάθος μουσείο;

Δύο άντρες ένας ψηλός και εύσωμος και ένας μετρίου αναστήματος ήταν οι δράστες της ληστείας. Όπως αναφέρει το lialive.gr φορούσαν στολές παραλλαγής, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες, τα μάτια βαμμένα με φούμο, μιλούσαν σπαστά ελληνικά, ο ένας από τους δύο λίγο πιο καθαρά.

Πίσω τους άφησαν ίχνη από λάσπες στο μουσείο, αλλά και πατημασιές στο πρανές του λόφου. Μπαίνοντας άρχισαν να ρωτούν τη φύλακα «που βρίσκονται τα γραμματόσημα, που είναι τα χρυσά στεφάνια» φανερώνοντας ότι μάλλον δεν γνώριζαν σε ποιο χώρο μπήκαν, ή αναζητούσαν αντικείμενα – κατά παραγγελία συλλέκτη- αλλά σε λάθος χώρο, καθώς εκείνα βρίσκονται στο νέο και όχι στο παλιό Μουσείο.

Πάντως τα γραμματόσημα που έψαχναν οι ληστές υπάρχουν σε αντίγραφα στο μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Φεύγοντας πήραν και το κλειδί του μουσείου μήκους 25 εκατοστών.

Το προσωπικό είχε προειδοποιήσει για το κενό ασφαλείας…

Το παλαιό μουσείο είχε κλείσει για ένα δεκαήμερο τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς λόγω της εφεδρείας αλλά και της λήξης των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό είχε αποδεκατιστεί. Κάτι που είχε οδηγήσει την προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή στο να προτείνει στο υπουργείο το προσωρινό κλείσιμο του μουσείο, το οποίο μετά από ανακατατάξεις στο προσωπικό μετά από λίγες ημέρες επαναλειτούργησε.

Για τη νέα σεζόν είχαν ζητηθεί ενισχύσεις από 1η Μαρτίου για να αντεπεξέλθει έτσι στις αυξημένες ανάγκες με την έναρξη της σεζόν της κρουαζιέρας. Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές είχαν αναδείξει το πρόβλημα και ανησυχούσαν για την έλλειψη προσωπικού. Το κενό στη φύλαξη από τις έξι έως τις 7.30 το πρωί, αποδείχθηκε μοιραίο για το μουσείο. Επίσης εξετάζεται υπηρεσιακά το θέμα γιατί αντί για τρεις φύλακες στις 7.30 το πρωί πήγε μόνο μια, άλλη μια έφτασε αργότερα, ενώ το τρίτο άτομο της βάρδιας είχε ζητήσει άδεια για να μεταβεί σε μια κηδεία.

newsit

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.