Λευκός κλοιός στη Δυτική Μακεδονία – Δείτε όλο το ρεπορτάζ!



 xionia_kozani_apo_kseniaΜε ένα ολόλευκο πέπλο ντύθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία. Η χιονόπτωση ξεκίνησε από προχτές το πρωί, αλλά πύκνωσε μετά το μεσημέρι, ενώ από το βράδυ και όλη τη μέρα χτες, η ένταση του χιονιού ήταν πολύ μεγάλη. Τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρέμειναν χτες κλειστά.

Το ύψους του χιονιού στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έφτασε μέχρι και στα 80 εκατοστά στα ορεινά της περιοχής Βοΐου και στην οροσειρά της Πίνδου στα Γρεβενά, όπως στους Φιλιππαίους, στη Σαμαρίνα κ.λ.π. Στα παράλια της λίμνης Πολυφύτου, σε υψόμετρο 400 μέτρων, το χιόνι ήταν στα 10 εκατοστά, στις πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας στα 20 εκατοστά, σε Νεάπολη και Τσοτύλι στα 40 εκατοστά, φτάνοντας στα 80 εκατοστά στα δυτικά και ορεινά της Περιφέρειας.

Παρά τη μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε, δεν υπήρξαν αποκλεισμένα χωριά, ούτε έκλεισαν δρόμοι, ωστόσο σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό, η κίνηση των οχημάτων γινόταν με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αντιολισθιτικές αλυσίδες. Αυτό οφείλεται πρώτα απ’ όλα στο γεγονός ότι δεν φυσούσε βοριάς και δεν προκλήθηκαν ανεμοσούρια, στην αδιάκοπτη λειτουργία των αποχιονιστικών μηχανημάτων, αλλά και στα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές. Ειδικότερα, από τις 4 το απόγευμα προχτές, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σερ όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, από τον Έβρο έως την Ηγουμενίτσα, στους κάθετους άξονες της Εγνατίας και στους εθνικούς οδικούς άξονες. Επίσης, απαγορεύτηκε η κίνηση σε όσα οχήματα δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, απαγορεύτηκε η είσοδος για τα εν λόγω οχήματα στην Εγνατία Οδό, από κόμβο Παναγιάς έως τον κόμβο Πολυμύλου, όπως επίσης στους κάθετους άξονες Κοζάνη – Τελωνείο Νίκης και Κόμβος Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγή.
Αντίστοιχη απαγόρευση υπήρξε για τις εθνικές οδούς από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Ιωάννινα και Λάρισα, από τα Γρεβενά προς Τρίκαλα και Κοζάνη, στο οδικό δίκτυο Καστοριά – Φλώρινα, τόσο στον εθνικό όσο και στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τις δύο πόλεις. Η άρση της απαγόρευσης των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό, δόθηκε χτες στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο συνεχίστηκε η απαγόρευση στο εθνικό δίκτυο των τεσσάρων νομών.

Τη μάχη του αποχιονισμού έδωσαν 30 αποχιονιστικά μηχανήματα της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας και ισάριθμα μηχανήματα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. «Τα μηχανήματα κινούνταν στους δρόμους όλη μέρα και όλη νύχτα χωρίς διακοπή, κρατώντας ανοιχτούς όλους τους δρόμους. Βεβαίως, επειδή η χιονόπτωση είχε μεγάλη ένταση, γρήγορα καλύπτονταν ο δρόμος με χιόνι, μέχρι να ξαναπεράσει το αποχιονιστικό και να καθαρίσει ξανά», δήλωσε στον «Π» ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης. Είπε ακόμη ότι «μπορεί αυτή τη φορά το χιόνι να ήταν πολύ περισσότερο, όμως το γεγονός ότι δεν φυσούσε αέρας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ετοιμότητα, συνετέλεσε να μην κλείσει κανένας δρόμος».

Τη δική της μάχη για τον αποχιονισμό έδωσε η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έβγαλε στους δρόμους αποχιονιονιστικά και προσωπικό. Τα μηχανήματα των δήμων, εργάστηκαν ασταμάτητα, κρατώντας ανοιχτό το διαδημοτικό δίκτυο και τους δρόμους μέσα στις πόλεις και στα χωριά.

Λόγω της χιονόπτωσης όλα τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας παρέμειναν χτες κλειστά. Δεν λειτούργησαν επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ιδρύματα στα οποία διακόπηκε χτες και σήμερα η εξεταστική περίοδος, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Επίσης κλειστά παρέμειναν στην Κοζάνη το Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήρι και το Λιάππειο Αθλητικό Κέντρο του δήμου Κοζάνης. Αντιθέτως, λειτούργησαν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κοζάνης. Μέχρι τις 3 το απόγευμα χτες, είχαν ληφθεί αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Βοΐου, Γρεβενών, Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου. Στους υπόλοιπους δήμους, οι αποφάσεις αναμένονταν αργότερα το απόγευμα ή το βράδυ. Πάντως σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις, η χιονόπτωση θα συνεχιστεί κατά διαστήματα στη Δυτική Μακεδονία, αλλά θα είναι ασθενής. Σε κάθε περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το 1077 είναι το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης για τους οδηγούς που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.